notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A sövényrágó megint támad - lehet félteni a növényeket!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Újra támad a puszpángmoly!

Kósa Krisztina

A gyerekek imádnak kint lebzselni a kertben, ha végre jó idő van, és mivel mostanában már egyre többet van kellemes meleg, miért is ne tehetnék ezt? Közben persze a szülőknek figyelni kell rájuk és a kertre is, melyet nem ért gondozni, ha azt szeretnénk, hogy jó legyen ránézni. A puszpángmoly azonban sokak életét megkeserítheti, ha sokéves munkájukat teszi tönkre. Mi lehet a megoldás? 

Puszpángmoly

Eredetileg ázsiai faj, melyet négy évvel ezelőtt gyűjtöttek be még Sopronban, és azóta már gyakorlatilag végigrágta magát az egész országon oda és vissza is. Mivel tavasszal és nyáron jellemzően mindenki – a gyerekek is – szeretnek kint lenni a kertben, és élvezni a jó időt, nem árt, ha odafigyelünk erre a kártveőre. Ha sikerül megelőznünk, hogy tönkre tegye sokéves munkánkat, és közben a folyamatba a gyerekeket is belevonjuk, fontos tudást kaphatnak már kicsiként is, hogy mire érdemes és kell odafigyelni a növények gondozását illetően. 

hirdetes
Persze ez nem azt jelenti, hogy bármiféle permezetőszert is a kezükbe kell adnunk, de igenis jöhetnek velünk, és segíthetnek, közben pedig megismerhetik a puszpángmolyt, melytől minden kertjét gondosan óvó tulajdonos retteg. 

A puszpángmoly ugyanis a sövénynek is nagy előszeretettel ültetett buxusokat (vagyis puszpángokat) támadja elsősorban.

Európában jellemzően három nemzedéke van évente, és először március vége és április közepe közt aktivizálják magukat. A második ilyen alkalom július vége és augusztus eleje közé esik, míg a harmadik szeptember második felére. 

A nőstények csomókban rakják petéiket a levelek fonákjára, a kikelő herynók pedig itt is élnek – természetesen rejtőzködve. Először csak finoman hámozgatják a leveleket, majd ha nem figyeltünk oda, és nem vettük észre őket már ebben a fázisban, akkor elfogyasztják az egész levelet. Mire rájövünk, hogy mi is történt, már csak a szárak és a levélnyelek árválkodnak az egykori levél helyén. 

Megfigyelhetjük – és a gyerekeknek is megmutathatjuk, hadd tanuljanak valami újat -, hogy a fejlett hernyók bábozódáshoz készülődve leveleket gyűjtenek maguk köré, majd ezeket finoman összeszövik (itt történik a bábozódás), és végül ebből repülnek ki a lepkék. Egy ilyen átváltozási folyamat minden kisgyerek számára érdekes, attól függetlenül, hogy épen mely szakaszában is tart.

További tudnivalókért lapozz!

 

Puszpángmoly

Mivel idehaza a puszpángmoly egy új kártevőnek számít, fontos a faj elterjedésének megismerése. Ezért lényeges például, hogy ha észleljük, hogy bokrainkon már megtalálható, jelentsük ezt be a Nyugat-magyarországi Egyetemen, melynek honlapján erről pontos tájékoztatást is adnak. 

A puszpángmoly elleni védekezést úgymond soha nem lehet elég korán kezdeni, ugyanis már kora tavasszal nekiláthatunk a molytalanításnak. 

A beteg ágakat le kell vagdosnunk a fertőzött növényről, és meg kell semmisíteni. Nagyobb méretű rágások esetén nem elég ez a módszer, hanem sajnos csak az, ha az adott buxust erősebben visszavágjuk, hogy ezzel is elősegytsük a regenerálódását – ugyanis nagyon jó a megújulóképessége. 

A metszegetésnél a gyerekek is segíthetnek, de persze csak úgy, ha mi is ott vagyunk, és felügyeljük a metszőollós mozdualtokat, nehogy a végén valamilyen baleset történjen. 

Sajnálatos módon a biológiai védekezés nem arat túl nagy sikert, hiszen az ajánlott készítmények csak akkor tudják kifejteni áldásos hatásukat, ha még nagyon az elején elcsípjük a fertőzést – erre pedig a tapasztalatok alapján vajmi kevés az esély. Ha mégis annyira súlyos a fertőzés, hogy kénytelenek vagyunk valamilyen vegyszert alkalmazni, a gyerekeket mindenképpen tartsuk távol a helytől, ahol ezt végezzük. 

Jó hír lehet azonban, hogy végre madaraink is felfigyeltek az új hernyófélékre, és a megfigyelések is azt támasztják alá, hogy egyre több és több madárfaj szedegeti össze a selyemfényű puszpángmoly hernyóját. :) 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyerekbarát wellness szálloda

Gyerekbarát wellness szálloda, ha a tökéletes családi nyaralás a cél Ha egy hamisítatlan,... Tovább

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa betegség család egészség fotó gyerek gyerekek kisfiú kislány tanács