Óvodai módszertanok - Montessori

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Óvódák és módszertanok 3. - Montessori pedagógia

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A nagy hatású Montessori pedagógiai-pszichológiai iskola megalkotója Maria Montessori (1870 -1952) olasz orvos, pedagógus és pszichológus.

Módszert dolgozott ki értelmi fogyatékos gyermekek nevelésére, melyet fiziológiai, pszichológiai kutatásaira alapozott, melyet később egészséges gyermekekre is alkalmazott.

 

Montessori óvoda

A módszer alapelvei

Montessori úgy gondolta, hogy akkor cselekszünk a leghelyesebben a gyereknevelés kérdését illetően, ha hagyjuk önállóan cselekedni őket.  A felnőttek „túlvédő” gondoskodása megakadályozza a gyerekek egészséges fejlődését.

Tekintettel kell lennünk a gyermekek szükségleteire, és biztosítanunk kell a szellemi fejlődésüket. Arra kell törekednünk, hogy mindent, amire képes önállóan végezhesse el!

hirdetes

 

A két alapelve tehát a gyermeki aktivitás és a szabadság.

 

Az aktivitás elve azt jelenti, hogy a gyermek maga fejlessze érzékszerveit, alkossa, saját képzeleteit a világról építse gondolatvilágát.  S a nevelők ne erőszakolják rá saját elképzeléseiket, gondolkodásmódjukat.  Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hagyjuk teljesen magára a gyermeket! A felnőtt legyen a cselekedetek megindítója és irányítója, de a cselekvő maga a gyermek!

A szabadság elve azt jelenti, hogy minden gyermeki tevékenység megengedett, ami nem sérti a többi gyermek önálló tevékenységét. Tilos az agresszív viselkedés. A szabadság határa a közérdek.

 

Hogy a gyermek aktivitása létrejöjjön, hozzá méretezett berendezési tárgyakkal és a tevékenységét befolyásoló eszközökkel kell körülvennünk.

 

Forrás: Dasimedia

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

2018-02-25

Amit a kisbabák fülfertőzéseiről egy szülőnek tudnia kell

Egy fülfertőzés még a felnőtteket is meg tudja kínozni. Hát, még a gyerekeket! A kisbabák esetében a fülfertőzés különösen gyakori betegség. Mivel a kicsik még nem tudják elmondani, hol fáj nekik, ezért fontos, hogy szülőként ismerd a pontos tüneteteket és időben lépj, mielőtt maradandó fülkárosodást szenvedne gyereked.

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés nevelés óvoda

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Gyógymasszőr

A masszázs nem csak egyszerű simogatásból és gyúrásból áll, hanem fix mozdulatok sorából,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.