notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden kisgyereknek homokozni kellene! A homokozás hatásai gyerekekre, a homokozás előnyei, a homokozás pozitív hatásai

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Minden kisgyereknek homokozni kellene!

A finommotorikus készségeket, a kreativitást, a gondolkodási és feladatmegoldó képességet is fejleszti a homokozás.  

Homokozás hatásai gyerekekre

A homokozás több, mint játék

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatásai  kimondják, hogy a gyermekeknek lehetőséget kell biztosítani a fejlődésük szempontjából megfelelő, biztonságos és élvezetes, játékon alapuló fizikai tevékenységre, amelynek egyik legkiválóbb és legkönnyebben elérhető módja a homokozás. A homokkal való játék a korai életévekben (0–8 éves) számos olyan előnnyel járhat, amely más tevékenységek esetén nem jelenik meg. Ezzel kapcsolatban Győri Ildikó, a Kinetic Sand™ gyermekfejlesztéssel foglalkozó szakértője elmondta: „A homokozás során fejlődnek a finom és nagy- motorikus készségek, a kéz-szem koordináció. Az érzékszerveket igénybe vevő játékként a homokozás olyan idegkapcsolatokat épít ki az agyban, amely később segíti a kicsiket az összetettebb feladatok elvégzésében. A kisgyermekek megtanulják a puha-kemény, nedves-száraz, ragadós-pörgős stb. érzeteket. Mindemellett maga az alkotás fejleszti a kreativitást, a feladatmegoldást, a más gyermekekkel való közös játék pedig a szociális képességeket. Érdemes ezért minden apróságnak rendszeresen látogatni a homokozókat.”

hirdetes

Fókuszban a finommotorikus képességek fejlesztése

A Kinetic Sand™ több kutatása is vizsgálta a rendszeresen homokozó gyermekek finommotorikus képességeinek fejlődését, fókuszban a szem és kéz koordinációjával. Egy tengerentúli kutatásból kiderült, hogy a kinetikus homokkal való játék, stimuláció komoly hatással bír a finommotorikus képességekre. Míg a résztvevő ovisok többsége (65,2 százaléka) általában nem volt képes a szem és kéz koordinációját igénylő feladatok végrehajtására, addig a kinetikus homokkal való egy hetes játék után 74%-uk képessé vált rá. Egy másik, ázsiai felmérésből pedig az is kiderült, hogy a kinetikus homokkal játszó óvodáskorúak 68%-a sokkal jobban teljesített társainál a préselést, nyomkodást és formázást vizsgáló teszteknél.  A szakemberek szerint a homokozásban rejlő fejlesztési potenciált hatékonyan lehet használni olyan kisgyermekeknél is, akik koraszülöttség vagy egyéb betegségek miatt lassabban fejlődnek kortársaiknál.

Homokozásnál is fő a biztonság!

A szabadtéri homokozásnál érdemes néhány fontos szabályt betartani. Minden esetben zárt, ellenőrzött közterületi homokozót válasszunk, ahol nem fordulhat elő, hogy fertőzéseket terjesztő állati ürülékkel szennyezett a homok. Mielőtt a legkisebbeket beengedjük a homokozóba, érdemes átvizsgálni a homokot, nehogy éles, szúró tárgyak, játékok legyenek elrejtve benne, amelyek sérülést okozhatnak. Fontos a folyamatos felnőtt felügyelet, mert a homok szembe dörzsölése kötőhártyagyulladáshoz vezethet, illetve a homok lenyelése sem túl higiénikus. Győri Ildikó kiemelte: „A homokozással járó előnyök messze meghaladják annak kockázatait, ráadásul rossz idő esetén vagy ha nincs a közelben megfelelő homokozó, a lakásban, a belső térben a homokozást kiválthatjuk kinetikus homok játékokkal is.” A teljesen megbízható és higiénikus kinetikus homok hasonlóan viselkedik természetes rokonához. Nem káros a kisgyermekek egészségére, nem szárad ki, és könnyebben formázható, könnyen összeszedhető és újra használható. A Kinetic Sand™ játék számos vidám színben, segédformákkal együtt készül, amely kreativitásra, gondolkodásra és további játékra sarkallja a kicsiket, miközben maga a tevékenység meg is nyugtatja őket.

A Spin Masterről

A Kinetic Sand™ gyártója és forgalmazója a Spin Master, amely leginkább a díjnyertes PAW Patrol®, Bakugan®, Air Hogs® márkákról ismert, de hozzá tartozik a Hatchimals® és a GUND® játékengedélye is. Magyarországon is nagy sikerrel vetítik a csatornák az óvodásoknak szánt Mancs Őrjárat sorozatot, amelynek játékai szintén a Spin Masterhez tartoznak, mint ahogyan a hazai kisiskolások egyik kedvence a Toca Boca® és a Sago Mini® virtuális játék, amelyek együttesen több mint 25 millió havi aktív felhasználóval rendelkeznek az interneten. A világszerte 28 irodában több mint 1800 alkalmazottat foglalkoztató Spin Master termékei több, mint 100 országban érhetők el.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Készségfejlesztő játékok

A készségfejlesztő játékok alkalmazása gyermekkorban rendkívül fontos feladat. Ezek a... Tovább

Étterem Budapest

Minden szülőre ráfér néha a kikapcsolódás. Ha úgy érzitek, szükségetek van egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
baba fejlesztő finom motorika gyerek kreatív