notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fogak ápolása a gyerekkel: így legyen élvezetes!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

7 tipp, hogy a gyerekek élvezzék a fogak ápolását

SzSz

A szájhigiénia fenntartását már gyermekkorban el kell kezdeni és rá kell szoktatni őket a megfelelő szájápolásra. A fogmosás, fogselyem és a fogorvos meglátogatásának pozitív tapasztalatai segíthetnek abban, hogy a gyerekek élvezzék a szájápolást. 

Fogak ápolása a gyerekkel

Fogmosás együtt


Az egyik módja annak, hogy a gyermek élvezze a fogmosást az, ha vele együtt mossuk meg a fogunkat. A gyerekek szeretik utánozni szüleiket. Mutasd meg fia vagy lánya számára a megfelelő fogmosás technikáját, beleértve a nyelv ápolását is. A fogmosás után mutasd meg neki saját magadon, hogyan kell fogselymezni, hogy a későbbiek során, amikor elég idősek lesznek, tudják használni. Annak érdekében, hogy a fogmosás ne váljon rutinszerűvé, érdemes valamilyen szórakoztató éneket találnod a fogak tisztításáról, amit akár együtt is énekelhettek. 

hirdetes

Speciális kefe használata


Egy másik módja, hogy a gyermek érdeklődését fenntartsuk, vegyünk neki egy új, szórakoztató fogkefét. Érdemes bevetni akár a gyermek kedvenc rajzfilmfiguráját is, így akár egy ilyen fogkefét is vehetünk számára. 

Figyeljük az időt


A fogmosás megfelelő időtartama a szakértők szerint 2 percig tart, naponta kétszer. Ahhoz, hogy tudjuk a gyerek valóban elegendő ideig mossa fogait, érdemes beszereznünk egy homokórát, amit akár játékként is felfoghat a gyerek. Így sokkal izgalmasabbá válhat a szájápolás. 

Speciális fogkrém


A gyerekek kevésbé kedvelik a mentás ízesítésű fogkrémeket, és az ő foguk számára annyira nem is jó, ha ilyen választunk. Helyette inkább válasszunk valamilyen gyermekfogkrémet, amely gyümölcsös ízű, mégis fluoridtartalmú, hogy megfelelően tisztítsa a fogakat. 

Könyvek és videók


Ma már számos oktató videót találhatunk az interneten, ami szórakoztatóan segít tanulni a gyerekeknek. Ilyen videókat kereshetünk akár a megfelelő fog és szájápolásról is. A gyerekeknek tervezett történetek és videók nagyszerűek ahhoz, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan tudjanak jól gondoskodni fogaik tisztaságáról. 

Jutalmazás 


A gyerekek imádják a kihívásokat és a jutalmakat. Ahhoz, hogy naponta kétszer mossanak fogat élvezettel, érdemes kitalálni valamilyen aranycsillagos jutalomrendszert. Minden alkalommal, amikor a gyermek fogatmosott adjon számára valamilyen matricát, amit gyűjthet albumjába vagy füzetébe. 

Fogorvos után meglepetés


A gyerekek számára a fogászati higiénia fontos része a rendszeres ellenőrzés. A fogorvos látogatása fél évente segít megőrizni a gyermek egészséges mosolyát. Érdemes minden fogorvosnál tett látogatás után valamilyen családi programot szerveznünk, amivel a gyermek úgy érezheti, hogy a fogorvos meglátogatását mindig valamilyen pozitív történés követi. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes

Szótár

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Tovább a lexikonra