Hogyan tanítsd rendre és tisztaságra a gyerekedet?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Nálatok sem rak rendet a gyerek soha?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Van az a pont egy szülő életében, amikor már nem hat semmilyen szépen kérés, semmilyen utasítás, semmilyen semmi, egyszerűen csak elege van abból az embernek, hogy a gyerek soha, de soha nem tesz rendet maga után. És akkor most csak a saját szobájáról van szó, nem másról. Nem arról, hogy elmosogasson néha-néha, hogy ugyan porszívózza már föl a temérdek macskaszőrt, ami a kanapé alatt felgyűlt. Vajon mi lehet a hathatós megoldás, hogy elérjük nála, hogy akarjon segíteni? 

Rendetlenség a gyerekszobában

 

Nem csak a rendrakás, de a takarítás is kényes téma már egészen kicsi gyerekkorban. Vannak szülők, akiknek szerencséjük van, és a csemete megy magától rendet csinálni – ez a történet kellemesebbik fele, melyért minden más szülő, akinek nem ilyen a gyereke, valószínű, kicsit ferdén néz arra, akinek már 2 évesen is pedáns. Pedig ez a legtöbb esetben nem a nevelésen múlik. 

hirdetes

Van, hogy a kicsinek egészen egyszerűen ez a normális, így “rakták” őt össze, hogy szeresse a rendet. Vagy a tisztaságot. Vagy ideális esetben mindkettőt. 

Mit lehet azonban tenni, ha semmivel sem tudjuk rávenni a gyereket, hogy rendet tegyen maga után/körül? Miért lehet az, hogy az egyikük vigyáz a ruhájára, a másikukat pedig teljesen hidegen hagyja, ha pecsétes pólóban rohangászik az iskolában? 

 

Példamutatás

 

Sokan ezt említik első helyen, mint lehetséges okot, indokot, hogy nyilván a gyerek úgy viselkedik, ahogyan azt a szüleitől látja. És ha anyuka vagy apuka rendetlen, akkor ő is az lesz. Nos, ez koránt sem van ám így. 

Lehet, hogy a szülők rendetlenek (úgy mellesleg), de ez nem ezen múlik. A kicsik alaptulajdonságai már réges régen kialakultak, mire mi elkezdjük nevelni őket, és talán véglegesen meg sem lehet változtatni valakinek a habitusát, beállítottságát, hiszen az velünk együtt születik. Segíteni, terelgetni persze lehet és kell is, de csak módjával, nem erőszakosan. Ha van testvér is, akkor valamivel könnyebb dolgunk lehet, ha őt is bevonjuk a segítésbe, példamutatásba. 

 

Közös takarítás

 

Ezt – hasonlóképpen a fentihez – nem nagyon szokták csípni a lurkók. És hogy miért nem? Nagyon egyszerű a válasz. Sokkal könnyebb és mókásabb játszani, kupit csinálni, mint azután módszeresen visszatenni mindent a helyére. Főleg, ha Legoról van szó… Amire amúgy is irtó jó érzés éjjel, a sötétben rálépni. 

 

No, de ha már a rendrakásnál és a takarításnál tartunk, megemlíteném, hogy bizony vannak, akik ezt profi szinten űzik, és pillanatok alatt olyan tisztaságot varázsolnak bárkinél, hogy csak ámul az ember. Őket ide kattintva érhetitek el, és egy próbát biztosan megér. smiley

 

 

Lapozz a továbbiakért!

 

 

hirdetes

Még több cikk

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa betegség család egészség gyerek gyerekek gyereknevelés kisbaba kisbabád kisfiú kislány kreatív nevelés tanács

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az olyan étterem, ahová bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.