notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az élő Pinokkió - így emlegetik a rendellenességgel született kisfiút

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Pinokkió orrú kisbaba született Angliában

Az Egyesült Királyságban egy kisfiú különös rendellenességgel jött a világra: az agya egy része az orrán keresztül fejlődött ki. A most két éves kisfiú anyukája szerint úgy néz ki, mint Pinokkió. Olvasd el a cikket, hogy mi okozza ezt a furcsa jelenséget.

Pinokkió orrú kisbaba

A Pinokkió orrú kisfiú

A walesi baba, Ollie Trezise azóta élő Pinocchio néven vált ismertté. A rendellenesség neve, ami miatt a kisfiú agya a koponyán kívül fejlődött ki encephalocele, azaz agysérv. A koponyán lévő résen keresztül Ollie agya kinőtt az orrában. A kisfiú számos fájdalmas műtéten esett át Birminghamben, amelyek lehetővé tették számára, hogy lélegezni tudjon.  

hirdetes

"Féltem alávetni Ollie-t ezeknek a műtéteknek. Olyan pici volt, és törékeny, rettegtem, hogy elveszíthetem őt! Az orvosok azonban elmagyarázták, hogy a műtétek nélkül Ollie sokkal nagyobb veszélyeknek lett volna később kitéve, ugyanis egy esetleges sérülésnek akár végzetes következményei is lehettek volna, így beleegyeztem a műtétekbe - nyilatkozta a Mirrornak az édesanya, Amy Poole. 

A következő oldalon olvashattok bővebben az agysérvről, illetve azt is láthatjátok, hogy néz ki a kisfiú a műtét után! 

Pinokkió orrú kisbaba

Így alakul ki az agysérv

Az agysérv már magzati korban kialakulhat, terhességi vizsgálatok során azonban kimutatható. Egy fejlődési rendellenesség miatt jön létre, melynek során a koponyacsontok csontosodása nem következik be, így a koponyán lévő nyílásokon át az agyvelő, vagy az agyburok kitolul. Az agysérv operálható, a koponyán lévő rés megszüntetésével.

Ollie esetében a rendellenesség először a 20. heti ultrahang során tűnt fel az orvosoknak, az igazi sokk azonban csak a kisfiú születésekor következett. "Amikor a kezembe adták Ollie-t, szinte szóhoz sem jutottam! Elképesztően kicsi volt, az orrán pedig ott volt ez a golflabda méretű dudor. Eleinte nem tudtam, hogy fogok ezzel az egésszel megbirkózni, abban azonban biztos voltam, hogy nagyon fogom őt szeretni, bárhogy is néz ki!" - mesélte Amy. 

Így néz ki Ollie a műtét után

A sikeres műtétet követően a kisfiú hatalmas változáson esett át, azonban még most sem úgy néz ki, mint egy átlagos kisbaba. Édesanyja épp emiatt nagyon fél, hogy a jövőben csúfolni fogják gyermekét. A legfontosabbnak persze azt tartja, hogy Ollie jól van, és egészséges. A kisfiúra további műtétek várnak, az orvosok azonban egyelőre azt figyelik, hogyan fejlődik tovább a kisfiú koponyája. Később helyreállító műtétekkel fogják szebbé tenni az orrát, most viszont az az elsődleges, hogy az agysérv ne térjen vissza.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Tovább a lexikonra
baba egészség újszülött