notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan tanítsd rendre és tisztaságra a gyerekedet?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Nálatok sem rak rendet a gyerek soha?

Kósa Krisztina

Van az a pont egy szülő életében, amikor már nem hat semmilyen szépen kérés, semmilyen utasítás, semmilyen semmi, egyszerűen csak elege van abból az embernek, hogy a gyerek soha, de soha nem tesz rendet maga után. És akkor most csak a saját szobájáról van szó, nem másról. Nem arról, hogy elmosogasson néha-néha, hogy ugyan porszívózza már föl a temérdek macskaszőrt, ami a kanapé alatt felgyűlt. Vajon mi lehet a hathatós megoldás, hogy elérjük nála, hogy akarjon segíteni? 

Rendetlenség a gyerekszobában

Nem csak a rendrakás, de a takarítás is kényes téma már egészen kicsi gyerekkorban. Vannak szülők, akiknek szerencséjük van, és a csemete megy magától rendet csinálni – ez a történet kellemesebbik fele, melyért minden más szülő, akinek nem ilyen a gyereke, valószínű, kicsit ferdén néz arra, akinek már 2 évesen is pedáns. Pedig ez a legtöbb esetben nem a nevelésen múlik. 

hirdetes

Van, hogy a kicsinek egészen egyszerűen ez a normális, így “rakták” őt össze, hogy szeresse a rendet. Vagy a tisztaságot. Vagy ideális esetben mindkettőt. 

Mit lehet azonban tenni, ha semmivel sem tudjuk rávenni a gyereket, hogy rendet tegyen maga után/körül? Miért lehet az, hogy az egyikük vigyáz a ruhájára, a másikukat pedig teljesen hidegen hagyja, ha pecsétes pólóban rohangászik az iskolában? 

Példamutatás

 

Sokan ezt említik első helyen, mint lehetséges okot, indokot, hogy nyilván a gyerek úgy viselkedik, ahogyan azt a szüleitől látja. És ha anyuka vagy apuka rendetlen, akkor ő is az lesz. Nos, ez koránt sem van ám így. 

Lehet, hogy a szülők rendetlenek (úgy mellesleg), de ez nem ezen múlik. A kicsik alaptulajdonságai már réges régen kialakultak, mire mi elkezdjük nevelni őket, és talán véglegesen meg sem lehet változtatni valakinek a habitusát, beállítottságát, hiszen az velünk együtt születik. Segíteni, terelgetni persze lehet és kell is, de csak módjával, nem erőszakosan. Ha van testvér is, akkor valamivel könnyebb dolgunk lehet, ha őt is bevonjuk a segítésbe, példamutatásba. 

Közös takarítás

 

Ezt – hasonlóképpen a fentihez – nem nagyon szokták csípni a lurkók. És hogy miért nem? Nagyon egyszerű a válasz. Sokkal könnyebb és mókásabb játszani, kupit csinálni, mint azután módszeresen visszatenni mindent a helyére. Főleg, ha Legoról van szó… Amire amúgy is irtó jó érzés éjjel, a sötétben rálépni. 

No, de ha már a rendrakásnál és a takarításnál tartunk, megemlíteném, hogy bizony vannak, akik ezt profi szinten űzik, és pillanatok alatt olyan tisztaságot varázsolnak bárkinél, hogy csak ámul az ember. Őket ide kattintva érhetitek el, és egy próbát biztosan megér. smiley

Lapozz a továbbiakért!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa betegség család egészség gyerek gyerekek gyereknevelés kisbaba kisbabád kisfiú kislány kreatív nevelés tanács