A legjobb húsvétváró népszokások

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Húsvétváró népszokások

Nagy Ágnes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A magyar néphagyomány rengeteg – a keresztény értékekhez és a természet megújulásához köthető – praktikus, már-már mágikus szokása és hiedelme kötődik a nagyhét jeles napjaihoz. Érdemes megismerni és ápolni ezt az évszázadokon át fennmaradt örökséget. 

Húsvétváró népszokások

 

A szent három nap nagycsütörtökön veszi kezdetét: azért nem hallunk haragzúgást e napon, mert „a harangok Rómába mennek”, ahonnan csak nagyszombaton térnek meg, s szólalnak meg újra a feltámadás örömét hirdetve a világnak. A keresztény ünnepkör két legszomorúbb napján tehát kereplőkkel invitálják a híveket a templomi szertartásra, a kereplés szokásában pedig könnyen felfedezhető a gonosz űző zajcsapás ősi szertartásának nyomai. 

hirdetes

 

 

Nagycsütörtököt egyébként sokszor és sok helyütt zöldcsütörtöknek is nevezik, s jó, ha ilyenkor valami zöld kerül a család asztalára. Hajdanán spenótot, sóskát, de akár fiatal csalánt is főztek abban a hitben, hogy ezáltal jó termés lesz az évben, s hogy az állatok se maradjanak ki, hát a csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

2018-02-25

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

Egy fülfertőzés még a felnőtteket is meg tudja kínozni. Hát, még a gyerekeket! A kisbabák esetében a fülfertőzés különösen gyakori betegség. Mivel a kicsik még nem tudják elmondani, hol fáj nekik, ezért fontos, hogy szülőként ismerd a pontos tüneteteket és időben lépj, mielőtt maradandó fülkárosodást szenvedne gyereked.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
gyerek gyerekek gyereknevelés

Szótár

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.