Logopédiai fejlesztés: minél hamarabb, annál jobb.

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Online tanácsadás

hirdetes

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Muhiné Lonkay Mónika


Szeretném megkérdezni, hogy igaz-e, hogy 9 éves kor után már nem lehet kijavítani a beszédhibákat? Ha esetleg az óvodában nem vették észre, hogy valamelyik hanggal baj van, akkor azt az iskolás korban meddig lehet korrigálni?
KöszönömVálasz:


A beszédhibák felnőtt korban is javíthatók, így a 9 éves kort tévedésnek tartom. Természetesen az a legjobb, ha a gyerek beszédproblémáival  óvodásként kezdünk foglalkozni. Ez azért is fontos, mert az iskolába lépéskor még fennálló hangkihagyások az olvasás-írás tanulásban is komoly gondot okozhatnak. ( Pl. az s-sz hangok beszédbeli cseréje, illetve a hangok megkülönböztetésének nehézsége a betűk olvasásakor/írásakor is nagy valószínűséggel az adott betűk tévesztésében fog megnyilvánulni.) Szerencsére iskolás korra általában inkább a hangok tiszta ejtésének hibái maradnak fenn, pl. fogak közé dugott nyelvvel képzett "sz" hang, vagy helytelenül képzett " r" hang esetén, amit szokás "szépséghibaként" is nevezni. Amennyiben a hallás és a beszédszervek épek, szorgalmas, kitartó munkával később is lehet és érdemes foglalkozni a javítással. 


hirdetes

címkék:

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.