Négy klasszikus magyar rajzfilm

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Magyar retro rajzfilmek nyomában

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Pom Pom, Mézga család, Vuk és Dr. Bubó - négy a legjobb magyar rajzfilmek közül. Nem mai darabok, de az idő itt most mit sem számít. Vegyük hát sorra őket!

Retro magyar rajzfilmek

1., Pom Pom

 

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”

hirdetes

 

Ismerősek a fenti sorok? Naná, hisz minden mese elején elhangzottak, és egy idő után már mindenki kívülről fújta őket. A sorozat két évadból állt, és ehhez mérten két részletben is készült el: az első 1979-ben, a második egy évvel később (mindkettő 13 epizódos volt). Sajdik Ferenc rajzolta a figurákat, melyek hihetetlen népszerűségnek örvendenek mind a mai napig.

A mese alapja, hogy Picur, egy helyes kislány minden reggel megy az iskolába, Pom Pom pedig a vállára, fejére, valamijére telepedve mesél neki az odafelé vezető úton.

 

Lapozz tovább!

 

Retro magyar rajzfilmek

2., Mézga család

 

„A családhoz tartozik köbükunokai fokon egy harmincadik századbeli rokon…
- MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz!
- Kapcsford!
- Mit mond?
- Egy forintért megmondom!
- Elfelejtem ókor-ókor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel, a gondolatátvivő kézi készülékkel.
- Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus.”

 

A fenti részlet a rajzfilm dalszövegéből származik, és tökéletesen bemutatja, sokszor milyen párbeszédek is zajlottak a mesében. Főleg, ha a felejthetetlen Mézga Aladár vette át a szót, aki a történet szerint zseniális képességekkel van megáldva. Az akkori gyerekek imádták a minden hétköznapi megnyilvánulást nélkülöző sorozatot, mely egyedi szövegezésével a mai napig sírásig megnevetteti a mostanra már felnőtteket.

A mese első négy része még 1968-ban került bemutatásra, és több európai ország is felvette műsorai közé (Németország, Szlovákia, Franciaország, Csehország, Olaszország).

 

Lapozz tovább!

 

Retro magyar rajzfilmek

3., Vuk

 

Idén decemberben már 35 éve lesz, hogy a kis rókakölyök bemutatkozott a magyar gyerekeknek. Nem kevés idő, de nem feledtük el őt. Viszontagságos és sokszor szíszorító kalandjait nagyon sok kisgyermek nézte. Fekete István azonos című regénye alapján vitték filmre, és az a Dargay Attila rendezte, aki a Pom Pomot is. A Vuk az a rajzfilm, ami az egyik legszélesebb körben ismert és elismert magyar klasszikus, ha már mesékről van szó, melynek a dalszövege még a mai napig is a fülünkben cseng.

 

„Fürge róka lábak, 
surranó kis árnyak
Hipp-hopp, jön Vuk!”

 

Lapozz tovább!

 

Retro magyar rajzfilmek

4., Dr. Bubó

 

Főhőse a címszereplő, vagyis Dr. Bubó, aki voltaképpen egy bagoly, és az erdőben lakó állatok problémáit kezeli kisebb-nagyobb sikerrel. A sorozat három évadból állt, mindhárom 13 epizódból; az első évadot még 1974-ben mutatták be.

A sorozat egyedi humorral lett megáldva, mondhatni erősen épít a különféle szójátékokra. Elsősorban gyereknek készült, viszont sok olyan kérdést is felvet, mely csak felnőtt nézők számára érthető.

Egy valami azonban biztos: a rajzfilm slágerében szereplő szavak igaznak bizonyultak – ugyanis a mai napig emlegetjük Dr. Bubót és elmaradhatatlan segítőjét, Ursula nővért.

 

„Beszél majd az utókor,

Kiről?

Hahahaha, doktor Bubóról?”

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság család cuki fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív mese népmese nevelés óvoda tanulás

Szótár

Családi pihenés télen

Egy családi pihenés télen remek lehetőségeket kínál arra, hogy a család minőségi időt... Tovább

Őszi wellness

Az őszi wellness számos előnnyel bír, hiszen sokkal kedvezőbb áron juthatunk el egy kis... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes