notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csecsemő újraéleszés lépései-Fontos tudnod mit egyél baj esetén

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Csecsemő újraélesztés lépései- Amikor minden másodperc számít

Komjáti Anna

Soha nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk abba az élethelyzetbe, amikor gyermekünk élete a mi kezünkbe kerül, és minden másodperc számít! Ismerd meg a csecsemő újraélesztésének lépéseit, hogy te is menthess életet! 

Újraélesztés

Újraélesztés menete:

1. Lépés: 


Ellenőrizzük légzését, ébrenlétét
A légzés ellenőrzéséhez ma már légzésfigyelő készüléket használunk, ami 20 másodperc után azonnal jelez, ha a kisbaba nem vesz levegőt! Győződjünk meg arról, hogy a kisbaba ébren van-e, mozog-e, reagál-e a felé irányuló érintésekre, szavakra.


2. Lépés:


Ingereljük a kisbabát (csipkedjük, dörzsöljük)

hirdetes
Ha a csecsemő mellkasa nem emelkedik és nem süllyed próbálkozzunk első lépésként bőringerek alkalmazásával. Test simítása a talpak dörzsölése elegendő inger a légzés újraindításához. 
Fontos: A baba rázása, fejjel lefelé történő lógatása szigorúan TILOS!


3. Lépés:


Segítségkérés! 
Tárcsázzuk a mentőket! (OMSZ 104)
Amennyiben az ingerléssel semmi változás nem történik, és van, velünk egy másik személy kérjük meg, hogy ebben az esetben tárcsázza a mentőket. Ha egyedül vagyunk a kisbabával, akkor az újraélesztést kezdjük meg (telefonálással értékes időt veszíthetünk) és csak pár percig tartó újraélesztést követően hívjuk a mentőket.
Azonnali teendő: A kisbabát az újraélesztéshez fektessük kemény alapra (Pelenkázó, asztal, szőnyeg, padló) és gyors levetkőztetést követően mellkasát tegyük szabaddá.


4. Lépés: 


Teremtsünk szabad légutat
A légutak szabaddá tételéhez a csecsemő száját tisztítsuk, ki feje egyenes helyzetben álljon, az állát emeljük meg. Nézzünk bele a szájába, hogy ha találunk, benne idegentestet mely akadályozná, a légzést akkor egy ruhával megfogva azonnal távolítsuk el, ha hányadékot találunk a szájában (tápszer, anyatej) egy ruhával óvatosan töröljük ki. A légutak átjárhatóságának tételéhez a baba fejét fordítsuk középre úgy, hogy egyenesen álljon, az állát pedig emeljük meg. Fontos, hogy a kisbaba fejét soha ne hajtsuk hátra, mert légcső megtörést okozunk mely a normál lélegeztetést lehetetlenné teszi. 


5. Lépés:


Légzésvizsgálat (legalább 10 másodpercig)
A légút szabaddá tételét követően hajoljunk a baba arca fölé és vizsgáljuk meg,hogy továbbra is fent áll-e a légzés leállása (nem hallatszik, nem érződik, a légvétel a mellkasa nem emelkedik, és nem süllyed). A vizsgálatra maximálisan 10 másodpercet szánhatunk!


6. Lépés:


Lélegeztessük a kisbabát (5 befújás szájból-szájba és orrba)
Amennyiben a baba légzése nem jelentkezik mesterséges lélegeztetést kell végeznünk. 
Vegyünk egy nagy levegőt és a meggyőződött átjárhatóság biztosítását fent tartva vegyük körbe a baba száját és orrát szánkkal és fújjuk be a levegőt a tüdőbe. A befújás 1 másodpercig tartson, és ne legyen túl erős. A befújást követően ellenőrizzük, a mellkas mozgását amennyiben nem emelkedik abban az esetben 5 mesterséges lélegeztetést végezzünk a fentiek szerint. Mindegyik után győződjünk meg, hogy célravezető volt-e a kísérlet.


7. Lépés:


Életjelek vizsgálata (10 másodperc)
Az 5 befújásos lélegeztetés a csecsemő átmeneti oxigénhiányának enyhítésére, ha a légzésleállást időben érzékeltük és eredményesen végeztük a lélegeztetést, akkor a baba oxigénhiányos állapotát átmenetileg megszüntettük és talán a szívműködés leállása előtt tudtunk cselekedni. Az életjelek vizsgálatára szintén csak 10 másodpercet fordíthatunk. Életjel lehet: köhögés, csuklás, sírás végtag mozdulatok vagy a mellkas emelkedése.

 
8. Lépés: 


Mellkas kompresszió alkalmazása (30 mellkas nyomás: 100-120/perc)
Ha a kisbaba továbbra sem mutat, életjeleket azonnal kezdjük meg a mellkas kompressziót (szívmasszázst). Fontos a megfelelő kompresszió elvégzéséhez kemény alap szükséges! Ágyban, matracon nem végezhető hatékony újraélesztés. A felül levetkőztetett, szabaddá tett mellkasú csecsemőn megkeressük a szegycsont alját, ahol az alsó bordaívek középen, a szegycsontnál összefutnak. E felett 2 harántujjal (3-4 cm), a szegycsont alsó harmadában kell a mellkas kompressziót végezni. Az említett helyen egyik kezünk két ujjával (mutató- és középső ujjunkkal) végezzünk 30 kompressziót egymás után, gyorsan és ritmusosan, másodpercenként 2 mellkasi nyomással). Hatékony kompressziók eléréséhez a mellkas benyomásának mélysége a mellkas teljes átmérőjének kb. 1/3-ad része kell, hogy legyen ez csecsemők esetén 3-4 centimétert jelent.

9. Lépés:


2 befújás, 30 mellkas nyomás folyamatosan
30 mellkas kompresszió után a ismét lélegeztetnünk kell a babát a fent megbeszéltek szerint ezúttal azonban csak 2 alkalommal. A baba mellkas mozgását mint minden alkalommal most is ellenőrizzük! Nagyon fontos,hogy a mellkas kompressziók (30) és a lélegeztetés (2) folyamatosan, gyors váltásokkal történjenek, a köztük lévő szünet minél rövidebb legyen! 


10.Lépés:


1 perc után segélyhívás (OMSZ 104)
Minél hamarabb érkezik a segítség annál nagyobb az esélye, hogy a szülők által végzett újraélesztés sikeres. Ha ketten vannak, egyikük azonnal hívja a mentőket (104), míg a másik folytatja az újraélesztési folyamatot. 


11. Lépés:


Életjelek jelentkezése esetén
Ha az újraélesztés során a baba mutat életjeleket abban az esetben is mielőbb kórházba kell szállítani a további vizsgálatok elvégzése érdekében.
 

Tudásodadt tesztelheted az alábbi linken: Lássuk mit tanultam!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba család gyerek gyerekek kisbaba kisbabád kisfiú kislány újszülött