Tanítsd meg hallani!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mutasd meg, utánozd, nevezd meg!

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Te még hallod a szokásos zajban a madárcsicsergést, vagy az óra tik-tak-ját?   Túlságosan megszokottá váltak számunkra ezek a hangok.

De ha kisbaba érkezik a családba, akkor újra nyitottá válunk a világ hangjaira. Nyitottá kell válnunk, hogy mindent megmutathassunk neki, ami nekünk már természetes!

 

hallani a babának

Ahhoz, hogy egy baba meg tanuljon beszélni, először is jól kell hallania. 

Ezért is van az, hogy a csecsemőknek különféle szűrővizsgálatokon kell átesniük, hogy idejében rátaláljanak, ha valami gond van, s megfelelő segítséggel később beszélő embereké válhassanak. Jó hallás nélkül nem vagyunk képesek megtanulni beszélni.  Ezért is nagyon fontos, hogy a szülők nagyon odafigyeljenek arra, hogy a pici észleli-e a zajokat.

hirdetes

Az újszülött még csak az erős zajokra reagál, de ahogy növekszik, vele együtt nő az általa észlelt hangok sora is. 

Fontos, hogy amikor a baba ébren van, ne óvjuk mindenféle zajtól. Hadd hallja ő is a mindennapi élet működésével járó zajokat.

Minél több dolgot hall, annál inkább erősödik a hallási figyelme.

Nem kell, hogy lábujjhegyen lépkedj a gyerek mellett!  Hidd el, a babákat nem zavarja a világ hangja, sőt még képesek aludni is mellette.

De a túl erős, hirtelen, kellemetlen hangoktól a kicsik megijednek!

 

Azokhoz a hangokhoz, zajokhoz, amiket gyakran hall, hozzászokik. Már azokhoz a hangokhoz is, amiket a pocakban hall.

 

hallani a babának

A néhány hónapos baba figyelmét már nagyon egyszerűen felhívhatjuk bizonyos dolgokra. Pl.: „De hangos ez a motor! Hallod, csiripel a madár?  Ugat a kutya! …

S előbb utóbb megtanulja, hogy a világban szinte mindennek hangja van.  S nekünk kell megtanítani őket arra, hogy figyeljen minden hangra, fejlesszük az akusztikus észlelési képességét.  Manapság meghalljuk a telefon csörgését, a mentő szirénázását, de csak kevesen vesszük már észre a tücsök ciripelését. Újra nyitottnak kell lennünk ezekre a hangokra, hogy gyermekeinknek is meg tudjuk mutatni!

 

Nagyon nagy szerencsénk van, hiszen a magyar nyelv hangutánzó szókészlete egyszerűen kimeríthetetlen.  Így aztán a világ zajait, nagyon sokféleképpen tudjuk elmondani, leírni.

 

A legjobb az, ha a kisbaba nem csak másodlagos forrásokból ismeri meg a hangokat, hanem meg is tapasztalja. Rá fog ébredni, hogy ő saját maga is képes hangokat „kreálni”. Tapsol, gügyög, összecsapja a játékait, zörög, stb. S ha ez már jól megy, előbb utóbb elkezd beszélni, persze csak ha jól meg tanult hallani!

 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Ha tudatos szülő vagy, kattintasz!

2018-02-18

Ha tudatos szülő vagy, kattintasz!

Nem érdemes lenullázni az információs forrásokat, inkább kattints és maradj te is olyan felelős szülő, aki lépést tart az újdonságokkal, aki folyamatosan képezi magát gyermekével és önmagával kapcsolatban. Te is tehetsz a Facebook zero ellen, ha már most beállítod a gyerek-portal.hu oldalát elsőként a hírfolyamodban.

Itt az apák új generációja

2018-02-15

Itt az apák új generációja

Jelentősen megváltozott az apaságról alkotott kép az elmúlt évtizedekben és jómaguk, az édesapák is óriáis fejlődésen mentek keresztül. Ennek ellenére van még leküzdendő akadály rendesen, hogy a férfiak is teljes minőségben élhessék meg életük egyik legszebb feladatát, az apaságot. Vajon a társadalom fel van rá készülve?

További cikkek ebben a témában
hirdetes
baba fejlesztő kisbaba

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes