notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Jelenleg hatályban lévő oltási rend és az oltások időpontjai.

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Oltási rend és az oltások időpontjai

Rezsóanyu

A kisgyermekek különösen érzékenyek bizonyos betegségekre, hiszen az immunrendszerük még éretlen, nem fejlődött ki a védekező rendszerük. Az időben beadott védőoltásokkal megóvhatjuk gyermekünket a fertőző megbetegedések jelentős részétől.

A védőoltással  - betegség megelőzés céljából - specifikus antigéneket juttatunk a szervezetbe, ezekkel szembeni ellenanyag-termelést indukálva , vagy kész ellenanyagokkal – időlegesen -  passzív védelmet biztosítunk.

Összefoglaljuk a hatályos oltási rendet és az oltások időpontjait születéstől 3 éves korig.

Emelett pár szót ejtünk a nem kötelező védőoltásokról is.

Oltások és időpontjaik

Védőoltások 0-3 éves korig

 

A gyermekek a kötelező védőoltásokat ingyen kapják meg.

Az oltásokat dokumentálni kell!  ("Gyermek egészségügyi kiskönyv")

 

hirdetes

Gyermek kora

Kötelező védőoltás

0-4 hét

BCG oltás (még a szülészeti intézményben beadják))

2 hó

DTPa+IPV+HIB

2 hó

PCV-13

3 hó

DTPa+IPV+HIB

4 hó

DTPa+IPV+HIB

4 hó

PCV-13

15 hó

MMR

15 hó

PCV-13

18 hó

DTPa-IPV- HIB

 

 

Oltások és időpontjaik

BCG: Bacillus Calmette- Guerin (tuberkulózis)

A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től.

Az oltás helyén bőrpír, illetve duzzanat keletkezik. Amennyiben a heg hat hónapos korban nem észlelhető, az oltást meg kell ismételni.

 

DTPa: diftéria (torokgyík) – pertusszisz (szamárköhögés) – tetanusz (merevgörcs)

Diftéria-tetanusz-acellurális pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag. A diphtheria kórokozója a Corynebacterium diphtheriae a torokban, a gégében, ritkán más nyálkahártyákon és a bőrön fibrines gyulladást okoz, felszívódó exotoxinjával (méreganyag) a szívizmot, az idegrendszert, ritkábban a vesét károsítja. A betegség cseppfertőzéssel terjed.

 

HIB: Haemophilus influenzae b okozta agyhártyagyulladás

A HIB fertőzést egy baktérium, a Haemophilus influenzae „b” típusa okozza.  Direkt kontaktussal, főként cseppfertőzés útján terjed emberről emberre. A baktérium az orr- és torok váladékban tünetmentes állapotban hetekig, akár hónapokig jelen lehet. Ha a baktériumok a véráramba és/vagy az agyhártyákra, a tüdőbe, esetleg egyéb szervekbe kerülnek, életet veszélyeztető, súlyos betegséget okozhatnak.

 

Oltások és időpontjaik

IPV: inaktivált poliovírus (gyermekbénulás)

A poliomyelitis-szindróma jellegzetes, vírusok által okozott tünetegyüttes, amelynek lényege, hogy a gerincvelőben elhelyezkedő mozgató idegsejtek elpusztulnak. Korábban a poliovírus okozta gyermekbénulás (Heine-Medin-kór) járványos formában fordult elő, a járványos betegségek egyik legrettegettebb képviselője volt. A kötelező védőoltások bevezetése következtében Európában napjainkban ez a fertőzés már nem fordul elő.

 

DTPa+IPV+Hib

Az oltás helyén fellépő bőrpír duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Az oltás után a következő tünetek jelentkezhetnek:
- láz
- hányás
- hasmenés
- nyugtalanság
- aluszékonyság
Láz esetén, folyamatos lázcsillapítás szükséges. A láz tartós fennállása esetén forduljon orvoshoz!

 

Oltások és időpontjaik

MMR: morbilli (kanyaró) – mumpsz-rubeóla (rózsahimlő)

Kanyaró (latinul morbilli) egy vírus által okozott emberi megbetegedés, cseppfertőzéssel terjed. A fertőződés után 9–11 nap múlva hirtelen fellépő nátha, láz, köhögés és kötőhártya-gyulladás jelentkezik, valamint a szájüregi nyálkahártyán úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. Később kiütések alakulnak ki a bőrön, egyúttal a láz csökken. A betegség súlyos komplikációkkal járhat: kialakulhat agyvelőgyulladás (akár 15 évvel a fertőződés után), illetve felléphetnek bakteriális fertőzések.

 

Mumpsz egy fertőző, vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A gyerekek mellett a fogékony felnőtteket is megbetegíti. Leggyakoribb komplikációi az agyhártyagyulladás és a fiúknál, férfiaknál a heregyulladás. Ez utóbbi nemzőképtelenséget is eredményezhet.

 

Rózsahimlő, más néven rubeola, enyhe tünetekkel - mérsékelt lázzal, végtagfájdalmakkal, nyaki és a tarkótáji nyirokcsomók megduzzadásával és kiütéssel  - járó ragályos vírusfertőzés. A betegség köhögés, tüsszentés, és az orrváladékkal, ill. a nyállal kapcsolatba került, meg nem mosott kéz révén terjed. Különös jelentőségét a várandós nők megbetegedése adja, mivel a terhesség korai szakaszában történő fertőzés súlyos magzati károsodást okoz.

 

Oltások és időpontjaik

2014-től kötelező:  Streptococcus pneumoniae elleni védőoltás  -   PCV-13:13-valens konjugált pneumococcus vakcina

A Streptococcus pneumoniae nevű baktérium cseppfertőzéssel terjed a felső légutakban, kifejezetten az orr és garat területén telepszik meg. Nagy számú kórokozó esetén, bizonyos, gyengébb immunállapotokban változó súlyosságú fertőzést okozhat. Gyermekek közül az 5, illetve még fokozottabban a 2 év alattiak érzékenyek. Súlyos fertőzést jelenthet az általa okozott vérmérgezés (Sepsis), tüdőgyulladás (Pneumonia), mely mellhártyagyulladással szövődhet, az agyhártyagyulladás (Meningitis), középfül- és arcüreggyulladás. Gyakran hosszas kórházi kezelést igényelnek. A megfertőződés legnagyobb eséllyel a gyermekközösségekben (óvoda, bölcsőde) következik be.

 2-6 hónapos kor között három, 7-23 hónapos kor között kettő, 2-5 éves kor között egy oltás adandó.

 

Oltások és időpontjaik

Nem kötelező védőoltások

Ezek olyan, fertőző betegségek elleni védőoltások, amelyek a rendes, kötelező, ingyenesen járó oltási rendben nem szerepelnek, de a rizikócsoportba tartozó személyeknek, a házi gyermekorvos tanácsára, vagy a szülő kérésére felírhatók, megvásárolhatók és beadathatók.

Az életkorhoz kötött kötelező és ajánlott védőoltásokon kívül az oltóanyagok vénykötelesek!

 

- Gennyes (v. járványos) agyhártyagyulladás elleni védőoltás (Meningitec, Menjugate)

A Neisseria meningitidis nevű baktériumnak több csoportja ismert. A baktérium cseppfertőzéssel terjed, közösségben fertőződhetnek vele a gyermekek.
2-12 hónapos korig: 2 oltás szükséges legalább 2 hónapos időközzel. 1 éves kortól: 1 oltás szükséges.

 

- Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltás (Encepur/FSME-Immun)

Találkozhatunk olyan kullancsokkal, amelyek magukban hordozzák az agyvelőgyulladást okozó korokozókat. Ez viszonylag ritka, de a betegség nagyon súlyos lehet, tartós kórházi kezeléshez vezethet. Azoknak a gyerekeknek, akik olyan területen élnek, vagy olyan területre mennek (pl. nyaralni, táborozni), ahol ezek a kullancsok élnek, javasolt beadni az oltást. A teljes védettséghez 3 oltás szükséges, ezért érdemes idejében, 1 évvel előbb elkezdeni az oltásokat.

Fontos tudni, hogy ez az oltás a Lyme-kor ellen semmilyen védelmet nem ad, az védőoltással nem előzhető meg!

 

Oltások és időpontjaik

- Bárányhimlő ellen (Varilrix)

A bárányhimlő nagyon gyakori, szinte minden gyermeket érintő vírusbetegség. Nagyon könnyen, cseppfertőzéssel terjed, egészen rövid ideig tartó kontaktus is elég a fertőződéshez. A bárányhimlő (a kiütéses betegség) önmagában általában nem súlyos, csak kellemetlen. Viszont néhány esetben (elsősorban immunhiányos betegekben, vagy agresszív betegség esetén) nagyon súlyos, életveszélyes, tartós kórházi kezelést igénylő szövődményekhez vezethet. Ilyenek a súlyos, elfertőződött bőrfertőzés, kisagyi gyulladás, agyvelőgyulladás, ún. Reye-szindróma (máj- és agykárosodás). A betegség felnőtt korban általában súlyos lefolyású.

Adagolás
9 hónapos kortól 12 éves korig: 2 oltás szükséges.
12 éves kor felett: 2 oltást szükséges 6-10 hét időközzel.

 

- Rotavírus elleni védőoltás (Rotateq/Rotarix)

 A rotavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, melynek során emésztőrendszeri panaszok léphetnek fel. A fő tünet súlyos, vizes állagú hasmenés, esetleg hányással társulva, - amely 3-7 napig is eltarthat, s magas lázzal is járhat - jelentős folyadékhiányhoz, kiszáradáshoz vezethet. A rotavirus fertőzést a gyermekek elsősorban közösségben kaphatják meg, ezért a nagyobb csecsemők, kisdedek a legérintettebbek.

2 oltás szükséges.  A két oltás között legalább 4 hétnek el kell telnie. A gyermek 6 hónapos koráig az utolsó adagot meg kell kapnia! Az oltás szájon át történik.

 

-  Influenza elleni védőoltás

 

 

Forrás: www.oltasbiztonsag.hu, www.oek.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Tovább a lexikonra
baba gyerek gyerekek kisbaba oltás