Ezek az első megfázás tünetei a babáknál, tudd meg te is, hogy mire számíthatsz!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A kisbabák első megfázásos, influenzás szezonja

CZs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az első megfázás tünetei

Első megfázási szezon babáknál

Az influenza ismérvei

 

Vessünk most egy pillantást az influenzára. Az influenza november és március között bármikor megjelenhet, és akár hetekig is fennállhat a fertőzésveszély. A gyerekek már az első tünetek megjelenése előtt egy nappal is fertőzőek lehetnek, és egészen addig azok is maradnak, amíg a tünetek meg nem szűnnek (ez akár két hetet is jelenthet).

Az influenza sajátos tünetei az idősebb gyerekekben és a felnőttekben a következők:

hirdetes
  • hirtelen bekövetkező láz (38,8°C vagy magasabb)
  • izomfájdalom
  • gyengeség
  • fejfájás
  • a szemek mögött érzett fájdalom
  • torokfájás
  • száraz köhögés

 

Az óvodások szerencsére könnyedén tudathatják veled, ha lábaik vagy karjaik fájni kezdenek, de már az is árulkodó jel lehet, amikor egy mindig aktív gyerek nem hajlandó felkelni az ágyból. Sajnos a babák esetén már nehezebben szűrhetők ki az efféle tünetek. Hogy könnyebben megkülönböztethesd egymástól a náthát és az influenzát, a következő dolgokat érdemes szem előtt tartani: a nátha – mint azt feljebb részleteztük – általában több nap leforgása alatt jelenik meg. Ezzel szemben az influenza hirtelen, akár néhány órán belül alakul ki. Influenza esetén a láz nem csupán 1-2 napig tart, és a gyermek nem feltétlenül érzi majd jobban magát, miután elmúlik. Az általános aktivitás és étvágy drasztikusan csökken, és a köhögés is intenzívebb, mint a megfázás esetén. A babáknál hányás és hasmenés is kialakulhat. Ha ezek alapján arra gyanakszol, hogy gyermeked influenzás lett, azonnal hívd a gyermekorvost.

 

Sajnos nem létezik varázsszer ezek ellen

 

Sajnos sem a náthának, sem az influenzának nem ismerjük még tartós ellenszerét. Az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusok ellen, az antivirális (vírusölő) orvosságokat pedig még nem hagyták jóvá csecsemők számára bizonyos influenzafajták ellen. Mindemellett egyre több kutatás bizonyítja, hogy az orrdugulást megszüntető, és az orrdugulást megszüntető-antihisztamin készítmények nem igazán hatékonyak gyermekek esetén, akik ráadásul különféle mellékhatásokat (például nyugtalanság, alvászavarok) is tapasztalhatnak ezektől.

 

A legtöbb gyermekorvos nem javasolja az ilyen készítményeket kisbabák számára, és a legtöbbjük csupán nagyon minimális mennyiségben ajánlja adagolásukat nekik. A recept nélkül kapható köhögéscsillapítók és köptetők szintén nem bizonyultak igazán hatékonynak a náthás kisgyermekek esetén, és a szakértők 14 éves kor alatt nem is javasolják használatukat.

 

Minden esetben tartózkodj az ismerősök, barátok által javasolt házi gyógyszerektől és gyógymódoktól, és kérj gyermekorvosi tanácsokat, amennyiben bármilyen árulkodó tünetet tapasztalsz gyermekeden!

 

Még több információért lapozz a következő oldalra!

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba betegség család egészség gyerek gyerekek kisbaba kisbabád kisfiú kislány megszületett oltás tanács újszülött

Szótár

Hétvégi gyerekprogram

Hétvégi gyerekprogram az olyan rendezvények, események elnevezése, mely kifejezetten a... Tovább

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes