notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A szülők játékkal is fejleszthetik gyermekeiket, gondolkodást, memóriát, koncentrálókészséget segíti

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan töltsünk minőségi időt gyermekeinkkel? Játszva fejleszthetjük csemetéink IQ-ját

Előfordul, hogy a szülő úgy érzi, több időt szeretne a gyermekével tölteni, viszont lényegesen kevesebb a lehetősége erre, az életmód felgyorsult, a teendők elvégzése is érthetően fontos számára. A TV, az internet, az okos telefonok és tabletek világában néha nem könnyű a gyerekek figyelmét felkelteni és lekötni.

Együtt a család

Az élet azonban rengeteg alkalmat teremt arra, hogy apró bosszankodások helyett felszabadultan játszhatunk barkóbát, vagy szóláncozhatunk gyermekeinkkel éppen egy forgalmi dugóban araszolva, tömegközlekedés során a buszra várva, vagy az orvosi váróban töltött időt is lerövidíthetjük találós kérdésekkel, amit a kisebbek örömmel fogadnak, hiszen nagyon szeretnek okosnak mutatkozni.

hirdetes

A családi utazások pedig egészen felpezsdülnek, amint apa és anya játékba kezd és együtt bolondozik, játszva tanul a csemetékkel. Még a kamaszok is kihívást látnak a tanult idegen nyelven elkezdett szólánc folytatásában. A fantáziajátékok is felkelthetik a nagyobbak figyelmét, “ha visszautazhatnál az időbe, hová mennél?” kezdetű játék például.

Talán emlékszünk még a fekete fehér igen nemre, vagy a meseszövésre, melyben lehet mondatonként felváltva mesét is kitalálni, és kedvünkre tovább szőni a történet fonalát. A kreativitás és a gyermeki fantázia együtt halad, mindenképpen a világra nyitottabbá, érdeklődőbbé válik a gyermek, megoldási lehetőségek után kutatva képesnek érzi majd a továbbiakban is, hogy ne blokkoljon le, vagy hátráljon meg a feladatok elől, inkább egy nehezebb iskolai feladatban is kihívást lát majd.

A lényeg, hogy mindenki szóhoz jusson és sikerélménye legyen a gyermekeknek. Az örömteli együtt töltött idő pedig hatalmas muníció a családtagok számára. Közelebb hozza őket egymáshoz és az összetartozás és a szeretet élményét növeli.

Ha visszagondolunk gyermekkorunkra, biztosan eszünkbe jut néhány izgalmas és egyszerű játék, amihez legfeljebb papír és ceruza kell, vagy csak saját magunk.

Azért, hogy könnyebben menjen a felidézés, megosztok néhány ötletet, amivel gyarapíthatjátok ismereteitek tárházát, a fejlesztő pedagógusok ajánlásával! A következő oldalon megtalálhatod mindet!

Együtt a család

Kakukktojás

Néhány szót megadunk, barack, alma, répa. Az egyik nem illik a többi közé. Melyik szó az és miért? Kisebb gyerekeknél elegendő, ha csupán 3 szót adunk meg. Akár a gyermek is készíthet kakukktojás rejtvényt és a szülőnek kell válaszolnia.A játék a kifejezőkészséget és a gondolkodást serkenti. A csoportosítás, általánosítás és rendszerezés képességét segíti.

Csak a végét!

A társaság első tagja mond egy összetett szót. A másodiknak egy olyan összetett szót kell mondania, melynek első tagja azonos az előző szó utolsó tagjával. pl. vaskapu-kapufa-favágó stb. Lehet időre is játszani, fejleszti a gondolkodást.

Összegyúrt történetek

A játékvezető két szövegből egy szöveget készít úgy, hogy a két szöveg mondatait összekeverve írja le. Készíthetünk mondatcsíkokat is. Annyi példányt kell készíteni, ahány párban akarunk játszani. A párok megkapják a címekkel ellátott összegyúrt történetet. Mindketten a kapott történetet mondatait próbálják sorba rakni. Számozással lehet egyszerűsíteni. A játék fejleszti a szövegértő képességet, a figyelmet és a gondolkodást.

Szólánc másképpen

A játékvezető mond egy szót és továbbadja a labdát a következő játékosnak, aki megismétli a szót és még hozzátesz egy másikat és így tovább. Addig folytatjuk a sort, míg meg nem szakad a lánc. Nagyobbakkal ugyanezt játszhatjuk mondatokkal is. Mondatlánc játék. A hallott mondatot kell elismételni és hozzátenni újat, amíg képesek vagyunk emlékezni. Figyelemfejlesztő és memóriafejlesztő játék.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Készségfejlesztő játékok

A készségfejlesztő játékok alkalmazása gyermekkorban rendkívül fontos feladat. Ezek a... Tovább

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
gyereknevelés