notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rendszeres mozgás

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

10 nyomos ok a rendszeres mozgás mellett

J. Szilvia

A gyerekek igen nagy része csak a testnevelés órák keretében végez valamilyen mozgást. A szabadidejük nagy részét ülő tevékenységekkel töltik, mint például a leckeírás, tanulás, internetezés, videó játékozás, tévézés, vagy olvasás. Összegyűjtöttünk 10 nyomós érvet, amiért érdemes időt szakítani, és motiválni a gyerekeket a rendszeres mozgásra.

Rendszeres mozgás gyerekeknél

 

Megerősíti az immun rendszert

 

A rendszeres mozgás egyik nagy előnye, hogy megerősíti az immun rendszert. Ez nem csak a téli hónapokban hasznos, hanem egész évben nagy előnyt jelent. A rendszeres mozgást végzőknél kevesebb megbetegedés figyelhető meg, és a szövődmények kialakulásának is sokkal kisebb az esélye.

 

Erősíti az izmokat és a csontokat

 

hirdetes

A gyerekek szervezete és teste még fejlődésben van, ezért fontos, hogy mindent erősítsenek. Az izomzatnak is szüksége van erősítésre, hogy minél fittebb legyen a test. Kutatások azt is kimutatták, hogy a kamaszkorban végzett rendszeres mozgás képes megelőzni az időskori csontritkulás kialakulását. A hirtelen növekedés miatt a kamaszoknak amúgy is csökken a csontsűrűsége, ezért egyébként is szükségük van a mozgás okozta csonterősítésre.

 

Segít megelőzni az elhízást

 

A mozgás korunk egyik népbetegségét az elhízást is segít megerősíteni. Az egészséges táplálkozás mellett a mozgás, sportolás az, amivel jelentősen lehet hatni a testsúlyra és az alakra. Az elhízás megelőzése pedig számos betegségtől, többek között a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásától is megvéd.

Rendszeres mozgás gyerekeknél

 

Csökkenti a pszichés eredetű betegségek kialakulási valószínűségét

 

A sportolás és a mozgás olyan tevékenység, ami örömöt, elégedettséget okoz. Ezáltal pedig csökkenti annak a valószínűségét, hogy valamilyen pszichés eredetű betegség alakuljon ki. A lelki eredetű betegségek viszont nem csak a depressziót, alvási zavarokat, vagy stresszt jelentenek, hanem például a táplálkozási zavarokat is.

 

Erősíti az önbizalmat

 

A gyerekek már egyre fiatalabb korban kezdenek önbizalomhiányban szenvedni, aminek aztán táplálkozási zavar sok esetben a következménye. Az anorexia, vagy a bulimia tipikusan egy olyan probléma, ami az önbizalomhiányra, illetve az ezzel kapcsolatos lelki problémák miatt jelenik meg. Egy kiegyensúlyozott, önbizalommal rendelkező gyerek sokkal kisebb eséllyel kerül be a táplálkozási zavarok ördögi körébe, amiből aztán nehéz kiutat találni.

 

Csökkenti a stresszt

 

A stressz egy bizonyos szint felett hatalmas problémát jelent, főleg a gyerekek számára. Ha huzamosabb ideig, anélkül vannak kitéve a magas stressz szintnek, hogy ezt megfelelően irányítani, vagy csökkenteni tudnák, akkor már fiatal korban számos betegséget megalapozhatnak. A stressz az élet minden területére kihat és testi-lelki tüneteket okozva próbálja meg felhívni a figyelmet a probléma gyökerére. A mozgás azonban segít a stressz szintet csökkenteni, így hozzájárul az egészségesebb élethez is.

Rendszeres mozgás gyerekeknél

 

Erősíti a keringési rendszert

 

A sok gyaloglással és futással járó sportok, és a rendszeres mozgás mind erősíti a szívet és a keringési rendszert. Magas vérnyomás és egyéb keringési betegségek kialakulásának megelőzésére, illetve a tünetek enyhítésére tökéletes módszer a rendszeres mozgás.

 

Légzés javítása

 

A mozgás másik előnye, hogy a légzést is stabilizálja. Ezáltal a keringést és az oxigénellátást is javítja. Ennek köszönhetően megnő a koncentrációs képesség is.

 

Javítja a közérzetet

 

A mozgás remek lehetőség arra is, hogy a közérzetet feljavítsa. Ez pedig több annál, mint hogy egyszerűen jobb lesz az ember kedve a mozgás után. A közérzet javulása az egész életszemléletünkre, a magunkról való gondolkodásra is pozitív hatással van. Ennek következtében hosszabb ideig is megmarad.

 

Fejleszti a kitartást

 

Nem csak a különböző sportágak, hanem minden rendszeres mozgási forma segít fejleszteni a kitartást. A jó edzésekhez folyamatos fejlődésre, és a határok átlépésére van szükség. Ez pedig megtanít arra, hogy a kitartás meghozza a gyümölcsét, és gyakorlással minden javítható.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Alkalmi ruha

Az alkalmi ruha egy különlegesebb ruhadarab, mint a hétköznapi öltözék. A tökéletes alkalmi... Tovább

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Tovább a lexikonra
mozgás