notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a gyermekek számára a mese

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért fontos a gyermekek számára a mese

Tutyus

A “mese” szó hallatán, mindenkinek a gyerekek jutnak eszébe. Nos, így is csak kevesen tudják, hogy a mese egy fantáziával teli világ, mely számos jótékony hatással bír a lurkókra. Köztudott, hogy a mese nélkülözhetetlen egy gyermek egészséges személyiség fejlődése szempontjából. Most összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyek miatt neked is érdemes beiktatni az esti mesét a mindennapjaitokba.

Mese

A mese

A mese egy epikai műfaj, melynek eredete még az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. A mitológia és az elbeszélő irodalom között helyezkedik el valahol. Tény, hogy a régi mesék, nem kifejezetten gyerekeknek szóltak. A mai értelembe vett mese viszont már gyermekeknek szól, melynek vége gyakran pozitív kifejlettel végződik.

 

 

Mese

A szülő fontossága

 

Az esti mese bizonyára mindenkinek ismerős. Fontos, hogy rutinszerűen foglaljon helyet a mindennapokba. Az esti mesélés alkalmával, együtt a gyermek és a felnőtt. A mai rohanó világban nagyon keveseknek adatik meg, hogy este is együtt lehessenek. Pont ezért tegyük félre a napi gondokat és meséljünk a gyermeknek. Teremtsünk meleg, szeretetteljes környezetet, melybe csemeténk odakucorodhat. Köztudott, hogy a gyermekre a szülő hangja nyugtató hatással bír. Oldja a benne lévő szorongást és a stresszt. 

hirdetes

 

 

 

Milyen korosztály számra ajánlott?

 

Természetesen minden korosztály számára ajánlott a mese. Egészen kicsi korban elkezdhetjük, a mesélést. Használjunk rövid és könnyen megérhető rímmel tarkított meséket, majd ahogy nő a gyermek úgy válasszunk nagyobb terjedelmű történeteket. Felnőttek is olvasnak meséket, ezeket nevezik rémtörténeteknek vagy fantasynak.

Mese

A mesék pozitív hatása

A mesék számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. A megfelelő mese, felkelti a lurkó érdeklődését. A példákból megtanulja majd a későbbiekben helyesen kezelni ügyeit. A csemete megérti, és hamar rájön, hogy rendes munkája előbb vagy utóbb gyümölcsöt terem, mely nemcsak anyagi téren lesz előnyére, hanem az erkölcsi jellegű is lehet. A mese által gazdagodik a gyermek szókincse. A mesével megtanulja, hogy hogyan figyeljen hosszan és kitartóan. Az olvasás terén is igen hasznos a mese. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk szeressen olvasni vagy érdeklődjön a könyvek iránt, akkor sokszor adjunk kezébe korának megfelelő mesekönyvet.

 

 Ne felejtsük el, hogy azok a rajzfilmek, melyeket a tévében sugároznak nem egyenértékű egy szülő, maga mesélt történetével!

 

Hol szerezzük be a legjobb mesekönyveket?

Bár a legtöbb gyermeknek hamar kialakul, hogy mely a kedvenc meséje – amelyet újra és újra, akár századszor is képes meghallgatni – érdemes minél több féle mesével megismertetni őt. Ezek a történetek hozzájárulnak a személyiség fejlődéshez amellett, hogy szuper beszélgetéseket is generálhatnak. 

Természetes, hogy nem tölthetjük minden napunkat a könyvesboltban kutatva, szerencsére azonban a mai világban már nincs is erre szükség. A különböző játék webáruházak virtuális polcain is megtalálsz számos szuper mesekönyvet, amelyeket akár már holnap házhoz is szállítanak Nektek! 

Ha szeretnél beszerezni egy újabb történetet gyermekednek, nézz körül itt: mesekönyv rendelés online 

Forrás: http://www.lataspont.hu/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Tovább a lexikonra
fejlesztő gyerek gyerekek könyv mese nevelés olvasás tanács