notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szülők játékkal is fejleszthetik gyermekeiket, gondolkodást, memóriát, koncentrálókészséget segíti

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan töltsünk minőségi időt gyermekeinkkel? Játszva fejleszthetjük csemetéink IQ-ját

Előfordul, hogy a szülő úgy érzi, több időt szeretne a gyermekével tölteni, viszont lényegesen kevesebb a lehetősége erre, az életmód felgyorsult, a teendők elvégzése is érthetően fontos számára. A TV, az internet, az okos telefonok és tabletek világában néha nem könnyű a gyerekek figyelmét felkelteni és lekötni.

Együtt a család

Az élet azonban rengeteg alkalmat teremt arra, hogy apró bosszankodások helyett felszabadultan játszhatunk barkóbát, vagy szóláncozhatunk gyermekeinkkel éppen egy forgalmi dugóban araszolva, tömegközlekedés során a buszra várva, vagy az orvosi váróban töltött időt is lerövidíthetjük találós kérdésekkel, amit a kisebbek örömmel fogadnak, hiszen nagyon szeretnek okosnak mutatkozni.

hirdetes

A családi utazások pedig egészen felpezsdülnek, amint apa és anya játékba kezd és együtt bolondozik, játszva tanul a csemetékkel. Még a kamaszok is kihívást látnak a tanult idegen nyelven elkezdett szólánc folytatásában. A fantáziajátékok is felkelthetik a nagyobbak figyelmét, “ha visszautazhatnál az időbe, hová mennél?” kezdetű játék például.

Talán emlékszünk még a fekete fehér igen nemre, vagy a meseszövésre, melyben lehet mondatonként felváltva mesét is kitalálni, és kedvünkre tovább szőni a történet fonalát. A kreativitás és a gyermeki fantázia együtt halad, mindenképpen a világra nyitottabbá, érdeklődőbbé válik a gyermek, megoldási lehetőségek után kutatva képesnek érzi majd a továbbiakban is, hogy ne blokkoljon le, vagy hátráljon meg a feladatok elől, inkább egy nehezebb iskolai feladatban is kihívást lát majd.

A lényeg, hogy mindenki szóhoz jusson és sikerélménye legyen a gyermekeknek. Az örömteli együtt töltött idő pedig hatalmas muníció a családtagok számára. Közelebb hozza őket egymáshoz és az összetartozás és a szeretet élményét növeli.

Ha visszagondolunk gyermekkorunkra, biztosan eszünkbe jut néhány izgalmas és egyszerű játék, amihez legfeljebb papír és ceruza kell, vagy csak saját magunk.

Azért, hogy könnyebben menjen a felidézés, megosztok néhány ötletet, amivel gyarapíthatjátok ismereteitek tárházát, a fejlesztő pedagógusok ajánlásával! A következő oldalon megtalálhatod mindet!

Együtt a család

Kakukktojás

Néhány szót megadunk, barack, alma, répa. Az egyik nem illik a többi közé. Melyik szó az és miért? Kisebb gyerekeknél elegendő, ha csupán 3 szót adunk meg. Akár a gyermek is készíthet kakukktojás rejtvényt és a szülőnek kell válaszolnia.A játék a kifejezőkészséget és a gondolkodást serkenti. A csoportosítás, általánosítás és rendszerezés képességét segíti.

Csak a végét!

A társaság első tagja mond egy összetett szót. A másodiknak egy olyan összetett szót kell mondania, melynek első tagja azonos az előző szó utolsó tagjával. pl. vaskapu-kapufa-favágó stb. Lehet időre is játszani, fejleszti a gondolkodást.

Összegyúrt történetek

A játékvezető két szövegből egy szöveget készít úgy, hogy a két szöveg mondatait összekeverve írja le. Készíthetünk mondatcsíkokat is. Annyi példányt kell készíteni, ahány párban akarunk játszani. A párok megkapják a címekkel ellátott összegyúrt történetet. Mindketten a kapott történetet mondatait próbálják sorba rakni. Számozással lehet egyszerűsíteni. A játék fejleszti a szövegértő képességet, a figyelmet és a gondolkodást.

Szólánc másképpen

A játékvezető mond egy szót és továbbadja a labdát a következő játékosnak, aki megismétli a szót és még hozzátesz egy másikat és így tovább. Addig folytatjuk a sort, míg meg nem szakad a lánc. Nagyobbakkal ugyanezt játszhatjuk mondatokkal is. Mondatlánc játék. A hallott mondatot kell elismételni és hozzátenni újat, amíg képesek vagyunk emlékezni. Figyelemfejlesztő és memóriafejlesztő játék.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyereknevelés