notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

Rezsóanyu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Gyermekközpontú pedagógiai rendszer.

Feladata megőrizni a gyermekkor nyugalmát, derűjét, ugyanakkor biztosítani kell nekik a lehetőséget azon képességek elsajátítására melyek szükségesek a világban való sikeres boldoguláshoz.

Ez a fajta elgondolás egy olyan fajta szabadságot szeretne nyújtani a gyermek számára, amely választásokat, döntéshozatalt enged. Teret ad a kreativitásnak és az önállóságnak.

 

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

A pedagógus a gyerek felől haladjon a probléma megoldásához, ne pedig fordítva! Fontos, hogy elfogadják a gyermeket, s a pillanatnyi fejlettségi szintjének megfelelő tevékenységeket biztosítsanak számára, s engedjék a saját tempójában való fejlődést.

A számtalan tapasztalatszerzési lehetőség, a sokféle tevékenység szervezése teszi lehetővé, hogy minden kisgyerek a saját érdeklődésnek, fejlettségi szintjének megfelelően ismerkedjen az őt körülvevő világgal. Az egyéni különbségeket értékként kezeljük és megőrizzük!

hirdetes

A Lépésről-lépésre óvodákban tevékenységközpontokkal találkozhatunk, egymástól elválasztva.  Művészeti központ, irodalmi-, zenei központ, manipulációs központ, természeti és tudományos központ. Szabad polcokon, a gyerekek szemmagasságában találhatóak az eszközök, játékok. Bármikor, bármi elvehető és átrendezhető a nyitott polcokról. Korlátot csak a rendrakás és a testi épséget védő szabályok jelentenek.

 

Óvodák és módszertanok 2. - Lépésről-lépésre program

Az óvodapedagógus segítője, együttműködő társa, megfigyelője és támogatója a gyerekeknek.  Az egyéni bánásmód tervezhetősége érdekében megfigyeléseit lejegyzi és személyre szóló fejlesztési tervet készít. A differenciálás megvalósítása érdekében vannak kötelező, kötelezően választható és választható tevékenységet. Kötelező tevékenységei csak az iskolakötelessé váló gyerekeknek van, de ők is választhatnak abban, hogy mikor, mennyi időt szeretnének tölteni a feladattal. Sőt, az is választható, hogy az adott témát melyik tevékenységközpontban szeretnék megismerni.

A program lényeges eleme a segítő szülői hálózat működése.

Ez egy nyitott óvodai program! Azaz bárki bejöhet a csoportb, hogy segítse az óvónőt és a gyereket. A segítő szülő éppúgy együtt játszik a gyerekekkel, és a közösségről tett megfigyelései értékes építőkövei a csoportéletnek.

 

Olvasd el cikkünket a Waldorf pedagógiáról is!  http://www.gyerek-portal.hu/ovodak-es-modszertanok-waldorf-pedagogia.html

 

Forrás: Dasimedia

hirdetes
hirdetes
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 4.7