notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Terhességi hónapok hetekre bontva

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Terhességi hónapok hétről hétre- Mi történik odabent?

Komjáti Anna

Az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka a terhesség. A család bővül egy kis csodával. A terhességi hónapok sok kihívás elé állítanak, de ne aggódj, egy csodálatos út veszi kezdetét, amit biztosan imádni fogsz. Sok minden változik a 9 hónap alatt. A belső szervek rendeződnek a has körfogata nőni kezd és a legcsodálatosabb érzésben lehet része minden kismamának. Az első mozgások, rúgások és van, aki még a csuklást is érzékeli. Életed középpontja növekszik a pocakodban, aki minden figyelmet és minden törődést megérdemel és a legnagyobb szeretetet harcolja ki a szívedben. Egy örökké tartó szerelem kezdődik. És kezdetét veszi az anyaság és törődés ideje.

terhesség

1.-4. hét: Habár az első hónapokban nem érzünk különösebb változást, de szervezetünk és ezzel együtt magzatunk szervezetében is rengeteg változás történik. A megtermékenyülést követő 7 nap után óriási változás lép érvényben, a szervezetünkben a zigóta egyfajta jelet küld a szervezet számára, amely biztosítja, hogy ne történjen, menstruáció a szervezetben eközben a terhességi hormonok átveszik a szerepet és előkészítik a megfelelő közeget a terhesség elkezdéséhez. A nagy vándorlás kezdetét veszi egy közel 8 cm hosszú petevezetékben, amely pár napig tart. A megtermékenyülést követően 1 hét után az osztódó pontnyi zigóta beágyazódik a méhnyálkahártyába. Az első jel az esedékes vérzés kimaradása, amelynek időpontjában végzett terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Ekkor az ultrahangon még csak egy kicsiny petezsák látható. Gyakori vizelési inger mellett mellfájdalmat, mellérzékenységet tapasztalhat a kismama. A zigóta mérete nem éri el az egy millimétert, sem de már ekkor egy kis csoda melyet a megtermékenyítéstől számított 14. naptól már embriónak nevezünk.

hirdetes

1.Hónap

5.-8. hét: Az 5. hét, azaz az 1. hónap kezdetekor már érezhetőek a terhesség jelei például: bizonyos ételektől vagy illatoktól való undor érzet esetlegesen hányinger. Az embrió ekkorra már rizsszem méretű. Hirtelen gyorsasággal fejlődik már látni a kis sötét foltot a szemei helyén és a kis láb és kar kezdemények is megjelennek. 

6. hét: Jellegzetes reggeli rosszullétek kísérik útján a kismamát émelygés, hányinger. Az embrió már 4 milliméter és a kicsi szíve is dobogásnak indult, ami fél milliméter nagyságú.

7. hét: Úgynevezett álomkór jelenik meg. Épp ezért pihenj amennyit csak lehet. A fejhez és a lábakhoz viszonylag nagyméretű farok rész az egyedfejlődés ősi lépcsőfoka. A magzat veséje és tüdeje ekkor már megjelenik ekkor még a nemek közötti különbség nem látható. Mérete 10 milliméter. 

8. hét: A méh már kézi vizsgálat alapján is kitapintható. Nagysága egy narancs nagyságához hasonló. A méhlepény fokozatosan átveszi a sárgatest szerepét a tüszőhormon termelésével kapcsolatban és a ruhák is kezdenek kényelmetlenné válni, de a pocakból még semmi sem látható. A magzat már 17 milliméter és nagy örömmel lubickol a magzatvízben egyelőre érezhetetlenül.

 

2.Hónap 

9.-12. hét : A 9. héten a terhességi hormonoknak köszönhetően a vízvisszatartás fokozottan működésbe lép ez által a vér oxigénszintje megnő az erekben. A magzat sokat mozog, de ebből a kismama semmit nem érez még mérete 2,5cm hosszú szeme és szemhéja is kifejlődött és láthatóvá vált.

10. hét: Túl vagyunk a várandóság negyedén. Előfordul egyes kismamáknál a vizesedés a kötőszövetek lazulása miatt. A magzat súlya 13 gramm és 3,4 cm arca kezd hasonlítani az emberi archoz és a nemi szervek fejlődésnek indultak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság baba baba várás család gyerek kisbaba kisbabád kisfiú kislány megszületett mozgás szülés újszülött várandósság