notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a gyermekek számára a mese

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért fontos a gyermekek számára a mese

Tutyus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A “mese” szó hallatán, mindenkinek a gyerekek jutnak eszébe. Nos, így is csak kevesen tudják, hogy a mese egy fantáziával teli világ, mely számos jótékony hatással bír a lurkókra. Köztudott, hogy a mese nélkülözhetetlen egy gyermek egészséges személyiség fejlődése szempontjából. Most összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyek miatt neked is érdemes beiktatni az esti mesét a mindennapjaitokba.

Mese

A mese

A mese egy epikai műfaj, melynek eredete még az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. A mitológia és az elbeszélő irodalom között helyezkedik el valahol. Tény, hogy a régi mesék, nem kifejezetten gyerekeknek szóltak. A mai értelembe vett mese viszont már gyermekeknek szól, melynek vége gyakran pozitív kifejlettel végződik.

 

Mese

A szülő fontossága

 

Az esti mese bizonyára mindenkinek ismerős. Fontos, hogy rutinszerűen foglaljon helyet a mindennapokba. Az esti mesélés alkalmával, együtt a gyermek és a felnőtt. A mai rohanó világban nagyon keveseknek adatik meg, hogy este is együtt lehessenek. Pont ezért tegyük félre a napi gondokat és meséljünk a gyermeknek. Teremtsünk meleg, szeretetteljes környezetet, melybe csemeténk odakucorodhat. Köztudott, hogy a gyermekre a szülő hangja nyugtató hatással bír. Oldja a benne lévő szorongást és a stresszt. 

hirdetes

A stresszt az egész család számára oldhatjuk egy közös családi wellnessezéssel is. 

 

 

Milyen korosztály számra ajánlott?

 

Természetesen minden korosztály számára ajánlott a mese. Egészen kicsi korban elkezdhetjük, a mesélést. Használjunk rövid és könnyen megérhető rímmel tarkított meséket, majd ahogy nő a gyermek úgy válasszunk nagyobb terjedelmű történeteket. Felnőttek is olvasnak meséket, ezeket nevezik rémtörténeteknek vagy fantasynak.

Mese

A mesék pozitív hatása

A mesék számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. A megfelelő mese, felkelti a lurkó érdeklődését. A példákból megtanulja majd a későbbiekben helyesen kezelni ügyeit. A csemete megérti, és hamar rájön, hogy rendes munkája előbb vagy utóbb gyümölcsöt terem, mely nemcsak anyagi téren lesz előnyére, hanem az erkölcsi jellegű is lehet. A mese által gazdagodik a gyermek szókincse. A mesével megtanulja, hogy hogyan figyeljen hosszan és kitartóan. Az olvasás terén is igen hasznos a mese. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk szeressen olvasni vagy érdeklődjön a könyvek iránt, akkor sokszor adjunk kezébe korának megfelelő mesekönyvet.

 

 Ne felejtsük el, hogy azok a rajzfilmek, melyeket a tévében sugároznak nem egyenértékű egy szülő, maga mesélt történetével!

Forrás: http://www.lataspont.hu/

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
fejlesztő gyerek gyerekek könyv mese nevelés olvasás tanács

Szótár

Hiperaktivitás

A hiperaktivitás  A szó jelentése "túlműködés",... Tovább

Wellness hétvége babával

Wellness hétvége babával Ha wellness hétvégére indultok a picivel, nincs tökéletesebb... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 142

Átlagos értékelés: 4.9