notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért a nyuszi hozza a tojást?

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner

Miért a nyuszi hozza a tojást?

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A húsvét egyik központi jelképe a nyúl. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy miért és hogyan kapcsolódik az ünnephez, ami nem csoda, hiszen a húsvéti nyúl szimbolikáját sokan és sokféleképp magyarázzák, vannak, akik egyenesen azt állítják, hogy csak egy félreértés kapcsán került a húsvéti ünnepkör jelképei közé. Pedig nagyon is kiérdemelt helye van az ünnepek ünnepén. 

Húsvét

 

Sokan hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a nyúl már a bizánci állatszimbolikában is Krisztust jelképezte, helyette találgatnak mindenfélét. A legtöbben termékenységi szimbólumként találják meg a helyét a tavaszi ünnepkör legfontosabb ünnepén. 

 

Mások Ostarával, a tavasz és a megújulás istennőjével hozzák kapcsolatba, akit a kereszténység előtti időkben a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnapon ünnepeltek. Az istennőt mindig tavaszi virágokkal a kezében, tojásokkal és nyuszikkal körülvéve ábrázolták, nevéből származik a húsvét angol (easter) és német (Oster) elnevezése. A legenda szerint Ostarának volt egy színes tojásokat tojó madara, amit a tavasz ünnepén nyuszivá változtatott, a színes tojásokat pedig a gyermekeknek ajándékozta. Egy másik történet szerint Ostara egy sebzett galamb életét úgy mentette meg, hogy nyúllá változtatta, a madárból lett nyuszi pedig feldíszített tojásokkal hálálta meg az istennő jócselekedetét.

 

Lapozz a többi információért!

 

Húsvét

 

Megint mások egyszerű tévedésként magyarázzák a nyúl szimbolikáját, szerintük a tojáshozó császármadár nevének (Haselhuhn) rövidülése, a Hase (ami ugye nyulat jelent a német nyelvben) indította el a nyuszikat a húsvéti úton.

 

A gyerekek húsvéti ajándékát mindenesetre a „nyuszi hozza”. A nyúl jelképe a 12–13. századi Németországban már biztosan összekapcsolódott a húsvéttal, de a német hagyomány – miszerint a húsvéti nyúl színes tojásokat rejt az ünnep reggelén a fészkekbe – csak a 19. század végén terjedt el Magyarországon. Annyi bizonyos, hogy csak egy nagyon különleges nyúl lehet méltó arra, hogy viselje a húsvéti nyúl szerepét. De hiszen minden nyúl különleges!

 

A nyúl az önzetlenséget jelképezi, régi legendák és mondák tanúsága szerint e kis állat képes feláldozni magát más lényekért. Köztudomású, hogy ha üldöznek egy nyulat, s az fáradtan egy bokor rejtekébe ér, ahol egy másik nyúl kuporog, hát a pihent nyúl kész beugrani az üldözött helyébe, mintegy felváltva fáradt társát. Az önzetlenség tehát a nyúl lényéből fakad, aki soha senkit sem bánt, őt azonban szinte mindig üldözik. Egyetlen reménysége a menekülésre cikázó gyorsaságában rejlik, s épp ezáltal hozzák összefüggésbe a Holddal, amely gyorsabban halad át az égen, mint bármelyik más égitest, s évről évre meghatározza a keresztény húsvét időpontját, hiszen annak első napja mindig a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap.

 

 

hirdetes
További cikkek ebben a témában
anya anyaság apa baba család cuki fotó gyerek gyerekek játék kisfiú kislány

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Családi wellness hétvége

Egy családi wellness hétvége remek lehetőséget biztosít a család számára, hogy minőségi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 246

Átlagos értékelés: 4.9