Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Gyermekközpontú pedagógiai rendszer.

Feladata megőrizni a gyermekkor nyugalmát, derűjét, ugyanakkor biztosítani kell nekik a lehetőséget azon képességek elsajátítására melyek szükségesek a világban való sikeres boldoguláshoz.

Ez a fajta elgondolás egy olyan fajta szabadságot szeretne nyújtani a gyermek számára, amely választásokat, döntéshozatalt enged. Teret ad a kreativitásnak és az önállóságnak.

 

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

A pedagógus a gyerek felől haladjon a probléma megoldásához, ne pedig fordítva! Fontos, hogy elfogadják a gyermeket, s a pillanatnyi fejlettségi szintjének megfelelő tevékenységeket biztosítsanak számára, s engedjék a saját tempójában való fejlődést.

A számtalan tapasztalatszerzési lehetőség, a sokféle tevékenység szervezése teszi lehetővé, hogy minden kisgyerek a saját érdeklődésnek, fejlettségi szintjének megfelelően ismerkedjen az őt körülvevő világgal. Az egyéni különbségeket értékként kezeljük és megőrizzük!

hirdetes

A Lépésről-lépésre óvodákban tevékenységközpontokkal találkozhatunk, egymástól elválasztva.  Művészeti központ, irodalmi-, zenei központ, manipulációs központ, természeti és tudományos központ. Szabad polcokon, a gyerekek szemmagasságában találhatóak az eszközök, játékok. Bármikor, bármi elvehető és átrendezhető a nyitott polcokról. Korlátot csak a rendrakás és a testi épséget védő szabályok jelentenek.

 

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

Az óvodapedagógus segítője, együttműködő társa, megfigyelője és támogatója a gyerekeknek.  Az egyéni bánásmód tervezhetősége érdekében megfigyeléseit lejegyzi és személyre szóló fejlesztési tervet készít. A differenciálás megvalósítása érdekében vannak kötelező, kötelezően választható és választható tevékenységet. Kötelező tevékenységei csak az iskolakötelessé váló gyerekeknek van, de ők is választhatnak abban, hogy mikor, mennyi időt szeretnének tölteni a feladattal. Sőt, az is választható, hogy az adott témát melyik tevékenységközpontban szeretnék megismerni.

A program lényeges eleme a segítő szülői hálózat működése.

Ez egy nyitott óvodai program! Azaz bárki bejöhet a csoportb, hogy segítse az óvónőt és a gyereket. A segítő szülő éppúgy együtt játszik a gyerekekkel, és a közösségről tett megfigyelései értékes építőkövei a csoportéletnek.

 

Olvasd el cikkünket a Waldorf pedagógiáról is!  http://www.gyerek-portal.hu/ovodak-es-modszertanok-waldorf-pedagogia.html

 

Forrás: Dasimedia

hirdetes
hirdetes
hirdetes

Szótár

Kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az olyan étterem, ahová bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket... Tovább

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 4.7