notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pünkösdi programok 2014.

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Pünkösd 2014.

2014 Június 8.


Pünkösd a keresztény egyház egyik fő ünnepe. De a jellegzetes pünkösdi szokások - pünkösdi királyválasztás, zöldágazás, májusfaállítás, stb. - még a keresztény hagyományokat megelőző időkre nyúlnak vissza. Régebben pünkösdkor a házakra és az istállókra nyírfaágat, gyümölcságat, vagy bodzát tettek, mert ezeknek oltalmazó erőt tulajdonítottak. Pünkösd fő jelképe a pünkösdi rózsa.


Pünkösd 2014.

Szerencsére gyönyörű időnk lesz!  s olyan sok programon vehetünk részt országszerte, hogy szinte lehetetlen leírni.  Így csak néhány program ízelítőül:

- Szentendrei Skanzen – Pünkösdi sokadalom

Az idei tematikus bárány évére való tekintettel ezen a rendezvényen is elsősorban a juhtartás, a pásztorkodás és az ezzel kapcsolatos szokások, hagyományok és népművészeti tevékenységek jelennek meg.
 

- Budakalász – Kalászi Vigasságok

A gyerekeket mesejáték, táncház, kézművesedés és egyéb érdekes elfoglaltságok várják. A fesztiválra a belépés díjtalan!
 

- Tatabánya – forgórózsa fesztivál

A Forgórózsa Fesztiválok célja, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság archaikus népi kultúráját bemutassa. Minden egyéb program a fesztiválon kizárólag népi-, népművészeti vonatkozású, a folklór, a tárgyalkotó népművészet témaköreiből. És persze bábszínház, táncház, gyermek népzenei koncert…

 

- Pécs – Pünkösdölő a Zsolnay negyedben

Az egész család jól érzi majd magát a Zsolnay Negyed pünkösdi rendezvényén, melyen bábjáték, foglalkozások, kézművesség, játszókert, sok zene, tánc, gyerekmuzsika vár mindenkire!

 

- Eger – Pünkösdi fesztivál

Népi ügyességi játékok, látványos buborékfújó show, kalandpark, ökoturista tanösvény, és még sok más program.

 

- Budapest, Bálna – Fröccs és Barbecue Fesztivál

Pünkösdi királyválasztás, utcabál, közös grillezés, gyermekprogramok, Duna parti piknik az egész családnak.

 

- Budapest, Cinkosai Tájház – Családi nap

Varázsműhely zenevonat, Figurina bábszínház, arcfestés, májusfakészítés, tányéralátét készítés, kemencés ételek, népi játszóház és sok-sok színes program.

 

- Debrecen – Csapókerti Pünkösdi Királyválasztás

Ki a legügyesebb ifjú vagy férfi a környéken? Csak az lehet, aki elmúlt 16 esztendős, jeleskedik póznamászásban és egyéb ügyességi próbákon. Ő lesz a pünkösdi király!

 

Jó mulatást erre a csodás hosszú hétvégére! wink

 

 


címkék: