notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek az első megfázás tünetei a babáknál, tudd meg te is, hogy mire számíthatsz!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A kisbabák első megfázásos, influenzás szezonja

CZs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az első megfázás tünetei

Első megfázási szezon babáknál

Az influenza ismérvei

 

Vessünk most egy pillantást az influenzára. Az influenza november és március között bármikor megjelenhet, és akár hetekig is fennállhat a fertőzésveszély. A gyerekek már az első tünetek megjelenése előtt egy nappal is fertőzőek lehetnek, és egészen addig azok is maradnak, amíg a tünetek meg nem szűnnek (ez akár két hetet is jelenthet).

Az influenza sajátos tünetei az idősebb gyerekekben és a felnőttekben a következők:

hirdetes
  • hirtelen bekövetkező láz (38,8°C vagy magasabb)
  • izomfájdalom
  • gyengeség
  • fejfájás
  • a szemek mögött érzett fájdalom
  • torokfájás
  • száraz köhögés

 

Az óvodások szerencsére könnyedén tudathatják veled, ha lábaik vagy karjaik fájni kezdenek, de már az is árulkodó jel lehet, amikor egy mindig aktív gyerek nem hajlandó felkelni az ágyból. Sajnos a babák esetén már nehezebben szűrhetők ki az efféle tünetek. Hogy könnyebben megkülönböztethesd egymástól a náthát és az influenzát, a következő dolgokat érdemes szem előtt tartani: a nátha – mint azt feljebb részleteztük – általában több nap leforgása alatt jelenik meg. Ezzel szemben az influenza hirtelen, akár néhány órán belül alakul ki. Influenza esetén a láz nem csupán 1-2 napig tart, és a gyermek nem feltétlenül érzi majd jobban magát, miután elmúlik. Az általános aktivitás és étvágy drasztikusan csökken, és a köhögés is intenzívebb, mint a megfázás esetén. A babáknál hányás és hasmenés is kialakulhat. Ha ezek alapján arra gyanakszol, hogy gyermeked influenzás lett, azonnal hívd a gyermekorvost.

 

Sajnos nem létezik varázsszer ezek ellen

 

Sajnos sem a náthának, sem az influenzának nem ismerjük még tartós ellenszerét. Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusok ellen, az antivirális (vírusölő) orvosságokat pedig még nem hagyták jóvá csecsemők számára bizonyos influenzafajták ellen. Mindemellett egyre több kutatás bizonyítja, hogy az orrdugulást megszüntető, és az orrdugulást megszüntető-antihisztamin készítmények nem igazán hatékonyak gyermekek esetén, akik ráadásul különféle mellékhatásokat (például nyugtalanság, alvászavarok) is tapasztalhatnak ezektől.

 

A legtöbb gyermekorvos nem javasolja az ilyen készítményeket kisbabák számára, és a legtöbbjük csupán nagyon minimális mennyiségben ajánlja adagolásukat nekik. A recept nélkül kapható köhögéscsillapítók és köptetők szintén nem bizonyultak igazán hatékonynak a náthás kisgyermekek esetén, és a szakértők 14 éves kor alatt nem is javasolják használatukat.

 

Minden esetben tartózkodj az ismerősök, barátok által javasolt házi gyógyszerektől és gyógymódoktól, és kérj gyermekorvosi tanácsokat, amennyiben bármilyen árulkodó tünetet tapasztalsz gyermekeden!

 

Még több információért lapozz a következő oldalra!

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba betegség család egészség gyerek gyerekek kisbaba kisbabád kisfiú kislány megszületett oltás tanács újszülött

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 250

Átlagos értékelés: 5.0