notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fontos, hogy minden nap olvassunk gyermekünknek. Elmondjuk miért!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

vd

Napjaink rohanó világában rengeteg szülő küzd azzal a problémával, hogy egyszerűen nincs ideje arra, hogy gyermekének olvasson. Sok szülő nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy gyermekének mindennap olvasson, pedig nagyon fontos lenne. Az olvasás olyan jótékony hatásokkal van a gyermek fejlődésére, melyeket más tevékenységgel szinte lehetetlen pótolni. 

Olvass gyermekednek, hogy majd ő is olvasson

Sok pedagógus szájából hangozhat el az a mondtad, mi szerint igen is minden gyereknek fontos, hogy anyu-apu olvasson neki akár esténként. Pedagógiai szempontból ennek jelentős szerepe van a gyermek fejlődése szempontjából, hiszen olyan készségeket fejleszt, amiket mással egyáltalán, vagy csak nagyon nehezen lehet helyettesíteni. A mai felgyorsult világunkban, amikor már minden az internet és az okostelefonok körül forog, fontos visszatérni ehhez a szinte „ősi” módszerhez, hiszen nem véletlenül vált alapfunkcióvá életünkben.

hirdetes

Alapok és alapprobléma


Még mielőtt mélyen belemerülnénk, hogy miért fontos a gyermekünk számára, hogy olvassunk neki, és hogy később ő is szeressen olvasni, fontos beszélnünk kicsit egy igen jelentős problémáról, a diszlexiáról. Minden szülő nyugalmára szeretnénk tisztázni, a diszlexia nem egy betegség és nincs is összefüggésben a gyermek intelligenciájával, vagy értelmi képességeivel. A diszlexia egy olyan tanulási zavar, mely a helyes olvasás megtanítása során jelentkezhet.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy azok az emberek, akik diszlexiával küzdenek, nagyon sok megpróbáltatáson mennek keresztül és rengeteg nehézségbe ütköznek, így kiemelten fontos, hogy a szülők ne helyezzenek még nagyobb terhet gyermekükre, ám közben legyenek mégis tisztában és fogadják el, hogy gyermekük problémával küzd és segítsenek neki abban, hogy ezt leküzdhesse. Ezért is fontos, hogy türelemmel és segítséggel támogassuk gyermekünket ezeknek az alapkészségeknek az elsajátítása közben és fektessünk nagy hangsúlyt az otthoni gyakorlásra is.

Miért fontos, hogy olvassunk és olvassanak?

Sok minden múlik azon, hogy gyermekünkkel már kisgyermek korban megszerettetjük az olvasást. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek kiskorukban olvastak a szüleik, sokkal nagyobb százalékban őrizték meg az olvasás iránti szeretetüket, mint azok, akiknek nem.

Természetesen ez azzal a dologgal is összefüggésbe hozható, hogy ha gyermekünk életében már a korai szakaszokban szokássá változtatunk valamit, az sokkal nagyobb százalékban marad meg szokásként a későbbi életükben is. A cikk a következő oldalon folytatódik!
 

Olvass gyermekednek, hogy majd ő is olvasson

Hivatalos dokumentumok kitöltése


Felnőtt életük során is, de már iskolás korban is szembe találja majd magát gyerekünk azzal, hogy valamilyen hivatalos papírt kell esetleg kitöltenie. Ezek értelmezése, és kitöltése kellő tájékozottságot is igényel a gyerek részéről, melyet rengeteg olvasással tud megszerezni.

Sokszor elvárás, például egy önéletrajz, vagy motivációs levél megírásánál az is, hogy röviden és tömören tudjon, változatosan fogalmazni, melyben szintén nagy segítség az olvasás, hiszen ha sok féle szöveggel találkozik gyermekünk, választékosabban fog tudni fogalmazni, hiszen az olvasás során bővül a szókincse is.

A gondolkodás és az agy fejlődéséért

Rengetegszer mondják el a szakemberek, hogy a TV világában minden gondoltat, alakzat és forma az orrunk elé van tolva. Ha végig gondoljuk hány könyvadaptációt dobnak piacra a filmes cégek, lényegében azt tapasztaljuk, minek elolvasni a könyvet, hiszen már láttam filmen. Azonban ha megkérdez akár egyetlen olyan embert is, aki előbb olvasta a könyvet és csak azután nézte meg a filmet, 10 emberből 9 biztosan azt fogja mondani, hogy a könyv sokkal jobb volt.

Ez nem véletlenül van így. Egyrészt azért is, mert a film, emészthetősége miatt nem tud akkora terjedelmet feldolgozni, mint amit egy könyv, ezért rengeteg részlet kimarad belőle. Legfontosabb hátránya azonban talán az, hogy míg az olvasó olyan környezetet és figurákat képzel el a történetbe, amilyen neki tetszik, addig a film adott karakterekkel, arcokkal és helyszínekkel dolgozik. A film lényegében egy ember, vagy egy kisebb csoport könyv alapján elképzelt világát viszi vászonra. Ezért a könyv sokkal személyesebb élményt is tud adni, mint egy film, de fő ereje mégsem ebben rejlik.
 

Olvass gyermekednek, hogy majd ő is olvasson

Szóval az ékesszólásért


A könyv nagymértékben hozzá járul agyunk fejlődéséhez. Képzeljük el úgy, hogy az agy egy izom és az olvasás a torna, amivel kondiban tartjuk. Azzal, hogy az írott szöveget értelmezzük, rengeteget fejlődik a gondolkodásunk.

Ahogy azt már korábban írtuk, a szókincsünkre is nagy hatással van, mivel rengeteg új szót, vagy új értelmezést tanulhatunk belőle, ez pedig a gyermekek számára nagyon fontos ahhoz, hogy választékosan tudjanak később írni és fogalmazni. A nyelvtanulás során is ezért szokták ajánlani a tanárok, hogy olvassunk minél többet idegen nyelven, hiszen jobban rögzülnek az új szavak.

Képzelet és kreativitás


Ahogy azt már írtuk korábban, olvasás során saját elképzelésünk szerint álmodjuk meg a történetet amit olvasunk. Nekünk kell gondlkudnunk, elképzelnünk az olvasottakat ez pedig rendkívül jó hatással van a gyermeki elmére.

Ha még esetleg csemeténk nem tud olvasni, ezért is fontos, hogy mi magunk olvassunk fel nekik mesét esténként. Nagyon sokat segít nekik az elalvásban és közben remekül fejleszti a képzelő erőt és a kreativitást, hiszen új dolgokat találnak ki, képzelnek el, miközben olvasunk nekik.

Jó a memóriának is


Mindamellett, hogy képzeletüket és kreativitásukat is fejleszti, még a memóriájukra is jó hatással van. Biztos találkozott már sok szülő azzal, hogy a gyermek kedvenc meséjét olvastatja fel vagy százszor is vele. A szülők nagyon unják, főleg amikor észreveszik, hogy a csemete, kívülről mondja el a mesét.

Olvasás során remekül fejlődik a memória, hiszen ahhoz, hogy emlékezzünk a történet korábbi részeire, tornáztatni kell az agyunkat it. Próbálják ki otthon, hogy ha ugyan azt a mesét olvassák fel a csemetének, hogy néhány részt megváltoztatnak benne. Mit reagál a gyermek erre? Ha kijavítja a szülőt, csillagos ötöt a memóriára.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Programok Budapesten

Szereted az igényes programokat és rendezvényeket? Ezen az oldalon megtudhatjátok, melyek a... Tovább

Tovább a lexikonra
anyaság család egészség fejlesztő gyereknevelés könyv mese olvasás