notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Válogatós gyerek - leszoktatás, leszoktatás a válogatásról

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Válogatós a gyerek? Így szoktasd le róla!

Király Réka

Én soha nem voltam válogatós – a mai napig megeszek bármit. Annak idején nagymamám megtanította, hogy bizony nem szabad válogatni és azt mondani egy ételre, hogy „nem szeretem”. Ők még sokszor nélkülöztek, így könnyen le tudták „érvelni”, miért kell megenni mindent. Manapság már sajnos szinte minden családban azt látom, hogy egyes ételek kimaradnak az étrendből – mert azt a gyerek nem szereti. A válogatásról azonban jobb minél előbb leszoktatni a gyereket! Íme, néhány hasznos tipp:

Válogatós gyerek

Új fogások, új ízek

 
Ha valami újat főzöl, és azt mondja rá a gyerek, hogy nem kéri – ráadásul meg sem kóstolja, ne adj neki mást! Amíg nem is kóstolta, nem tudhatja, hogy ízlik-e neki vagy sem. Így jobb, ha kitartasz a mellett, hogy legalább kóstoljon bele. Ha hagyod, hogy ilyen könnyen elutasítson ételeket, később sokkal nagyobb gondok lesznek!
 

Fűszerezz!

 
A gyerekek azért szeretik a cukrot és a csokit, mert jó íze van. Így van ez az ételekkel is – minél ízletesebb, annál szívesebben eszi majd. Ha csak vajas kenyeret kér, azt is bátran meg lehet szórni például egy kis szárított medvehagymával. De lehet kísérletezni a fokhagymával, mediterrán fűszerekkel, sőt, még az olívabogyóval is. Lesznek olyan dolgok, amiket majd nem fog szeretni, mert nem tetszik neki az íze – de mivel megkóstolta, így okkal mondhatja, hogy nem szereti.
 

A legnagyobb ellenség: a zöldségek

 
Általában minden családban vita van arról, hogy a gyerek nem akarja megenni a zöldséget. Az a baj, hogy a szülők azt hangsúlyozzák, hogy MEG KELL ENNI a zöldséget – de ha hangot sem adnánk neki, a gyerek szó nélkül megenné. Hiszen amit KELL, azt senki sem akarja. Így tehát ne hangsúlyozd, hogy meg kell ennie, egyszerűen csak tedd elé – mintha hús, sütemény vagy bármi más lenne.
 
Másik remek praktika, ha kiteszed az asztalra – így ha farkas éhesen az asztalhoz ülnek a gyerkőcök, lehet, hogy maguktól megesznek egy-egy paprikát vagy paradicsomot.
 

>>> A cikk a következő oldalon folytatódik! >>>

 
Válogatós gyerek

Vacsora együtt

 
Kutatások bizonyították, hogy azok a gyerekek, akik minden este együtt vacsoráznak a családdal, kevésbé válogatósok, mint azok, akik futtába esznek csak. Nagyon fontos az esti étkezés – amikor mindkét szülő jelen van, hiszen így fegyelmezettebben fog majd a későbbiekben is étkezni a gyerek. Ne kényszerként állítsd be a vacsorát – és ne is tartsd túl sokáig a gyerekeket az asztalnál – csak ameddig esznek!
 
A gyermek számára fontos a napi ötszöri étkezés, és hiába válogatós egy all inclusive szálloda esetén rengeteg olyan megfelelő ételt tudunk összeválogatni neki, amely minden fontos vitaminnal rendelkezik a fejlődéshez. Az Oxigén Hotel pontosan egy ilyen gyermekbarát szálloda

Desszert

 
Bár nem szép dolog, de van, hogy csak a vesztegetés segíthet. Jó, ha mindig van egy kis desszert is otthon – nem kell mindig csokinak vagy sütinek lennie. A gyümölcs puding, müzli, joghurt vagy egyéb egészséges finomságok segíthetnek abban, hogy legalább pár falatot egyen a gyerkőc. Ezt a taktikát azonban nem szabad mindig alkalmazni – csak abban az esetben, ha tényleg nem bírod rábírni pár falatra sem!
 
Minden gyerek más – így értelem szerűen mindenki mást szeret. Fontos, hogy soha ne erőltess semmit, viszont hangsúlyozd, hogy legyen nyitott és csak kóstolja meg, hogy ízlik-e neki!
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Alkalmi ruha

Az alkalmi ruha egy különlegesebb ruhadarab, mint a hétköznapi öltözék. A tökéletes alkalmi... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
nevelés