Fontos, hogy minden nap olvassunk gyermekünknek. Elmondjuk miért!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

vd

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Napjaink rohanó világában rengeteg szülő küzd azzal a problémával, hogy egyszerűen nincs ideje arra, hogy gyermekének olvasson. Sok szülő nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy gyermekének mindennap olvasson, pedig nagyon fontos lenne. Az olvasás olyan jótékony hatásokkal van a gyermek fejlődésére, melyeket más tevékenységgel szinte lehetetlen pótolni. 

Olvass gyermekednek, hogy majd ő is olvasson

Sok pedagógus szájából hangozhat el az a mondtad, mi szerint igen is minden gyereknek fontos, hogy anyu-apu olvasson neki akár esténként. Pedagógiai szempontból ennek jelentős szerepe van a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen olyan készségeket fejleszt, amiket mással egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen lehet helyettesíteni. A mai felgyorsult világunkban, amikor már minden az internet és az okostelefonok körül forog, fontos visszatérni ehhez a szinte „ősi” módszerhez, hiszen nem véletlenül vált alapfunkcióvá életünkben.

hirdetes

 

Alapok és alapprobléma


Még mielőtt mélyen belemerülnénk, hogy miért fontos a gyermekünk számára, hogy olvassunk neki, és hogy később ő is szeressen olvasni, fontos beszélnünk kicsit egy igen jelentős problémáról, a diszlexiáról. Minden szülő nyugalmára szeretnénk tisztázni, a diszlexia nem egy betegség és nincs is összefüggésben a gyermek intelligenciájával, vagy értelmi képességeivel. A diszlexia egy olyan tanulási zavar, mely a helyes olvasás megtanítása során jelentkezhet.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy azok az emberek, akik diszlexiával küzdenek, nagyon sok megpróbáltatáson mennek keresztül és rengeteg nehézségbe ütköznek, így kiemelten fontos, hogy a szülők ne helyezzenek még nagyobb terhet gyermekükre, ám közben legyenek mégis tisztában és fogadják el, hogy gyermekük problémával küzd és segítsenek neki abban, hogy ezt leküzdhesse. Ezért is fontos, hogy türelemmel és segítséggel támogassuk gyermekünket ezeknek az alapkészségeknek az elsajátítása közben és fektessünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlásra is.

 

Miért fontos, hogy olvassunk és olvassanak?

Sok minden múlik azon, hogy gyermekünkkel már kisgyermek korban megszerettetjük az olvasást. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek kiskorukban olvastak a szüleik, sokkal nagyobb százalékban őrizték meg az olvasás iránti szeretetüket, mint azok, akiknek nem.

Természetesen ez azzal a dologgal is összefüggésbe hozható, hogy ha gyermekünk életében már a korai szakaszokban szokássá változtatunk valamit, az sokkal nagyobb százalékban marad meg szokásként a későbbi életükben is. A cikk a következő oldalon folytatódik!
 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anyaság család egészség fejlesztő gyereknevelés könyv mese olvasás

Szótár

Konferencia helyszín Budapest

Egy konferencia helyszín kiválasztása a legnagyobb feladat a szervezés során, hiszen a legtöbb... Tovább

Reggelizőhely Budapesten

A PRE-GO a legjobb reggelizőhely Budapesten, ahol isteni kávékat, finom péksüteményeket, fitt... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes