notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezek a szülés utáni depresszió jelei is lehetnek, de nem feltétlen súlyosak, hiszen az első két hét után teljesen elmúlhatnak, viszont fontos, figyelnünk rájuk!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Szülés utáni hangulatingadozások: mi számít depressziónak?

NA

Az újszülött baba hazahozatala lehet az egyik legörömtelibb időszak egy nő életében, de sokak számára ez az élmény nem mindig olyan rózsás. Szakértők elmondják, hogy mit kell tudni a nőknek az angolul csak „baby blues-nak” nevezett szülés utáni szorongásról, sírósságról és hangulatingadozásokról. 

Szülés utáni depresszió

Baby Blues – szülés utáni enyhe depresszió

Valójában a legtöbb új anya tapasztalja a szülés utáni depresszió enyhe tüneteit, amit szerencsére egyre többen fel mernek vállalni, akár online marketing blogok keretein belül is mesélnek influencerek a szülés utáni nehézségekről – hiszen, nem minden csak móka és kacagás egy újszülött babával.  
Ezek olyan hormonális változások, amelyek szorongást, sírást és nyugtalanságot okozhatnak, de általában a szülés utáni első két héten belül elmúlnak. Szülés utáni depressziónak is nevezik, de a baby blues valójában a depresszió enyhe – és átmeneti – formája, amely elmúlik, ha a hormonok kiegyenlítődnek.

hirdetes
Szinte minden újdonsült anya – akár 85 százalékuk – átéli a  szülés utáni baby bluest. Előfordulhat, hogy az egyik percben boldognak érezheti magát, a másikban pedig levertnek és azt érzi, sírni fog.

„Egyetlen anya sem boldog mindig” – mondja az egyik szakértő. "Normális, hogy frusztrált vagy, és néha le kell tenni a babát, rábízni picit másra és kifújni kicsit a gőzt."

Szülés utáni depresszió

Mások számára a szülés utáni rossz érzés több, mint a blues enyhe esete. Minden ötödik új anyának van szülés utáni depressziója, amely súlyosabb, de jól kezelhető állapot. 
A szülés utáni depresszió a terhesség leggyakoribb szövődménye. A terhesség alatti kezeletlen depresszió és szorongás koraszüléssel, csecsemőknél fokozott riadt reflexszel, terhességi cukorbetegséggel és még sok mással jár.

Kit fenyeget a szülés utáni depresszió?

A szülés utáni depresszió tünetei bizonyos személyeknél valószínűbbek – vagy súlyosabbak – lehetnek. Íme néhány tényező:
Szorongás vagy hangulati zavarok anamnézisében: A bipoláris zavarban, depresszióban vagy szorongásban szenvedőknél 30-35%-kal nagyobb a valószínűsége a szülés utáni depressziónak. Hasonlóképpen, azok az anyák, akiknél a korábbi terhességek után depressziós tüneteket tapasztaltak, hajlamosak arra, hogy újra megjelenjenek.
Családtörténet: Azok, akiknek családtagjai szülés utáni hangulatzavarban szenvedtek, nagyobb valószínűséggel tapasztalják ezeket.

Szülés utáni depresszió tünetei

A szülés utáni depresszió jelei és tünetei a következők:

•    Szorongás
•    Szomorúság
•    Düh és ingerlékenység
•    Alvási nehézség
•    Tolakodó gondolatok (amelyek magukban foglalhatják akár a baba veszélyeztetésnek a gondolatait)

Ha a tünetek súlyosak vagy két hétnél tovább tartanak, az újdonsült anyának aggódnia kell a szülés utáni hangulatzavar miatt, például a szülés utáni depresszió miatt. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok a nők, akiknek szülés előtt szorongása vagy depressziója volt.

Mennyi ideig tart a szülés utáni depresszió?  

Kezelés nélkül a szülés utáni depresszió tünetei hónapokig, sőt évekig is eltarthatnak. Egy tanulmányban a résztvevők 25%-ka még három évvel a baba születése után is depresszióban szenvedett. Ez csak egy újabb ok, amiért azonnali felmérés és kezelés javasolt a szülés utáni súlyos derpesszió tüneteinek megjelenése után. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi wellness

A családi wellness nagyszerű lehetőség arra, hogy együtt szórakozzon és pihenjen a család... Tovább

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság