Miért fontos a gyermekek számára a mese

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért fontos a gyermekek számára a mese

Tutyus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A “mese” szó hallatán, mindenkinek a gyerekek jutnak eszébe. Nos, így is csak kevesen tudják, hogy a mese egy fantáziával teli világ, mely számos jótékony hatással bír a lurkókra. Köztudott, hogy a mese nélkülözhetetlen egy gyermek egészséges személyiség fejlődése szempontjából. Most összegyűjtöttük azokat a szempontokat, melyek miatt neked is érdemes beiktatni az esti mesét a mindennapjaitokba.

Mese

A mese

A mese egy epikai műfaj, melynek eredete még az írásbeliség előtti időkre nyúlik vissza. A mitológia és az elbeszélő irodalom között helyezkedik el valahol. Tény, hogy a régi mesék, nem kifejezetten gyerekeknek szóltak. A mai értelembe vett mese viszont már gyermekeknek szól, melynek vége gyakran pozitív kifejlettel végződik.

 

Mese

A szülő fontossága

 

Az esti mese bizonyára mindenkinek ismerős. Fontos, hogy rutinszerűen foglaljon helyet a mindennapokba. Az esti mesélés alkalmával, együtt a gyermek és a felnőtt. A mai rohanó világban nagyon keveseknek adatik meg, hogy este is együtt lehessenek. Pont ezért tegyük félre a napi gondokat és meséljünk a gyermeknek. Teremtsünk meleg, szeretetteljes környezetet, melybe csemeténk odakucorodhat. Köztudott, hogy a gyermekre a szülő hangja nyugtató hatással bír. Oldja a benne lévő szorongást és a stresszt. 

hirdetes

A stresszt az egész család számára oldhatjuk egy közös családi wellnessezéssel is. 

 

 

Milyen korosztály számra ajánlott?

 

Természetesen minden korosztály számára ajánlott a mese. Egészen kicsi korban elkezdhetjük, a mesélést. Használjunk rövid és könnyen megérhető rímmel tarkított meséket, majd ahogy nő a gyermek úgy válasszunk nagyobb terjedelmű történeteket. Felnőttek is olvasnak meséket, ezeket nevezik rémtörténeteknek vagy fantasynak.

Mese

A mesék pozitív hatása

A mesék számos pozitív hatással bírnak a gyermekekre. A megfelelő mese, felkelti a lurkó érdeklődését. A példákból megtanulja majd a későbbiekben helyesen kezelni ügyeit. A csemete megérti, és hamar rájön, hogy rendes munkája előbb vagy utóbb gyümölcsöt terem, mely nemcsak anyagi téren lesz előnyére, hanem az erkölcsi jellegű is lehet. A mese által gazdagodik a gyermek szókincse. A mesével megtanulja, hogy hogyan figyeljen hosszan és kitartóan. Az olvasás terén is igen hasznos a mese. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk szeressen olvasni vagy érdeklődjön a könyvek iránt, akkor sokszor adjunk kezébe korának megfelelő mesekönyvet.

 

 Ne felejtsük el, hogy azok a rajzfilmek, melyeket a tévében sugároznak nem egyenértékű egy szülő, maga mesélt történetével!

Forrás: http://www.lataspont.hu/

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

Nem csak olvasásra buzdít a kreatív mesekönyv!

2017-12-20

Nem csak olvasásra buzdít a kreatív mesekönyv!

A Babócás könyvek után itt a legújabb mesekönyv őrület, az Utazik a család! Varázsolj a családi utazásból rémálom helyett igazi közös élményt. A szórakoztató történet mellett még Magyarországot is megismeritek!

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

További cikkek ebben a témában
hirdetes
fejlesztő gyerek gyerekek könyv mese nevelés olvasás tanács

Szótár

Családi pihenés télen

Egy családi pihenés télen remek lehetőségeket kínál arra, hogy a család minőségi időt... Tovább

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes