notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

3 éves kor felett kötelező lesz óvodába járni!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

3 éves kor felett kötelező lesz az óvoda?!

Gyerek Portál

Várhatóan 2015 szeptemberétől vezetik be a törvényt, mi szerint minden harmadik életévét betöltött kisgyermek számára kötelező lesz óvodába járni. De vajon hogy bírják majd munkaerővel ezt a változást az óvodák?

Kötelező lesz óvodába járatni gyermekeinket három éves kor felett

Még több gyerek az óvodákban – lesz elég óvodai dajka, vagy aggódnunk kell?!

Természetesen a változás nem csak a kisgyermekesen életének mindennapjait, de az óvoda-rendszerek kiépítését, és a munkaerőigényt is befolyásolja majd. Várhatóan több, mint 10%-os létszámnövekedéssel kell országos szinten számolnunk az óvodákban, ami aggasztónak tűnhet… Ki fog vigyázni csemetéinkre? A valóság az, hogy az óvodai dajka szakma ezzel a változással nagyon fellendül majd, így várhatóan sokkal csábítóbb lesz ez a terület a tanulni hajlandók számára - hiszen az elhelyezkedés lehetőségei rengeteget javulnak majd.

hirdetes

Mi a törvény célja?

A statisztikák azt mutatják, hogy a harmadik életévüket betöltött gyermekek mintegy 10%-a jelenleg nem jár óvodába. A törvény azzal a reménnyel született meg, hogy a leszakadó társadalmi rétegek csemetéi könnyebben integrálódhassanak: ha már három éves kortól segíthetik szocializációjukat szakértők, az a kormányzat reményei szerint nagyon jó befolyással lehet életükre.

Kihívások a szakmán belül: honnan lesz elegendő nevelő? Biztos megélhetést jelentő szükségszakmává válik az óvodai dajka!

Felmerül azonban a kérdés, hogy a gyorsan bevezetett változást és a várható létszámnövekedést hogy fogják kezelni az érintett intézmények. A változás az óvodapedagógusok életében is hatalmas kavart okozhat, hiszen minden ilyen típusú intézményben dolgozó számára egyaránt kihívásokat jelent a törvény.

Szeptembertől tehát éves szinten átlag 20 ezer gyermek „többlettel” kell számolniuk az óvodáknak, amely újabb munkalehetőségeket kínál az óvónők és az óvodai dajkák számára.

Óvodai dajka – innentől a családi napköziben is dolgozhat, és a területi korlátok is megszűnnek!

A törvényben foglaltak alapján 2015 szeptemberétől minden harmadik életévüket betöltött csemetét be kell íratni az óvodába, de ez a kötelezettség akár családi napköziben, illetve négy éves korig bölcsődében, fejlesztő nevelési intézményekben is ellátható. Gyermekeink sikeres szocializációja érdekében rendkívül fontos, hogy ezekben az intézményekben is jól képzett szakemberek neveljék őket.

Az óvodai dajka szakma eddig is virágzó szakmának bizonyult a nagyobb városokban, mostantól azonban a piac még nyitottabbá válik, hiszen a városok óvodái kibővülnek, a szegényebb régiókban pedig új óvodák létesülnek majd a törvény hatására.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Vidéki wellness hotel

Belföldi nyaralás   Belföldön is szerezhetünk felejthetetlen élményeket, ha... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
óvoda