notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A kislányod karrierje múlik a hozzáállásodon

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Nemi szerepek hatása a kislányok leendő karrierjére

Rezsóanyu

Érdekes tanulmányra bukkantam.

A British Columbia Egyetemen egy csapat pszichológus tanulmánya szerint azok a kislányok, akiknek az apukájuk tevékenyen részt vesz a házimunkában, nagyobb eséllyel csinálnak karriert, nem kifejezetten női szakmákban.

 

Nemi szerepek

Bár én eléggé szkeptikusan figyelem, ahogy a nemi szerepek manapság felcserélődnek, de azt érzem, hogy egyre jobban elfogyunk mi, akik így gondoljuk.  Nem azt állítom, hogy ne segítsen a férfi, de én speciel kényelmetlenül érezném magamat, ha a férjem takarítana, míg én valami mást csinálok. Számomra még fontos, hogy egy férfira felnézzek, s ez nem biztos, hogy létrejönne, ha úgymond alattam állna a ranglistán.  Őszintén megvallva nekem az is fura, hogy az apa „együtt szül” az anyukával. Persze legyen ott az utolsó pillanatig, várjon a folyosón, de számomra ez olyan női dolog.

hirdetes

De kanyarodjunk csak vissza egy kicsit!

 

A vizsgálat, amely a Psychological Science tudományos folyóiratban is megjelent azt állítja, hogy azoknak az apáknak, akik azt szeretnék, hogy a későbbiekben a lányuk komoly karriert fusson be egy férfiak uralta területen, annak igenis neki kell állni, s extra feladatokat kell vállalnia a háztartási teendőkben.

 

Nemi szerepek

A tanulmány megállapította azt is, hogy az olyan családoknál, ahol ugyan az apukák támogatták ugyan a nemi egyenlőséget, de mégsem vettek részt igazán a házimunkában, ott nagyobb valószínűséggel képzelik el a lányok magukat a hagyományos női munkakörökben, mint például háziasszony, ápolónő, tanárnő.

 

A kutatók 7 és 13 év közötti gyerekeket vizsgáltak, 326 gyerek körében készítettek felmérést, hogy a házimunka és a fizetett munka aránya hogyan oszlik meg a háztartásban.  Az eredmény szerint a szülők és a gyerekek még mindig inkább a nőkkel társítják a háztartási munkát.

Annak ellenére, hogy mindent megteszünk a munkahelyi esélyegyenlőség megteremtése érdekében, továbbra is súlyosan alulreprezentáltak a nők vezetői pozíciókban.

Ez a tanulmány azért is fontos, mert azt sugallja, hogy a nemek közötti egyenlőség elérésének az lehet az egyik módja, hogy ne csak a nők vállaljanak plusz dolgokat a karrierjük érdekében, hanem a férfiak is vállaljanak a hagyományos női feladatokból.

 

Egyszóval, Kedves apukák, ha azt szeretnétek, hogy a kislányotok sikeres válóperes ügyvéd legyen, vagy egy férfias nagyvállalatot irányítson, akkor rögtön ragadjatok porszívót és fakanalat!  wink

 

Forrás: www.ctvnews.ca/

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
anya kislány