notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen hatása van az édességre a gyerekekre?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Vitatott tény?

Judit1234

A kutatók sem tudnak dűlőre jutni abban, hogy vajon az édesség fogyasztás hogyan hat a gyerekekre? A sok káros hatás mellett, tényleg hiperaktivitást eredményez?

Édesség hatása

 

Miért lehet ez?

 

Ismert tény, hogy az édességekhez általánosan használt cukor szukrózból (szacharózból) áll,  ez könnyen bomlik glükózra és fruktózra, ami közvetlen a véráramba kerül, így megemeli a vércukor szintet. Úgy tűnhet tehát, ha minél többet „cukrot” eszünk, jobban fogunk tudni teljesíteni.

 

De! Ez csak pillanatnyi megoldás, hosszútávon károsítja  a szívet, az agyat.

 

Édesség hatása

 

A tudományos vizsgálatok ellentmondanak ennek a tapasztalatnak: nem igazolt, hogy amikor különböző cukortartalmú édességet adtak a gyerekeknek nehezen kezelhetővé váltak volna.

Ez azonban kevés, hogy a tapasztalt szülőket meggyőzzék. Az azonban biztos, hogy az édesség árt a fogaknak, növeli az elhízás kockázatát is, mindemelett nem kedvez a cukorból élő termékek gyártóinak.

Egy átlagos gyereknek a napi ajánlott cukorbevitele : 1 pohár gyümölcsjoghurt! Ami azt illeti egy felnőttnek már a 3 deciliteres joghurt fogyasztásába nem fér(hetne) bele!

A gyerekek helyes táplálkozására fontos odafigyelnünk, hiszen fejlődésükhöz a megfelelő tápanyagok bevitele a legszükségesebb. A gyerekbarát szállodákban gondosan ügyelnek erre is, hogy a gyerek ne egész nap csak édességet egyen, hanem vitamonikkal teli gyümölcsöket és zöldségeket tesznek a kínálatba. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerekek iskola táplálkozás