notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zenehallgatással és zenetanulással egy okosabb nemzedékért

showKapubanner();
Máté Balázs online marketing asztali
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Nagyon durván fejleszti az agyat a zenehallgatás és a zenetanulás

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A zene gyógyír. Mindemellett pedig igazán jótékonyan hat a gyerekek fejlődésére is. A zenetanulás élmény és az önkifejezés egyik legősibb formája. Formálja, szépíti a lelket, hozzáad, segít megérteni és megértteteni saját magunkat. Hatással van az érzelmek mellett az intelligencia szintre, az szívműködésre és még a vérnyomásra is. Mindezek a jellemzők kortól függetlenül jelen vannak a zenét élvezők életében. A zene kell. A gyerekeknél pedig különösen fontos a zenetanulás és zenehallgatás, mert aktiválja az agy fejlődésének azon részét, ami felelős a beszédkészségért, nyelvi- és olvasási képességért.

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Hagynunk kell, hogy a zene jelen legyen az életünkben. Minden észrevétlen pillanatban. A legjobb, ha már annyira természetes a jelenléte, hogy észre sem vesszük. Én mindig muzikális voltam. Annak idején felvettek a rádió gyerekkórusába is. Egész életemet kitöltötte a zene. Emlékszem rá, hogy legkétségbeesettebb pillanataim azok voltak, amikor megfogalmaztam egy-egy gödör mélyén, hogy hiába hallom, nem érzem a zenét. Na, ezek voltak azok az időszakok, amikből sokkal nehezebben másztam ki, mint általában.

hirdetes

 

Amikor gyerekem született, korán rájöttem, hogy a ritmikus hangok, a zenehallgatás milyen hatással vannak a nyugalmára, figyelmére. Biztosan ti is olvastatok száz és száz cikket arról, hogy milyen jótékony hatással van például Mozart egy kismama hasában lévő magzatra. Vagy talán ki is próbáltátok, hogy a ritmikusan mozgó és hangzó mosógép miként nyugtatja meg a kétségbeesetten síró kisbabátokat.

 

Semmi nem véletlen. Hogy miért és hogyan kell jól használni a hangokat és a zenét, most megmutatjuk nektek!

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Már magzati korban, a tizenhatodik héttől, amikor a belső fül kialakul, elkezdenek hallani a kisbabák anyukájuk pocakjában. A terhesség második felében, a 24. hét után, amikor már teljes tisztán hallanak minden apró zörejt a külvilágból, reagálnak is a hangokra. Az újszülöttek, a kutatások szerint, képesek emlékezni a pocakban töltött időszakra. Nem véletlen, ahogy reagálnak édesanyjuk, édesapjuk hangjára. Bizonyított, hogy biztonságérzetet nyújt nekik, ha olyan behatással találkoznak, amit már ismernek.

 

A direkt zenehallgatást már az első naptól kezdve bevezethetjük folyamatosan az életünkbe. Kezdetben érdemes a fokozatosság elvét kövessük és lágy ritmusú zenéket hallgassunk. Leginkább együtt, ügyelve arra, hogy ne ingereljük túl a babánkat.

 

A legjobb, ha olyan muzsikát választunk, amit jól ismerünk és énekelni is tudunk. A tapasztalatok szerint minden olyan közös zenehallgatás, amikor a szülő énekli a magnóból szóló zenét, jobban megmarad, intenzívebben eljut a gyerekhez is. Én emlékszem rá, hogy ezt olyan lelkesedéssel gyakoroltam anno, olyan szépen bekúszott minden percünkbe a zene, hogy hébe-hóba azon kaptam magam, hogy még egyedül, nagybevásárlás közben is a „fürge róka lábak”-at éneklem. Természetesen hangosan…

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

A kutatások azt bizonyítják, hogy az énekléstől, zenehallgatástól és zenetanulástól magasabb lesz a gyerek érzelmi intelligenciaszintje. Ha a kezdeti időkben együtt élvezzük a hangok világát, akkor az szorosabb kötődést is eredményez. Hosszútávon megfigyelhető, hogy azok a babák, kisgyerekek, akik a zene bűvöletében nőnek fel, később sokkal együttműködőbbek lesznek az életben társas kapcsolataikban és logikusabbá válik gondolkodásuk is.

 

A zenetanulás, a hallgatás után egy újabb fejlődési lépcsőfok. A szakértők szerint, azok a gyerekek, akik megismerik a kottát és mélyebben belemerülnek a hangokba, jobban teljesítenek minden reál tantárgyban az iskolában. A szolfézs alapjai lényegében csak elsőre tűnnek bonyolultnak, ám a valóságban nem sokban különböznek egy – egy matematikai szabály alkalmazásától.

 

Nyilvánvaló, hogy a zenehallgatást sem szabad kötelező érvénnyel beiktatni a kicsik életébe. Kedvet kell hozzá csinálni. Ha kiskorban a gyerek azt látja, hogy a szülő élvezi mindazt, amit a zene ad, akkor ő saját maga fog bekapcsolódni. Nálunk évekig gyakorlat volt otthon, hogy péntekenként, amikor mindenki lerakta a munka terhét, akkor fél óráig hangosan hallgattunk valamilyen zenét és közösen kitáncoltuk magunkból a feszültséget. A gyerekek imádták. Együtt tomboltunk a kedvenc számainkra, mindenféle kötöttség nélkül, a végén pedig annyira felszabadultak voltunk, hogy alig vártuk, hogy együtt fussunk neki a hétvégéknek. Az örömnek tehát fontos szerepe van a zenehallgatásban és a zenetanulásban is.

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Egyes szakértői vélemények szerint a zenetanulást ennek az örömnek a fokozására érdemes elkezdeni már kisiskolás korban, akár 6 éves kortól, ugyanis akik heti rendszerességgel zenélnek, pozitívan változik meg az agy felépítésük, vastagabb lesz a két féltekét összekötő agyi struktúra, ami a gyors és pontos információáramlásért felelős.

 

A zenetanulás a memóriára is kedvezően hat és az olyan gyerekeknél, akinek problémájuk volt korábban a koncentrációval, nehézkesebb volt a felfogóképességük, azt tapasztalták, hogy minél régebb óta hallgatnak és tanulnak zenét, annál inkább javul az „állapotuk”.

 

Természetesen a passzív zenehallgatásnál sokkal eredményesebb, amikor hangszeren játszunk. A kettőt azonban célszerű nem elválasztani egymástól.

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya apa baba fejlesztő gyerek gyereknevelés nevelés zene zenei nevelés

Szótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, hiszen rengeteg időt spórolhatunk vele, sokkal... Tovább

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 4.9