A füllentés hatásai a gyerekekre

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Jó hír, ha füllentett a gyerek?

K.A.

Vajon aggodalomra ad-e okot, amikor a gyerek füllenteni kezd szüleinek? A legtöbb szülő erre egyértelműen azt válaszolná, hogy igen. Mindannyian igyekszünk őszinteségre nevelni utódainkat és megtanítani őket arra, hogy mekkora érték is ez egy emberben.

A füllentés a gyerekek életéban kikerülhetetlen?

A fiatalkorban „hazudozó” gyerekeket fejlődési szempontból abnormálisnak tekintik, akik a későbbiekben csak gondot okoznak majd őszinteségük hiányával. Bizonyos kutatások szerint viszont ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű, sőt, a szakemberek állítják, hogy a hazudozás nem, hogy normális (egészséges keretek között), hanem magának az intelligenciának is jele.

 

hirdetes

De, hogy is van akkor ez?

 

A gyerekek már 2 éves korukban megismerkednek a hazugsággal, állítják a tudósok. Egy kísérlet során a gyerekeket arra kérték, hogy ne lessenek a hátuk mögé, miután a kutató elhagyja a szobát valamilyen kitalált okból. Néhány perccel később a kutató visszatért, és megkérdezte a gyereket, hogy leskelődtek-e.

 

Ezt a kísérletet 1980-as évek során állította össze Michael Lewis fejlődéspszichológus, és több száz gyermeken kipróbálták valamilyen formában. A kísérlet két konstans eredményre világított rá.

 

Az első az volt, hogy a gyerekek nagy része másodperceken belül leskelődni kezdett, miután egyedül maradt a szobába. A másik pedig, hogy rengetegen hazudtak is ezt illetően.

 

A 2 évesek legalább egyharmada, a 3 évesek fele, a 4 éves és annál idősebbek pedig több mint 80%-a tagadta, hogy megszegte az utasítást, amit kapott. Az eredményeket nem befolyásolta sem a gyerekek neme, sem származásuk, sem pedig családjuk vallási nézetei. A gyerekekről kiderült továbbá, hogy kifejezetten ügyesen tudnak hazudni.

 

Olvass tovább a gyerek füllentési szokásairól a következő oldalon!

hirdetes
hirdetes
hirdetes
anya anyaság apa család dackorszak gyerek gyerekek gyereknevelés gyermeklélektan nevelés tanács

Szótár

hétvégi gyerekprogram

A hétvégi gyerekprogram segítségével kitűnően szórakozhatunk mi is és gyermekeink is a... Tovább

Hétvégi gyerekprogram

Hétvégi gyerekprogram az olyan rendezvények, események elnevezése, mely kifejezetten a... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.