notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

1970-es évekbeli élet és minden ami retrónak számít

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Retró gyermekkor avagy a 70-es évekbeli élet

Komjáti Anna

„Bezzeg az én időmben!”- csendül fel a mondat, amikor ifjú titánjainak mesélünk korunk csodáiról. Mennyi szép emlék tarkítja életünket, amikor szóba kerül az 1970-80as évek gyermekkora, azok a felejthetetlen mesék, játékok, iskola és persze a csokoládé. Most a te szádban is összefutott a nyál a csokoládé szó hallatán igaz? Elevenítsük fel együtt a soha el nem múló élményeket. Az idő múlik, de az emlék örök marad!

70-es évekbeli család

Magyar csoki régen és most

Csokoládé… hm… Ki ne szeretné? Napjainkban, rengeteg ízben, formában kapható. A csokoládé alapanyaga a trópusi erdőkben fellelhető kakaóbab. A kakaóbabot elsőként a Dél-Amerikában őshonos maja törzs használta vallási célra. Az ovális formájú növény görög neve Theobroma cacao ami annyit jelent,hogy az istenek eledele. A gyümölcsöt a napon megszárították majd magokat porrá zúzva vízzel összekeverték és habosra rázták és így született meg maga a kakaó, ám meglehetősen keserű íze lehetett ezért az aztékok később ánizzsal. vaníliával, fahéjjal ízesítették. Később már kereskedelmi célra is használták a kakaót. A legendák szerint Kolumbusz Kristóf egy maja bárkáján találkozott elsőnek a kakaóval (pénzmandula) mint fizető eszközzel. A csokoládé az 1600-as években terjed el és vált rendkívül népszerűvé Európában. 

hirdetes
 

TV Maci korunk kedvenc mesefigurája

Minden gyermek szereti a meséket ez nem volt másképp régen sem. Bár akkoriban kevesebb mesét adtak le a Tv- készülékek, mint manapság de biztos vagyok benne, hogy mindenkinek volt egy kedvence, amit családja körében esténként a televízió elé kuporodva egy forró kakaót kortyolva izgatottan várta, hogy elkezdődjön a műsor.  Az első T Maci műsort 1963. április 15.-én mutatták be (húsvét hétfő) de a kis maci születésnapja október 23-án van mely Bálint Ágnes születésnapja is egyben. A macit Köber Tibor alkotta meg 1963 április 15-én és a rádió újságban is megjelent „Ettől a naptól fogva egy kis mackó is hallgatja az esti mesét” –szöveggel az olvasók számára. A műsor bemutatása szenzációs sikert ért el. Bálint Ágnest bombázták a nézők kérdéseikkel a maciról: „Hogy hívják? Lány vagy fiú? ÁDJA? Hol az anyukája? Hol él?” A TV maci első kiadása 20 évig volt látható 1963-tól egészen 1981-ig. 

Testnevelés óra az 1970-es években

„A mozgás nagyon fontos egészségünk megőrzésében!”- mindenki hallotta már a bűvös mondatot, ami a testnevelés órákon elhangzott. Mindenkinek, mint manapság is testnevelés órára egységes testnevelés felszerelésben kellett érkeznie, de ez nem volt mindennapi. Te emlékszel még rá? Szeretted hordani? 

Becsengettek! Irány az iskolapad!

A tanítás az ikonikus időkben is fontos szerepet játszott az életben. Fejlődni, fejlődni és fejlődni.

Ha karácsony akkor ajándékhegyek!

Minden gyermek izgatottan várja a karácsonyfa alatt lapuló ajándékkupacok tömkelegét és minden kisgyermek imád játszani ki autóval, ki babával. 
„ Moncsi-moncsi-Moncsicsi,
Mindig csak a Moncsicsi!
Én meg csak azt kérdezem:
Miért nincs nekem?”

Ismerős ez a dalszöveg? Bizonyára te is mindig vágytál egy monchhichi babára.
 

70-es évek lakberendzése

Annyira izgalmas, amikor szeretett otthonunkat csinosítgatjuk és a család igényeihez igazítjuk, hogy mindenkinek kényelem jusson eszébe, ha otthonára gondol. A 70-es években sem volt másabb. Gyönyörű színekben pompázott a ház.

Második Erzsébet királyné Kanadában járt az 1970-es évek Júliusában

A világ királynőjeként is emlegetett II. Erzsébet szinte bejárta a világot itt éppen Kanadában járt. 
Emlékezzünk meg a királynőről. 

R.I.P II. Erzsébet királynő – 1952. február 6.- 2022.szeptember8.
2022.szeptember 8-n hunyt el Balmoral-kastélyában 96 évesen.
Isten nyugosztaljon mindenki királynője. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
család gyerekek iskola mese tanulás