Dadogás a megfelelő beszédfejlődés elindulása után - Egy logopédus segíthet leküzdeni a problémát

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Online tanácsadás

hirdetes

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Rezsóanyu


Üdvözlöm!
A kérdésem a következő lenne: Miért kezd el néhány gyerek nem sokkal az után dadogni, hogy beszédfejlődése a megfelelő módon elindult?
Köszönöm! ;)Válasz:


Kedves Anyuka!

A dadogás kezdete mindig valamilyen stresszhatásra vezethető vissza . Ez a stressz egy éppen beszélni kezdő gyermek számára sokféle lehet, pl. testvér születése miatti szorongások, családi konfliktusok, szülők válása, anyától való elszakadás (pl. bármelyikük kórházi kezelése miatt), a gyors beszédtempó elsajátításának nehézsége,  beszédhelyzetben való megszólalás nehezítettsége, beszédértési nehézségek, vagy éppen belső faktorok: betegség, fáradtság, stb.) Ilyen hatások bármely gyermeket érhetnek, mégis csak némelyek válnak dadogókká. Ennek oka, hogy kuatások szerint az emberek kb. 2.5 %-ánál a stressz a többségtől eltérően nem a nyaki, háti, hasi vagy vállizomzat megfeszüléséhez, hanem a hangszalagok, illetve gégeizomzat görcsösségéhez vezetnek. Ez a hajlam veleszületett. A hangszalagok görcse a beszéd elakadását okozza. A kisgyermek ilyenkor erőlködni kezd a görcs feloldása érdekében, az erőlködésből pedig csakhamar rossz szokás válik, amit a környezet dadogásnak nevez.  A megakadást kiváltó stresszfaktor mellett a dadogás tényének tudatosulása járulákosan másodlagos stresszt okoz a dadogóban. Ilyenkor már kialakult beszédfélelemről beszélünk, ami  a nehezen kiejthető hangoktól, szavaktól való szorongást, illetve a beszéd közben megélt kudarc, rosszabb esetben megszégyenülés következménye. 


hirdetes

címkék:

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.