notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Felpörögnek a gyerekek az édességtől, vagy ez csak kamu?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Valóban megbolondulnak a gyerekek az édességtől?

Kósa Krisztina

Ahány ház, annyi szokás – vagyis jelen esetben vélemény. Van, aki az orvosi kutatások és tesztek eredményeire támaszkodik, ha a hiperaktivitás kerül szóba, és van, aki saját tapasztalatot említ, ha megkérdezzük. Azonban egyben mindenki egyet ért, ha az édességekről van szó: mértékkel.

Édességtől felpörgött gyerekek?

A tudomány képtelen dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy a túlzott mennyiségű édességtől valóban hiperaktív lesz-e a gyerek, avagy sem. Egyes kutatások szerint ugyanis a szülők a megszokás, a sok éves hagyományok miatt látják csokievés után felpörgöttnek a gyereket, mások szerint viszont az iskolai teljesítmény számottevően javul abban az esetben, ha kevesebb édességet esznek. Úgy tűnik, örök kérdés: mennyi cukrot is fogyasszon egy gyerek, és mennyit egy felnőtt?

hirdetes

Gyakorló szülők előtt tökéletesen világos a helyzet, és nem ismeretlen az a jelenség, mikor is a gyerek édességhez jutva úgymond felpörög, majd látványosan hiperaktívvá válik, végül pedig szó szerint kezelhetetlenné válik.

„Ha este engedem neki, hogy egyen például pudingot, jégkrémet, vagy csak egy kevés csokoládét, már biztos, hogy képtelenség időben az ágyba jutnia.” – mondja az egyik anyuka.

„Ha úton vagyunk vidékre, és közben megállunk tankolni, a benzinkútnál mindig kikönyörög magának egy kis édességet, majd utána teljesen meghülyül, és abszolút kezelhetetlen lesz.” – mesélte egy apuka.

„A kis pocakja totálisan eltelik a cukorkáktól, gumicukroktól, és úgymond normális dolgot nem is akar már enni. Majd ha később elmúlik az édesség nem normális hatása, már érezhetően nyűgös és hisztis lesz” – panaszkodnak úgy általában a szülők, ha körbekérdezünk az ismerősöknél.

Lapozz a további FONTOS információkért!

Édességtől felpörgött gyerekek?

Megint mások viszont váltig állítják, hogy ők nem tapasztalnak ilyen „tüneteket” a gyereken. Szerintük nem válik hiperaktívvá az édességtől, sőt, még saját magukon sem érezték soha a cukor negatív hatását.

Tény, nem titok, hogy az édességekhez hagyományosan cukrot használnak, mely szacharózból áll, és ez nagyon könnyen bomlik glükózra és fruktózra. Amikor megkóstolunk egy szelet tortát – legyen az bármilyen átlagos, nem tömény -, a benne lévő glükóz azonnal és közvetlenül a véráramunkba kerül, melynek hatására a vércukorszint hirtelen megugrik. A véráramból a glükóz eljut a sejtekhez, és azok energiához jutnak – vagyis ilyen módon a cukor a sejtek legfontosabb energiaforrását képezi.

Logikusnak tűnik hát, hogy ahhoz, hogy minél több energiánk legyen, érdemes minél több cukrot enni (hasonló hatású a koffein is, mely a kávéban, teában, és különféle energiaitalokban, vagy a Colaban is jelen van). A szervezetnek viszont létezik egy optimális vércukorszintje: ha alacsonyabb a glükóz koncentrációja a vérben, akkor ingerlékenyek és agresszívak vagyunk, ha pedig sokáig magas, az károsítja a szívet, a szemet, a vesét, és az agyat.

Ha ez a belső rendszer nem működik, akkor már beszélünk cukorbetegségről.

További információkért LAPOZZ! 

 

Édességtől felpörgött gyerekek?

Egészséges gyerek vagy felnőtt esetében az édesség elfogyasztása után rövidesen újra az ideális szintre kerül a vércukorszint, mégis sok szülő esküszik arra, hogy csokifogyasztás után a kis krampusz valósággal bedilizik. Ezek a szülők egy szimpla eperjoghurttól általában nem látják a gyereket túlpörgöttnek, csokik, nyalókák, cukros vagy szénsavas üdítők után viszont annál inkább.

Pedig nem árt tudnunk, hogy egy átlagosan két decis gyümölcsjoghurtban több cukor lehet, mint egy kis szelet csokiban. És akkor még a vattacukrokról, nyalókákról és gumicukrokról szót sem ejtettünk, melyekben annyi természetes összetevő sincs, amennyit érdemes lenne felsorolni.

Általánosan ismert, hogy egy kisgyermeknek nem ajánlott egy deci gyümölcsjoghurtnál több édesség egy nap – mégis sokan eltérnek ettől. De mint azt a cikk elején is említettük: családja/szülője válogatja.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa betegség család egészség gyerek gyerekek gyereknevelés ikrek kisfiú kislány mozgás nevelés sport tanács táplálkozás