Mi a teendő, ha rondán beszél a gyerek?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Csúnya beszéd - mit lehet tenni ellene?

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Honnan szedte, hol hallotta? Minek mondja, ha azt sem tudja, mit jelent? Hiába szólok rá, akkor sem hagyja abba, sőt, direkt elismétli még ötször. Mit lehet tenni olyankor, ha a gyerekünk rondán beszél?

Csak mondom, de nem értem

 

Minden szülő más taktikát próbál követni, és amentén haladva remélni, hogy majd az ő gyereke is elfelejti az oviban/suliban/akárhol hallott ronda szavakat. Sokszor van azonban, hogy többféle módszert is alkalmazni kell a cél érdekében, mert csak egyet kiválasztván nem sikerül elérni, amit szeretne. Alapvetően nem is az lenne a legnagyobb gond, hogy mit és hogyan mondta a gyerek, hanem inkább az, hogy miért is ragadt meg oly” nagyon a fejében egy-két nem odaillő kifejezés.

hirdetes

 

Az egyik eset, amikor már a bölcsődében elkezdődik a végetérhetetlennek tűnő kálvária. Tapasztalatok alapján ez a ritkább, de természetesen megesik, hogy már a kis mütyürkék is vagdalkozni kezdenek olyan szavakat használva, melyek számukra semmit sem jelentenek. Még annyit sem, mint mondjuk a pár évvel idősebb tesónak, aki amúgy szintén erősen óvodáskorú. Sőt, mi több, könnyen elképzelhető, hogy pont tőle hallották, ő meg ugyanígy mástól, és mint a szájhagyomány útján terjedő hagyományok, kicsit alakultak menet közben, de a lényeg (itt most sajnos) megmaradt.

És mivel a bölcsisek pont abban a korban vannak, hogy olyanok, mint a kismajmok - vagyis mindent lelkesen leutánoznak -, „öröm” hallani, amikor már századszor hülyézi le a szomszéd nénit a fiunk, mert ma épp ezt az új szót tanulta (akár az idősebb testcértől), és cukin ismételgeti, amerre csak jár. 

 

Kicsi, igen, de mégis elég nagy már ahhoz, hogy leülhessünk vele beszélgetni, és felvázolhassunk neki egy szituációt, amikor ugyan lehet mondani ilyen szót, de egy kicsit enyhébb változatban, pl.: nem hülye, hanem buta. És ezzel el is vettük ennek a szónak az élét.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a gyerek máris elfelejtette a ’hülye’ szót, mint olyat, de mondtunk neki egy másik lehetőséget, és esélyt adtunk neki, hogy ha már mindenáron mondani akar valami negatívat, akkor ezt mondja, ne a korábbi verziót. Ha viszont olyan az a szó vagy kifejezés, ami még nyomdafestéket sem tűr, akkor nincs más lehetőség, mint hogy megpróbáljuk elterelni a kicsi gondolatait róla, remélvén, hogy hamar kikopik majd a szókincséből az oda nem illő újdonság. 

 

Lapozz tovább!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

2018-03-05

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

Az ősz és a tél kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A krupp pedig pont ilyen. Nem válogat. A 3-5 hónapos kisbabák a leginkább veszélyeztetettek. Nem érdemes sokáig halogatni az orvosi felügyeletet: ha gyanakszol, akkor azonnal tárcsázd a számot és vidd személyesen kisbabádat orvoshoz. Nagyon komoly következményei lehetnek a kruppnak, ha nem kezelik.

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

2018-05-31

Mi a teendő, ha újszülött érkezik a gyerekes családba

Amikor kistestvér érkezik egy gyerekes családba, sok probléma merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy a már 2, 3, 4 éves kisgyerekünk, hogyan fogja kezelni az új jövevényt. Sokszor hatalmas testvér irígység szokott bekövetkezni, hiszen eddigi egyetlen szemünk fénye elhanyagolva érzi magát. Azonban ha odafigyelünk néhány apró dologra békés lehet az összeszokás.

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

2018-03-06

Biztos, hogy mindent tudsz a terhesség alatti helyes táplálkozásról?

Szakértői kisokos minden kismamának, ami segít a terhesség alatti helyes táplálkozásban. Mit szabad? Mit nem? Döntsük le a tévhiteket és tegyünk meg mindent a terhesség időszaka alatt annak érdekében, hogy kisbabánk egészségesen fejlődhessen. A táplálkozás elsődleges ebből a szempontból. Jobb, ha tudod, mivel árthatsz és mivel használsz a babának!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa család gyerek gyerekek gyereknevelés iskola kisfiú kislány nevelés óvoda tanács tanulás

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Osztálykirándulás helyszín Balaton

Ideje elkezdeni az osztálykirándulások szervezését. A gyerekek nagy kedvence a Balaton, így... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.