notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nosztalgikus emlékeink gyerekkorunkból

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Gyerekjátékok és régi tárgyak, melyekre mindannyian emlékszünk

Kósa Krisztina

Igaz, hogy mindenki más korban volt kicsi, ám aki egészen véletlenül 30-40 közt van, bizonyára emlékszik az alább felsorolt játékokra, melyek kellemes nosztalgikus emlékeket ébresztenek mindenkiben. Nektek melyik volt a kedvencetek ezek közül?

Emlékeztek? Régi játékok

1., Gumiszőrmók

Színes gumifonalakból álló labda, mely kellően nyúlt és csípett, ha valaki meghúzta, majd elengedte. Megdobni nem nagyon volt érdemes vele senkit sem, mivel nem szólt nagyot, és nem is fájt. Ellenben a szivárvány minden színében pompázó kisebb vagy nagyobb labdák sokunk tetszését elnyerték olyan 8-10 éves korunk környékén. Vízben is kitűnően lehetett használni, ugyanis nem süllyedt el, ebből kifolyólag pedig a balatoni osztálykirándulások rendszeres résztvevője volt.

hirdetes

2., Mesefilmek

 

A magyar mesefilmek párjukat ritkítják, ezzel szerintem nem is érdemes vitatkozni, azonban elismerhetjük a jobb külföldi meséket is, melyeken sokan felnőttünk, sőt, még a mi gyerekeink is ismerik – hiába telt el azóta akár húsz év is. Aladdint és az Oroszlánkirályt szerintem nem kell senkinek bemutatni, hisz tudjuk jól a sztorit, sőt, még a dallamok is fülünkben csengenek, így van? 

És a felejthetetlen dal:

LAPOZZ A TÖBBI EMLÉKÉRT!

 

Emlékeztek? Régi játékok

3., Gyurma

 

Anno is voltak jobb fajta gyurmák, de az elmúlt tizenöt évben a Play-Doh egyértelműen viszi a prímet. A szivárvány minden színében kaphatóak, és kicsi vagy közepes dobozkáikat kinyitva az illat azonnal egyértelműsíti, hogy itt bizony egy Play-Doh-val van dolgunk. Sokáig használható, ha figyelünk arra, hogy ne száradjon ki, ellenben a ruhákból ugyanúgy nem jön ki, ha a gyerek belemasszírozza és rátérdel, mint kevésbé drága változatai. Régen még nem volt olyan sok kiegészítő hozzá, mint manapság, viszont anno is tökéletesen teljesítette a feladatát - már maga a gyurma. Óvodai és iskolai foglalkozások rendszeres résztvevője volt, melyből különféle figurákat formáztunk, vagy éppen dobáltuk a teremben, ha a tanerő kiment egy fél pillanatra.

4., Vízipisztoly

 

Hagyományos verziója már jó régóta kapható, és főleg a nyári szezonban használtuk gyerekként. Akár otthon, akár nyaralások alkalmával vízparton, de az biztos, hogy többet is elnyűttünk fiatalon. Elsősorban a fiúk szerették, de a vagányabb kislányok sem hagyták magukat, hiszen senki nem tartja jó mókának, mikor már éppen megszáradtál volna a Balaton partján a strandon, és akkor a 8 éves fiúkból bandája galádul megint összevizez. Természetesen ez sem maradt olyan, mint volt, és ma már számtalan kicsi, nagy, és különféle multifunkciós változata kapható a boltokban, de az érzete ugyanaz.

LAPOZZ A TOVÁBBI KÉPEKÉRT!

 

Emlékeztek? Régi játékok

5., Műanyag szandálok

 

Ha tengerpartra sikerült szervezni anno a családi nyaralást, volt ám nagy öröm. Ellenben, ha előkerültek ezek a funkcionálisan vitathatatlanul jó, ámde esztétikailag némileg kritizálható kellékek, kicsit elment a kedvünk a tengerben való fürdőzéstől. Nem volt szép, nem volt kényelmes, és lányként az esztétikum azért nem az utolsók közt szokott szerepelni, még ha csak egy 5 éves kicsiről is van szó.

6., Illatos radír

 

Hasonlóan a Play-Doh-hoz, ebbe is legszívesebben beleharaptunk volna, olyan finom volt az illata. Ma is kapható, csak kevesebb helyen lelhető föl, mint annak idején, és azért a látvány mindig is a gyerekkorunkat fogja felidézni bennünk. Volt, aki gyűjtötte, és nem is akarta/merte elhasználni, és volt, aki csak szerette volna, ha lett volna neki is ilyenje. Megint mások pedig csereberéltek vele órán a pad alatt, hátha a tanárok nem veszik észre a fura susmorgást, aminek témája nyilvánvalóan nem a földrajz óra volt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa család cuki fotó gyerek gyerekek iskola játék kisfiú kislány kreatív mese óvoda videó