notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Utazz stressz nélkül a gyerekkel!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Így nem lesz katasztrófa a családi utazás!

K.A.

Megfeszült idegszálak, pattanásig fokozott hangulat, türelmetlen sürgés-forgás. A legtöbbször ebből áll a családi utazás és az alapos idegösszeomlás receptje. Legalább van mit kipihenni, ugye?! Ám, ha nem akarjuk minden energiánkat a családi viszály utáni helyreállításra pazarolni, hanem szívesebben ugranánk egy bungee-t az új élmények tengerébe, akkor érdemes követnünk a családi pihenés 5 legfontosabb szabályát!

Legszebb élmény, amikor utazik a család!

Nálunk, régen minden utazást stressz előzött meg. Én azon izgultam, hogy mindent tökéletesen csináltam- e, becsomagoltam-e rendesen, a gyerek nagyjából hiperventillált az örömtől, hogy együtt pihen végre a család, az apja, pedig… nos ő már előre azon túráztatta magát, hogy nem érünk oda időben. Ez szinte minden esetben, borítékoltan, így is történt. Ha reggel 9 órára lőtte be a startot, a gyerek tutira aznap aludta rekord idejét, én pedig, aki amúgy is ősellenségi viszonyban állok az idővel, üzemzavaros robotként dobáltam össze felborult bioritmusunk darabkáit. Egy időben könyörögtem, hogy hazudjon nekünk legalább fél órával korábbi indulást, mert akkor senkit nem ér majd csalódás… ő tudni fogja, hogy a gondosan kiszámított indulás-érkezés-wellness-vacsora tervet teljesítjük, minket pedig nem fog kiverni a víz attól, hogy végre elutazik a család.

hirdetes

A kamu tervezéses öltetem ugyan nem jött be, a csalódások során viszont rájöttem, hogyan érdemes békemenetté varázsolni minden készülődést. Egy kis szervezés és nem csak fejben dől el mindenkinél, hogyan tudja nyugiban, örömmel, egymást szeretve beindítani az utazós rakétákat, hanem gyakorlatias időszervező is válik belőle. Íme néhány tipp, hogyan mozgasd a szálakat a legjobb családi utazás élményének érdekében!

Legszebb élmény, amikor utazik a család!
  • Legyen tökéletes az időpont és szánj legalább 5 percet egy előzetes kutatómunkára!

Szervezd családi utazásod időpontját úgy, hogy az előkészületekre, indulásra is maradjon bőven idő. Ne időzítsd fontos, munkával kapcsolatos leadáshoz, találkozóhoz közel, ne essen egy napra valami egyéb, nagy családi programmal! Hagyj időt magadnak arra, hogy tökéletesen megismerd a helyet, ahová mentek, így biztosan nem raksz majd be 5 garnitúra fürdőruhát egy olyan szállodába, ahol épp üzemen kívül van a wellness. Ha a szálláshelyetek viszonylag messze van, akkor több tonna szórakoztató elemmel tudsz !előre! készülni a gyereknek. Mérd fel alaposan a család lelkiállapotát az indulást megelőző napokban és ennek megfelelően készülj apránként a bepakolással.

  • Ne pakolj feleslegesen!

Ha gyerek van a családban, semmiképpen ne szorulj bele abba a mártír szerepkörbe, hogy mindenkinek te fogsz vagy csak te tudsz becsomagolni rendesen. Korosztályos tulajdonság, hogy az egyre nagyobb gyerekek és a felnőttek tökéletesen alkalmasak a saját igényeik megfogalmazására, sőt, önálló, gondolkodó, gyakorlatias ének, ergo ha eléjük raksz egy fix méretű táskát, akkor abba képesek lesznek csupa hasznos dolgot pakolni maguknak. Ezzel több legyet is ütsz egy csapásra: egyrészt nem teszed ki magad annak a csapásnak, hogy minden a te hibád és semmit, de semmit nem raktál be, ami értelemes lenne, másrészt eleve elrendezed azt a tévhitet, hogy például egy apának egyetlen feladata az autó felkészítése, megtankolása, simogatása és becézgetése az indulás előtt. Ha elég nagy a csomagtartó, akkor nem teljesen mindegy, hogy mennyi táskát pakoltok bele?!

  • Mindenkinek legyen meg a saját kis feladata!

Nem neked kell mindent előre megtervezned. Ha azt szeretnéd, hogy zökkenőmentes családi utatok legyen, akkor foglald le a többieket. Adj nekik feladatot! Amíg te a gyereket próbálod megzabolázni, addig apuka simán össze tud pattintani egy kis útravalót, amivel kihúzzátok akár a legdurvább dugót is az M3-ason. A feladatokat érdemes előre tisztázni, nem az indulás napján, hanem már előtte, amikor mindenkiben buzog a közös élmények utáni vágy.

Legszebb élmény, amikor utazik a család!
  • Engedd el a hisztit, késést! Lényeg, hogy együtt vagytok!

A legjobbat azzal teszel az utazós lelkivilágnak, ha már az indulás előtt, napokkal beszélgetést kezdeményezel arról, hogy milyen jó, amikor együtt van a család. Jó pszichológus módjára, tereld úgy a beszélgetést, hogy ők mondják ki: egy kis csúszás nem számít, sokkal fontosabb az, hogy ti lesztek az az utálatosan, folyamatosan mosolygó család, aki nincs befeszülve semmitől. Figyeld meg, a szülők legtöbbször annyira kikészülnek a pihenés kezdetekor, hogy szinte mindenért rászólnak a gyerekre. Ha kiradírozod a család életéből a „minden percet meg kell terveznünk” tézist, akkor pont azt éred el, hogy minden pillanatot meg tudtok majd élni, nem okoz csalódást, egy tökéletesnek hitt napirendtől, tervtől való eltérés.

  • Készíts bármikor leemelhető utazó szetteket és kalkulálj előre költőpénzt az otthon maradt cuccokra is!

Saját feladataidat turbó sebességre tudod kapcsolni, ha eleve utazós pakkokat gyártasz. Gyógyszerek, pipere, alap játékok, ezek mind-mind rutinosan előkészíthető dolgok. Ha mégis a végeláthatatlan pakolás mellett döntesz, akkor legalább legyen egy listád. Egyfajta check list, ami minden alap utazós elemet tartalmaz az orrszívótól kezdve a tamponig. Ezt elég egyszer legyártanod, utána már egészen biztosan Kánaánban érzed magad. A mindent megoldó dugi pénzed szintén jó, ha nálad lesz, hogy könnyen pótolhatóvá váljon egy otthon felejtett pelenka vagy cumi.

Ha utazik a család, az legyen felemelő. Ne a feszültségről szóljon, hanem a közös élmények megéléséről. Ha nincsenek saját szabályaid, válassz olyan úticélt, hol minden a vendégek komfortjáért van, bármi helyben beszerezhető, pótolható. Ha elengeded azt, hogy minden percet megtervezel, akkor jól fogod magad érezni. Ha olyan feladatokkal látsz el mindenkit az utazás előtt, amiben elmélyülhetnek, akkor hirtelen helyükre kerülnek a fogaskerekek és olajozottan fog működni a gépezet.  Te azzal tudsz a legtöbbet hozzáadni az utazás értékéhez, ha megadod családod tagjainak a lehetőséget, hogy lelkesen, önfeledten készüljenek együtt, igazi kis csapatként. MIközben úgyis te mozgatod a szálakat….

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Tovább a lexikonra
anya apa család