notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tanítsd meg hallani!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mutasd meg, utánozd, nevezd meg!

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Te még hallod a szokásos zajban a madárcsicsergést, vagy az óra tik-tak-ját?   Túlságosan megszokottá váltak számunkra ezek a hangok.

De ha kisbaba érkezik a családba, akkor újra nyitottá válunk a világ hangjaira. Nyitottá kell válnunk, hogy mindent megmutathassunk neki, ami nekünk már természetes!

 

hallani a babának

Ahhoz, hogy egy baba meg tanuljon beszélni, először is jól kell hallania. 

Ezért is van az, hogy a csecsemőknek különféle szűrővizsgálatokon kell átesniük, hogy idejében rátaláljanak, ha valami gond van, s megfelelő segítséggel később beszélő embereké válhassanak. Jó hallás nélkül nem vagyunk képesek megtanulni beszélni.  Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők nagyon odafigyeljenek arra, hogy a pici észleli-e a zajokat.

hirdetes

Az újszülött még csak az erős zajokra reagál, de ahogy növekszik, vele együtt nő az általa észlelt hangok sora is. 

Fontos, hogy amikor a baba ébren van, ne óvjuk mindenféle zajtól. Hadd hallja ő is a mindennapi élet működésével járó zajokat.

Minél több dolgot hall, annál inkább erősödik a hallási figyelme.

Nem kell, hogy lábujjhegyen lépkedj a gyerek mellett!  Hidd el, a babákat nem zavarja a világ hangja, sőt még képesek aludni is mellette.

De a túl erős, hirtelen, kellemetlen hangoktól a kicsik megijednek!

 

Azokhoz a hangokhoz, zajokhoz, amiket gyakran hall, hozzászokik. Már azokhoz a hangokhoz is, amiket a pocakban hall.

 

hallani a babának

A néhány hónapos baba figyelmét már nagyon egyszerűen felhívhatjuk bizonyos dolgokra. Pl.: „De hangos ez a motor! Hallod, csiripel a madár?  Ugat a kutya! …

S előbb utóbb megtanulja, hogy a világban szinte mindennek hangja van.  S nekünk kell megtanítani őket arra, hogy figyeljen minden hangra, fejlesszük az akusztikus észlelési képességét.  Manapság meghalljuk a telefon csörgését, a mentő szirénázását, de csak kevesen vesszük már észre a tücsök ciripelését. Újra nyitottnak kell lennünk ezekre a hangokra, hogy gyermekeinknek is meg tudjuk mutatni!

 

Nagyon nagy szerencsénk van, hiszen a magyar nyelv hangutánzó szókészlete egyszerűen kimeríthetetlen.  Így aztán a világ zajait, nagyon sokféleképpen tudjuk elmondani, leírni.

 

A legjobb az, ha a kisbaba nem csak másodlagos forrásokból ismeri meg a hangokat, hanem meg is tapasztalja. Rá fog ébredni, hogy ő saját maga is képes hangokat „kreálni”. Tapsol, gügyög, összecsapja a játékait, zörög, stb. S ha ez már jól megy, előbb utóbb elkezd beszélni, persze csak ha jól meg tanult hallani!

 

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
baba fejlesztő kisbaba

Szótár

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 238

Átlagos értékelés: 4.7