notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nemezoo, és ami mögötte van

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner

Nemezoo – Láttál már aranyosabb gyapjúállatkát?

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Élő gyapjú, amely a gyerekek kedvéért ölt alakot, s e bűbájos sereglet garantáltan lenyűgöz kicsit és nagyot egyaránt. Mert a nemezben varázslat van. Évezredek óta megóv minden bajtól, védelmet nyújt a káros földsugárzásokkal szemben is. Nincs mit csodálkozni azon sem, hogy e játékoknak is lelkük van.

 

Nemezoo

 

Bárányok gyapjából való,

tíz ujjal óvatosan készített,

ezernyi vízcseppel meghintett,

mezőn erős lovakkal görgetett,

drága hazánk édes kincse,

lyukadásig sose kopj,

olyan legyél, mint az igaz erőd,

fejér mint a hó, erős, mint a selyem.

Úgy legyen!

 

Ezzel a mongol áldással nyűgözte le és nyerte meg magának a gyapjú Monostori Juditot, akinek műhelyében egyre-másra születnek a bűbájos állatkák, a Nemezoo megszámlálhatatlan sok lakója. Az állatkák papírsablon köré nemezelve kelnek életre, és éppúgy a hagyományos vizes technikával készülnek, mit a képek. 

 

Az alkotó évek óta kézműves műhelyt szervez a gyerekek számára Gödöllőn, ahol a különféle ipar- és népművészeti technikákkal ismerteti meg az ügyes kezű vállalkozókat. „Célom az önálló, kreatív gondolkodás, az alkotás képességének fejlesztése, és a homályba vesző mesterségeink fortélyainak átadása a mai kor gyermekeinek. Három kedvenc technikám van: az agyag, a papírmasé és a nemezelés, szeretem, hogy mindháromnál össze kell maszatolni a kezem az alkotáshoz. Semmi kétség, ezen tevékenységekkel átélhető a teremtés igazi varázsa.”

Nemezoo

 

 
A nemez rengeteg titkot rejtő, tiszta gyapjúból, kézműves technikával készült élő anyag, puhaságával, meleg színeivel hamar az ember szívébe lopja magát. Díszítő funkciója mellett a magyarság történetében mélyen gyökerező, egyik legősibb módszert népszerűsíti. 

 

Judit az alapanyagokat minden esetben maga festi a terven megálmodott színek szerint, szívesen kísérletezik a különböző tulajdonságú gyapjúpelyhek, előszálak, kártolt racka és merinói gyapjúk együttes használatával, szőnyegeit különféle anyagokkal, selyemmel, végül akár hímzéssel vagy gyöngyrátéttel gazdagítva teszi igazán különlegessé, már-már festményszerűvé.

 

hirdetes
További cikkek ebben a témában
anya anyaság baba cuki gyerek gyerekek

Szótár

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Mumpsz

A mumpsz egy fertőző vírusos betegség, ami elsősorban a nyálmirigyeket támadja meg. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 117

Átlagos értékelés: 4.8