notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A babád mormota vagy szurikáta?!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A babád mormota vagy szurikáta?!

Adada.hu

A te babád mormota vagy inkább egy kis szurikáta? Egyetérthetünk abban, hogy kétféle szülő létezik ebből a szempontból: akiknek jól alszik a babája, és akiknek nem. De nézzük sorjában, általánosságban mi várható el a baba alvókájától.

Baba alvás

- Az első néhány hétben az újszülöttek általában 16-20 órát alszanak naponta.
- Az alvásuk rövid intervallumokban történik, és gyakran alszanak éjszaka és nappal egyaránt.
- Az ébrenléti periódusok között étkeznek, és ilyenkor aktuális a pelus csere is.
- Az alvásuk időtartama követi az étkezések ritmusát.
- Plusz egy érdekesség: az újszülöttek nem különböztetik meg az éjszakát a nappaltól, lévén az

hirdetes
alvás-ébrenlét ciklusuk még nem fejlődött ki.


A nappali alvás időtartama és gyakorisága az idő előrehaladtával fokozatosan csökken. Az első egy évben ekként változik az alvási szokása a babáknak: 0-3 hónapos korukig az idejük legnagyobb részét alvással töltik, bár a gyomruk kapacitása miatt 4 óránál többet egy huzamban nem alszanak, így a nappali és éjszakai alvási mennyiségük hasonló. 3-6 hónapos korukig továbbra is leginkább alvással töltik a nap nagy részét, de már kezdenek kialakulni rövidebb ébrenléti periódusok. Éjjel akár már 5 órát is tudnak aludni. 6-12 hónapos korukig már a nappali alvás jelentősen csökken, jobbára az éjszakát töltik alvással és ott is kitolódnak az alvással töltött időszakok. Az éjszakai ébrenlét másfél éves koruk jobb esetben egyszeri alkalomra csökken, ekkor csupán csak az éhség miatt ébrednek meg a Kicsik.

Meg kell tanulnia a szülőnek felismerni, hogy mikor nem az éhség miatt ébred meg a baba. Nyáron lehet, hogy a meleg miatt szomjas, vagy más esetben mérlegelni kell hogy a foga kínozza, vagy netán beteg.

Mikortól álmodnak az újszülöttek?


Talán nem meglepő, hogy kutatás foglalkozik azzal hogy az újszülöttek illetve a csecsemők álmodnak-e. Az újszülöttek agya folyamatos fejlődésben van, ezért nehéz kutatni az álmodás mechanizmusát szemben a felnőtt vagy már idősebb gyermek agyával. Jelenleg arra hajlik a tudományos világ, hogy álmodhatnak az újszülöttek, de ez más jellegű álom mint amit felnőttként átélünk. Az élményeik feldolgozásával és az agyuk fejlődésével hozható összefüggésbe álmaik tartalma. Egy rossz álom következtében mozoghatnak álmukban, hangokat adhatnak ki, felsírhatnak és természetesen fel is ébredhetnek függetlenül attól hogy éhesek vagy tele a pelus.

Alváskutatók szerint a könnyű alvás az agy fejlődését segíti, mert a REM-fázisban az agy nem pihen, az agyi véráramlás megkétszereződik a REM fázis alatt. A REM-alvás alatt a testben megnövekedik bizonyos idegi fehérjék termelődése, melyek az agy építőelemei. A kutatók azt is gondolják, hogy az aktív alvás periódusában tanulás is folyik: az agy ilyenkor az éber időszak alatt gyűjtött információkat dolgozza föl. Elraktározza, ami hasznos, és kidobja, amire nincs szüksége. A REM-alvás alatt a fejlődő agy önmagát stimulálja, miközben hasznos képzeteket alkot, melyek az értelmi fejlődést mozdítják elő – ezt állítja néhány alvással foglalkozó kutató.

Kell-e segíteni a babát hogy el tudjon aludni?

Vannak babák akik segítség nélkül elalszanak, míg másoknak segítésék kell, mint például szoptatás vagy dajkálás. Az alábbiakkal segítheted a babát, hogy könnyebben aludjon el:

1. Az alvási rutin igen fontos! Alakítsatok ki egy esti rituálét ami tartalmazza az azonos időben történő fürdést, az esti simogatást és altatást. Ez egyértelműen jelzi majd a baba számára hogy eljött az alvás ideje. Ezen tevékenységek során van ideje elcsendesülni neki is és felkészülni az éjszakára.

2. Ezzel együtt a nyugodt környezet is nagyon fontos. Sötét, csendes és kényelmes legyen a baba alvóhelye. Érdekesség, hogy vannak babák, akik nyugodtabban alszanak ha fehér zajt hallanak.

3. Tapasztald ki, hogy egy például egy bölcső az abban való ringatás vagy más ritmikus mozgás segíti-e babádat az elalvásban.

Miért sírnak a babák miután letettük őket aludni?


Ha feltételezzük hogy nem éhesek, tiszta a pelus, nem jön a foguk, nem betegek, tehát látszólag minden rendben van, az alábbi okaik lehetnek a sírásra.

Szeparációs szorongás: az újszülöttek és kisgyermekek még nem tudják kifejezni érzéseiket és igényeiket verbálisan, ezért a sírás a kommunikációjuk fő módja. Amikor letesszük őket aludni, a szeparációs szorongás lehet az egyik oka a sírásnak, mivel érzik az anyától vagy az apától való távolságot.

Alvási szokások és rutinok: az újszülöttek és kisgyermekek szeretik a kényelmes és ismerős környezetet az alváshoz. Ha az alvási szokások és rutinok változnak, vagy nem megfelelően vannak kialakítva, az is okozhat sírást és nehezítheti az elalvást.

Fizikai diszkomfort: a csecsemők nem tudják kifejezni, ha valami zavarja őket vagy fájdalmat okoz.

Fizikai kényelmetlenségek, például szűk pelenka is okozhat sírást, és nehezítheti az elalvást.

Feszültség levezetése: a csecsemőknek nincs más módja a feszültség levezetésére, mint a sírás. Az élmények, ingerek vagy túlstimulálás után is sírhatnak, mivel ez az egyetlen módja a feszültség megnyilvánításának.

Fontos megjegyezni, hogy a csecsemők és kisgyermekek sírása teljesen normális és természetes reakció lehet. Azonban ha az újszülött vagy a kisgyermek rendszeresen és intenzíven sír, és ez aggodalomra ad okot, mindenképpen ajánlott konzultálni egy gyermekorvossal. A szakember segíthet az okok felismerésében és az esetleges problémák kezelésében, valamint tanácsot adhat az alvási szokások és rutinok kialakításával kapcsolatban.

Hogy babád minden körülmények között biztonságban tudhassa magát, és legyen vele egy ismerős „arc” amikor megébred, válassz neki egy szundipajtit! Nem csak az első hónapokban, de még 2-3 évesen is nagy nyugalomra fog lelni mellette a baba.

Válassz vidám színekből készült szundipajtit babádnak! – Adada.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Tovább a lexikonra