notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növeljük a gyermekünk IQ-ját! - Mivel segíthetjük, hogy kreatív, gondolkodó emberré váljon?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan növeljük a gyermekünk IQ-ját?

Rezsóanyu

Módszerek, amivel növelhetjük  a gyermekünk IQ *-ját, azaz a képzelet hányadosát!  wink

 

Tégy úgy, mintha nem csak játék lenne! 

A legjobb módszerek, amivel segítheted a gyermeked, hogy egy kreatív gondolkodó emberré váljon!

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

Miért olyan fontos a kreativitás?

Biztosan nálatok is előfordult már, hogy kísérletezik a gyerek.  Néha az ételből.  Bármit összekever bármivel, s persze meg is kóstolja.  Nálunk az italkészítés a sláger, mindent bele alapon.  Én nem vagyok olyan bátor, hogy megkóstoljam.

De a szakértők szerint ez jó dolog, hiszen azzal, hogy így játszik nem rendetlenkedik, hanem kísérletezik, s ez fejleszti a kreatív készségeket, amiket majd jól hasznosít az iskolában majd később az életben és a munkában is.

hirdetes

 

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a gyermek „képzelet hányadosa” (más néven "a másik IQ") nagyobb szerepet játszik a majdani sikereiben, mint a hagyományos alkalmassági mérce, az intelligencia hányados. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked egy eredeti gondolkodó legyen, értesd meg vele, hogy nincs minden helyzetre helyes válasz az életben!

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

De ez egy nagy feladat a szülők számára. Hiszen az iskolák egészen másra nevelik a gyerekeinket, erősen „teszt-vezérelt” az oktatás. A fejlesztő játékok is sokszor olyanok, hogy a helyes válasz esetén csilingel, meg mindenféle remek dolgot csinál, de egyáltalán nem fejleszti a szabad gondolkodást, a kreativitást.

 

Kockák

Az építőkocka a tökéletes kreatív tanulási játékok, mivel lehetővé teszi, hogy a gyerekek építsenek belőle, s szárnyalhasson a fantáziájuk.

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint (University of Washington Seattle) a kutatók a kisgyermekes családoknak egy halom fa építőkockát adtak, és javaslatokat, hogyan játsszanak, például válogassák ki ezeket szín vagy méret szerint.  Fél évvel később azok a gyerekek, akik rendszeresen játszottak az építőkockákkal, 15 %-al jobban teljesítettek a nyelvi fejlődési teszten.

 

De az építőkocka csak az egyik módja annak, hogy felszabadítsd a gyermeked képzeletét.  Légy te is kreatív!  S találj neki megfelelő „játékokat”!

 

Legyél kalandosabb

1./ Állítsd le a menetrendet!

Ez így eléggé viccesen hangzik, a lényeg az, hogy egy kicsit rugaszkodjatok el a napirendtől.  Minden nap legyen minimum 45 perc, amit a gyerekek strukturálatlan játékkal tölthetnek!   Még akkor is, ha ez egyben azt jelenti, hogy az egyéb tevékenységre szánt idő lecsökken. Nem kell hozzá semmi, csak a fantáziájuk, s hogy békén hagyjuk őket!  Hadd találjanak ki valami játékot magunknak!

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

2./ Legyen kalandos a család!

Hetente 1x valami olyan ételt tegyél a családi asztalra, amit előtte még sosem.

Menjetek máshová játszani, ne a megszokott játszótérre.

Ha valahová mentek, akkor másik útvonalon gyertek haza.

Ha te is kíváncsi és lelkes vagy, akkor ez ráragad a gyerekekre is!

 

3./ Csinálj új dolgokat a régi használati tárgyakból!

Régi zokniból báb, WC papír gurigából szörny, szárazbabból csörgő, tejes dobozból erőd, kartondobozból autópálya, s még órákig sorolhatnám. Ha te ilyesmiket csinálsz, akkor hamarosan a gyermeked is rájön, hogy a kreativitás rengeteg lehetőséget rejt magában.

A mi nagy kedvencünk a hónapokkal ezelőtt közösen varrt zokni kígyó.

 

4./ Ki házból!

Mezítlábas séta különféle felületeken, mindegyik más érzés.  Kérdezd meg, milyen érzés a homokban, a füvön, a meleg aszfalton.  De persze mehettek kincsvadászatra is.  Nem kell messzire menni, hiszen a kis felfedezők bárhol meglelik az érdekes kavicsokat, leveleket, bogarakat.  Vihettek dobozt is, hogy a zsákmányt begyűjtsétek.

Azt hiszem nálunk az egyik lányom már túllépte a kreativitásnak e határait. Engem lényegében az őrületbe kerget azzal, hogy bárhová megyünk, egy halom különféle kővel érkezünk haza, melyeket utána jól megtisztogat és nagyítóval vizsgálgat.

 

5./ Rejts el az elektronikus kütyüket, húzd ki a tévét, rakd el a „komolyabb” játékokat! 

Csak az alap játékok maradhatnak! Például egy baba, amit megfürdethet.   De ennél jobb lehetőségek is vannak!  Keressetek egy nagy kartondobozt, vágjatok rá ablakokat, s máris kész a ház, amiben játszhattok.  Vagy zenéljetek edényeken!

 

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

Kezdd el a kulturális nevelést

1./ Színészkedjetek!

Vegyél fel a műanyag tiarát, vagy egy kalapot. Változtasd meg a hangodat és a viselkedésedet.  Jó kis móka lesz, s a gyermeked pedig ösztönzi, hogy ő is kipróbáljon más személyiségeket.

2./ Hagyd játszani a többi gyerekkel!

Kb. 2 és fél éves korára a gyermek készen áll, hogy játsszon a többi gyerekkel, nem csak velük együtt.  Ne tervezd meg a tevékenységét, s ne zavard meg a játékát, csak ha ez valóban szükséges (például amikor az egyik gyermek, hogy túl durva).

3./ Mutasd meg a művészeteket neki! 

Vidd el múzeumba, s ez majd motiválja, hogy saját remekműveket alkosson. Vidd el hangversenyre, koncertre, a zene lehet a gyermeked számára a kreatív önkifejezés egyik módja.

4./ Mesélj neki!   

Töltsd meg élettel meséidet, különböző hangokon add elő a mesét.  Találjatok ki új befejezést a mesének.  Ez inspirálja a gyermeked képzelő erejét

Taníts neki érzelmi rugalmasságot!  A humor segítségével mutasd meg neki, hogy másként is lehet nézni a dolgokat.

5./ Menjetek játszani kültéri parkokba, s vigyetek magatokkal egyszerű játékokat!

Egy csomag színes kréta, szappanbuborék fújó, homokozó játékok.  Mind jó szórakozást ígérnek.

6./ Neveld a kis művészt!

Legyen olyan terület, ahol a gyermek rajzolhat, festhet, vagy akár faraghat, amikor csak akar.

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

Remek Oktató játékok

Szeretné, hogy a gyermek, hogy a legtöbbet hozza ki a játékidőből?

Egyszerre csak pár játékot tarts elől, a többit rakd el, s időről időre vegyél elő belőlük, s a régiekből pakolj el.  A gyerekeket túlterheli a túl sok választási lehetőség.

 

Kerüld az elemmel működő játékokat!  Ehelyett olyan dolgokat vegyél neki, amik a „közvetlen játékot” teszik számára lehetővé.

- Építőkockák. Megalapozza a matematika, a tudományok, és a térbeli képességek fejlődését.

- Kis hangszerek. Próbáljátok ki a dobot, a xilofont, harangokat, és a csörgőket. Vigyázz az olyan játékokkal, amik gombnyomásra hallatják a dallamokat - a gyermek legyen az, ami a „zajt” okozza!

- Jelmezek. Tarts egy dobozban jelmezeket, régi ruhákat és különféle kellékeket, így a gyerekek kipróbálhatják, hogy milyen különféle szerepekbe bújni.

- Gyurma. Hozzunk létre egy munkaterületet, ahol szabadon formálhatja az agyagot.

- Művészeti kellékek. Ceruzák, festékek, papírok.  Teríts le egy nagy újságpapírt a földre, s hagyd, hogy szabadon alkosson.

- Szerszámkészlet.

- Nagyító. Hogy mindent megvizsgálhasson.

- Műanyag pohár a fürdőkádba. Különböző méretű poharakat adj neki, hogy amikor a gyermek öntögeti a vizet, megtanulja a koncepció több és kevesebb között.

 

Növeljük a gyermekünk IQ-ját, azaz a képzelet hányadosát!

Játékidő: Tedd! / Ne tedd!

- Engedd, hogy ő válasszon játékot! Gyerekek akkor tanulnak a legjobban, amikor izgatottak, hogy mit játszunk!

- NE akard átirányítani! Lehet, hogy úgy néz ki a gyereked, mintha unatkozna, hiszen homok sütiket csinál már legalább fél órája. De ha megpróbálod rávenni, hogy valami mást csináljon, akkor megszakítod a fantáziavilágát.

- Engedd a gyereknek, hogy hibákat kövessen el! Amennyiben az első erőfeszítés nem sikerül, ne avatkozz közbe.  

- NE dicsérd túl!   Amikor a gyermek megmutatja a rajzát, dicsérd meg, de ne áradozzál róla, hogy milyen csodálatos!

- Tegyél fel kérdéseket! Nyílt végű kérdéseket tegyél fel neki ("Hú, ez érdekesen néz ki -, mit csinálsz?") Ez arra ösztönzi a gyermeket, hogy írja le, mit csinál részletesen.

- NE címkézd munkáját!  Ha azt mondod neki, hogy "Szép oroszlán", de közben ő egy vízilovat rajzolt, akkor azt az üzenetet küldöd felé, hogy ő nem is ügyes, és ezzel megakadályozod, hogy legközelebb megmutassa neked a jövőbeli munkáit.

 

Forrás: www.parents.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Tovább a lexikonra
fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék kreatív nevelés