notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Négy klasszikus magyar rajzfilm

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Magyar retro rajzfilmek nyomában

Kósa Krisztina

Pom Pom, Mézga család, Vuk és Dr. Bubó - négy a legjobb magyar rajzfilmek közül. Nem mai darabok, de az idő itt most mit sem számít. Vegyük hát sorra őket!

Retro magyar rajzfilmek

1., Pom Pom

 

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat...”

hirdetes

Ismerősek a fenti sorok? Naná, hisz minden mese elején elhangzottak, és egy idő után már mindenki kívülről fújta őket. A sorozat két évadból állt, és ehhez mérten két részletben is készült el: az első 1979-ben, a második egy évvel később (mindkettő 13 epizódos volt). Sajdik Ferenc rajzolta a figurákat, melyek hihetetlen népszerűségnek örvendenek mind a mai napig.

A mese alapja, hogy Picur, egy helyes kislány minden reggel megy az iskolába, Pom Pom pedig a vállára, fejére, valamijére telepedve mesél neki az odafelé vezető úton.

Lapozz tovább!

Retro magyar rajzfilmek

2., Mézga család

 

„A családhoz tartozik köbükunokai fokon egy harmincadik századbeli rokon…
- MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz!
- Kapcsford!
- Mit mond?
- Egy forintért megmondom!
- Elfelejtem ókor-ókor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vén szülékkel, a gondolatátvivő kézi készülékkel.
- Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus.”

A fenti részlet a rajzfilm dalszövegéből származik, és tökéletesen bemutatja, sokszor milyen párbeszédek is zajlottak a mesében. Főleg, ha a felejthetetlen Mézga Aladár vette át a szót, aki a történet szerint zseniális képességekkel van megáldva. Az akkori gyerekek imádták a minden hétköznapi megnyilvánulást nélkülöző sorozatot, mely egyedi szövegezésével a mai napig sírásig megnevetteti a mostanra már felnőtteket.

A mese első négy része még 1968-ban került bemutatásra, és több európai ország is felvette műsorai közé (Németország, Szlovákia, Franciaország, Csehország, Olaszország).

Lapozz tovább!

Retro magyar rajzfilmek

3., Vuk

 

Idén decemberben már 35 éve lesz, hogy a kis rókakölyök bemutatkozott a magyar gyerekeknek. Nem kevés idő, de nem feledtük el őt. Viszontagságos és sokszor szíszorító kalandjait nagyon sok kisgyermek nézte. Fekete István azonos című regénye alapján vitték filmre, és az a Dargay Attila rendezte, aki a Pom Pomot is. A Vuk az a rajzfilm, ami az egyik legszélesebb körben ismert és elismert magyar klasszikus, ha már mesékről van szó, melynek a dalszövege még a mai napig is a fülünkben cseng.

„Fürge róka lábak, 
surranó kis árnyak
Hipp-hopp, jön Vuk!”

Lapozz tovább!

Retro magyar rajzfilmek

4., Dr. Bubó

 

Főhőse a címszereplő, vagyis Dr. Bubó, aki voltaképpen egy bagoly, és az erdőben lakó állatok problémáit kezeli kisebb-nagyobb sikerrel. A sorozat három évadból állt, mindhárom 13 epizódból; az első évadot még 1974-ben mutatták be.

A sorozat egyedi humorral lett megáldva, mondhatni erősen épít a különféle szójátékokra. Elsősorban gyereknek készült, viszont sok olyan kérdést is felvet, mely csak felnőtt nézők számára érthető.

Egy valami azonban biztos: a rajzfilm slágerében szereplő szavak igaznak bizonyultak – ugyanis a mai napig emlegetjük Dr. Bubót és elmaradhatatlan segítőjét, Ursula nővért.

„Beszél majd az utókor,

Kiről?

Hahahaha, doktor Bubóról?”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Készségfejlesztő játékok

A készségfejlesztő játékok alkalmazása gyermekkorban rendkívül fontos feladat. Ezek a... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság család cuki fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék kisfiú kislány kreatív mese népmese nevelés óvoda tanulás