Az őszi időjárás miatt olykor nem tudunk a szabadban játszani a gyerekekkel, azonban a kézműveskedés gyerekekkel együtt emlékezetes lehet, ráadásul a csemeték is alkothatnak valami kreatívat saját kezükkel.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Őszi kézműveskedés gyerekekkel

CZs

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az őszi időjárás kiszámíthatatlansága miatt a szabadtéri programok szervezése rizikót hordoz magában. Azonban az őszi kézműveskedés gyerekekkel együtt nagyszerű és élvezetes időtöltés lehet, a csemeték játszva tanulhatnak, fejleszthetik kreativitásukat és türelmüket. Alkotásaikat a lakás díszeivé tehetjük, a végeredményt akár hónapokon át csodálhatják a szülők, és a gyerekek is.

Őszi kézműveskedés gyerekekkel, játszva

Az előkészületek

A lehülés, a szél, és az eső miatt a lurkók nem tudnak egész nap a szabadban szaladgálni és játszani. Arra azonban találhatunk lehetőséget, hogy a családdal együtt, a kézműveskedésre felkészülve gyűjtsünk faleveleket, ágakat, gesztenyét és diót, kavicsokat és köveket. Ha a kicsik az előkészületekben is részt vehetnek, izgatottan fogják várni, hogy mikor alkothatnak valami szépet, amire büszkék lehetnek. Az azonban fontos, hogy a szülő olyan eszközöket és alapanyagokat szerezzen be az őszi kézműveskedéshez, amelyeket a gyerekek is könnyedén és biztonságosan használhatnak. Ezután csupán a kreativitásunk szabhat határt az alkotásnak.

hirdetes

Ötletgyűjtés

A szülő pontosan ismeri a gyermekei érdeklődési körét, így elkészíthetőek olyan tárgyak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak ahhoz. Ha mutathatunk nekik új és izgalmas dolgokat, természetesen fejleszthetjük ismereteiket. Ne felejtsük el megkérdezni tőlük, hogy van e olyan tárgy, dísz, apróság, amit szívesen elkészítenének és kitennének a szobájukba, vagy látnának viszont a lakás valamelyik pontján. El sem tudjuk képzelni, mennyi nagyszerű ötlet juthat az eszükbe!

 

Őszi kézműveskedés gyerekekkel, játszva

Mindent falevelekből

Bármit is készítünk, egy-egy gyönyörű őszi falevél nagyszerű dísze lehet az új tárgynak. Ha sikerült sok levelet gyűjtenünk, készíthetünk belőle ajtódíszt, vagy kártyákat a gyerekek neveivel a picik szobájába. A gyerekek alkothatnak egy papírlapra különböző figurákat, házat, tájképet ragasztott falevelekből. A lehetőségek száma szinte végtelen, a különböző színű és formájú falevelek nagyszerűen alkalmazhatók az őszi kézműveskedés során. Kivághatunk kartonpapírból egy nagyobb, fa alakú mintát, és teleragasztgathatjuk a csodás őszi levelekkel, felírhatjuk rá a családtagok neveit is. Szuper dísze lehet a lakásnak!

Dió és gesztenye

A gesztenye figurák valódi klasszikusok, ráadásul a csemeték számára sem feltétlenül ismeretlenek, hiszen az ovódában is gyakran készítik el azokat együtt a csoporttal. Nem csupán figurák készülhetnek gesztenyéből és dióból, de járművek is, amikért a fiúk biztosan rajongani fognak. Egy kis festékkel egyszerűen díszíthetjük a műveket, a gyerekek pedig fejleszthetik türelmüket és kézügyességüket. Ha igazán nagy fába vágjuk a fejszénket, egy apró városka lakóit is megalkothatjuk, így a kicsik később a saját alkotásukkal játszhatnak. Készíthetünk gesztenye koszorút, esetleg díszíthetünk dióval egy vázát, vagy egy gyertyatartót is.

Őszi kézműveskedés gyerekekkel, játszva

A lehetőségek végtelenek

Az, hogy milyen anyagokat mire használtok fel, csupán rajtatok múlik. Függesszetek fel faleveleket különböző magasságban az ablak elé, valódi őszi hangulatot hoz majd a lakásba. Díszíthettek képkeretet apró faágakból, festhettek katicabogarat és különböző figurákat a lapos kövekre. Egy saját, általatok megálmodott őszi társasjátékot is megtervezhettek a figurák gyártásával, és egy kartonlapra elkészített pályával. Egy befőttes üvegre ragasztott néhány falevél mécsestartóként funkcionálhat, de megpróbálkozhattok a tökfaragással is. Szedjetek össze mindent, amit csak fel tudtok használni, a tárgyak készítése közben biztosan eszetekbe jut még néhány nagyszerű ötlet!

Őszi dekoráció és kézműveskedés

A gyerekek játszva tanulhatnak

Az őszi kézműveskedés nagyszerű lehetőség arra, hogy áthívjátok a csemeték osztálytársait és barátait, így egy igazi közös élmény kerekedhet az alkotásból. Hagyjátok, hogy a picik fantáziája szabadon szárnyalhasson, hiszen így elképesztő művek születhetnek egy-egy alapanyagból. A kicsik rengeteget fejlődhetnek és tanulhatnak kézműveskedés során, megtanulhatják aprólékosan összeilleszteni a különböző tárgyakat, játszhatnak a színekkel és formákkal.

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

2018-02-20

Hogyan óvd meg gyermeked egészségét

Nagyon fontos, hogy az egészséges életmódot minél előbb beépítsük a mindennapjainkba, amit érdemes kisgyermekorban elkezdeni. Minél hamarabb neveljük rá gyermekeinket az egészséges életmódra, annál hamarabb és könnyebben épül be mindenapi életükbe. Szűlőként elsődleges feladatunk, hogy gyermeinknek biztosítsunk az egészséges életet.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya apa család cuki fejlesztő gyerekek gyereknevelés játék kreatív nevelés tanulás

Szótár

Bababarát étterem Budapest

Ha egy megfelelő étteremet keresünk babával, nem egyszerű a helyzet, hiszen számtalan étterem... Tovább

Elegáns rendezvényhelyszín Budapesten

A Világ Legszebb Kávéházában joggal érezheti úgy az ember, hogy megtalálta rendezvényének... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes