notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A téli hideg nagyobb felelősséget ró a kutya-tulajdonosokra! Felsoroljuk a teendőket!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan gondoskodj télen a kutyádról?

Szél Zsuzsi

Négylábú barátaink kicsit több odafigyelést igényelnek a tél folyamán, ha szabad tartásban élnek mellettünk. Tudd meg, mik a legfontosabb teendők!

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

Összeállításunkban megmutatjuk mik a legfontosabbak a téli kutyatartás terén. Mire figyelj oda, hogyan etesd, itasd, öltöztesd!

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

A kutyaház nyáron a hőguta, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet adjon. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt otthon mi magunk is elkészíthetjük.


A hideg ellen védő kutyaháznak a kutyánál kicsit nagyobbnak kell lennie, mert a túl nagyot a kutya nehezebben "fűti be". A ház kívülről és belülről fából készüljön, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon áll, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. Lakását lehetőleg szalmával béleljük ki, amit rendszeresen cseréljünk. A bejárathoz erősítsünk valamilyen szélfogó anyagot.

hirdetes

 


Nem kell tehát aggódnunk! Ha kedvencünknek megfelelő felépítésű a bundája és a tartási körülmények is megfelelőek, remekül érzi majd magát a helyén, még akkor is, ha kemény fagyok vannak.

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye. Minden nap szánjunk időt a sétára, játékra. Épitsük bele a napi programunkba ha megoldható, hogy a gyerekek is bekapcsolódjanak ebbe a feladatba. Így ők is tanulják a felelős kutya-tartást, és nem mellesleg őket is "lemozgatjuk"!

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

Hideg időben a kedvencek helyes táplálására is oda kell figyelni. Ilyenkor a testhőmérsékletük fenntartásához több energiára van szükségük, ezért több, vagy magasabb energiatartalmú kutyatáppal etessük kedvenceinket. Ha házi kosztot kapnak, akkor pedig próbáljunk a megszokottnál táplálóbb, mennyiségileg is több eledelt adni az állatoknak. Hasznos lehet, ha kissé levesesebb az összeállítás, így folyadékpótlás is történik az étkezéssel. Hálásak lesznek az ebek, ha langyos állapotban kapnak vacsorát. Figyeljünk oda a hőmérsékletre, mert a túlhevített étel sokat árt nekik, főleg a nyelőcsőnek, a gyomornak! Nem tudnak ellenállni az ételnek, így elkezdik a túl forró kosztot habzsolni. Ezért a télen kivitt étel hőfokára nagyon ügyeljünk!

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

A kertben tartott házi kedvenceknél arról sem szabad megfeledkezni, hogy télen az állatok vize hamar megfagy. Sűrűn ellenőrizzük, és ha kell, cseréljük!

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

Hideg, havas időben nem árt, ha kedvencünket időnként átvizsgáljuk. Kiemelten figyeljünk a tappancsokra. A kutya tappancsa nem szereti a t! Sajnos még napjainkban is igen elterjedt fagyás- és csúszásgátló a só. Téli latyakos időszakban sokszor láthatunk sántító, talpukat nyalogató kutyákat az utcán. Ennek oka, hogy a só kimarja a kutyák érzékeny talppárnájának bőrét, amely kisebesedve, kirepedezve komoly fájdalmakat okozhat az állatnak.


A kerten belül, ha lehetséges, használjunk homokot a csúszás megakadályozására, de ha kénytelenek vagyunk kivinni az állatot az utcára kenjük be a talpát valamilyen védőkrémmel. Ilyen krémet az állatpatikákban lehet kapni, de a vazelin is megteszi. Ha hazaértünk, langyos vizes ruhával töröljük át a lábakat és az alhasi tájékot, amelyekkel érintkezett a hólé.

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat ugyanis még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyúréteg lemosódik.
A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól, így, ha hosszabb ideig kint tartjuk a szabadban, meg is betegedhetnek.

 

Különösen a kistestű és/vagy vékony dongájú ebek vannak kitéve a megfázás veszélyének, mivel a kis testtömeg nem tudja megtartani a meleget - ők bizony reszketnek. A rottweiler, bár rövid a szőrzete, nem fázik, mert terjedelmes testtömege megőrzi a test melegét. A husky vagy a malamut viszont olyan sűrű aljszőrzettel bír, hogy még az sem okoz neki gondot, ha szakad az eső vagy a hó, mert az aljszőrzet megakadályozza, hogy a csapadék eljusson a bőrig. Mindenesetre ha nem akarjuk, hogy kedvenceink megfázzanak, meg kell őket védeni a hidegtől. Egyre többet látni kutyákat furcsa szerelésekben. Milyen is egy jó kutyaruha? Mindenképpen jó minőségű anyagból készül, könnyen feladható, és fontos, hogy az állat jól tudjon benne mozogni.

Gondoskodás a kutyákról a tél beállta előtt!

Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni.

Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutyát is engedjük be fűtött helyre.
A fűtött lakásokban élő, gyakran fürdetett állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól, így, ha hosszabb ideig kint tartjuk a szabadban, meg is betegedhetnek. Ezért a kutya-öltözet nagyon fontos számukra, ha szőrzetük minősége ezt igényli.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi wellness hétvége

Egy családi wellness hétvége remek lehetőséget biztosít a család számára, hogy minőségi... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
család fotó háziállat mozgás tanács