notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pelenka elhagyása és a szobatisztaságra való felkészítés, biliztetés elkezdése!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Szobatisztaság,biliztetés-A pelenka elhagyási hadművelet

Komjáti Anna

Elérkezik az idő, amikor felteszik a nagy kérdést a rokonok, ismerősök, hogy mikor szokik le a pelusról a kis csemete? A válasz nem épp azonnal érkezik, ugyanis minden gyermek más és más. A szobatisztaság épp annyira izgalmas kaland számukra akár csak a szilárd ételek és új ízek kipróbálása. Minket is boldogsággal tölt el amikor az első bili használat sikeres vagy akár a harmadik. Sokkal könnyebb úgy tervezni például egy kirándulást, hogy a picur már szobatiszta. Ha szobatiszta, a kisgyermek nekünk is sok energiát spórol meg valamint anyagiakat és a szemetes kuka is könnyebbnek érzi magát. Ez persze nem jelenti azt,hogy nem történnek balesetek. 

szobatisztaság

Jelek, hogy elérkezett az idő


Körülbelül 18 hónapos korára jut el a kisgyermek a testi fejlődésnek arra a fokára, hogy uralkodni tudjon a hólyagján és a belein. Sokkal tovább tart azonban, általában még vagy egy évig, míg meg tanulja előre érezni, hogy mikor kell kimennie, és ez ügyben tenni is tud valamit. A csecsemő vizelet- és székletürítése reflextevékenység, amely általában közvetlenül az étkezést követően vagy még aközben zajlik le. Valamikor kétéves kora körül kezdi észrevenni, hogy valami történni fog. Esetleg ezt közli is, néhány másodperccel előbb, vagy éppen már pisilés-kakilás közben. Ekkor már nincs idő a bugyi lehúzására, és a bili előszedésére, de ez jeladás arra, hogy elindultatok a helyes irányba.

hirdetes
Egy másik módja annak, hogy megállapítsd, elérkezett-e az idő, ha megvizsgálod a gyerek pelenkáját. Ha - összehasonlítva a folyadékbevitellel - azt találod, hogy a pelenka sokáig száraz marad, ez annak a jele, hogy az önkéntes szabályozás már nincs messze.

Mit könnyebb visszatartani?


A legtöbb gyereknél előbb következik be a széklet-, mint a vizeletürítés kontrollja - egyszerűen azért, mert a székletet könnyebb visszatartani -, de ez nem minden gyereknél van így. Az utolsó fázis mindig a megbízható éjszakai szárazság. Vagyis ha a gyermek nappalra már megbízhatóan szobatiszta, ez nem jelenti azt, hogy éjszakára nem kell egy ideig még pelenkát adni rá.

Bili vagy WC?


Nagy dilemma a szülők körében ez a kérdés megosztó, hiszen minden kisgyermek mást talál alkalmasnak a dolga elvégzésére. A gyerekek általában szeretik a bilit, mert az ő méreteikre van szabva és könnyen, akár egyedül is rá tudnak ülni. Vannak azonban olyan kicsik is, akik inkább a WC-t választják, hiszen látják, hogy mi is oda járunk.

Zsámoly és ülőke


A gyereknek biztonságosabb a bili a szobatisztaságra szoktatásnál, mint a vécé, egy idő után azonban kinövi azt. A vécére szoktatáshoz tegyünk a vécé elé egy kis zsámolyt, hogy leérjen a lába ülés közben is, és gyermekülőke is legyen a közelben, az megkönnyíti a felnőtt vécé használatát. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
anya baba család gyerek óvoda tanács tanulás