Zenehallgatással és zenetanulással egy okosabb nemzedékért

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Nagyon durván fejleszti az agyat a zenehallgatás és a zenetanulás

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A zene gyógyír. Mindemellett pedig igazán jótékonyan hat a gyerekek fejlődésére is. A zenetanulás élmény és az önkifejezés egyik legősibb formája. Formálja, szépíti a lelket, hozzáad, segít megérteni és megértteteni saját magunkat. Hatással van az érzelmek mellett az intelligencia szintre, az szívműködésre és még a vérnyomásra is. Mindezek a jellemzők kortól függetlenül jelen vannak a zenét élvezők életében. A zene kell. A gyerekeknél pedig különösen fontos a zenetanulás és zenehallgatás, mert aktiválja az agy fejlődésének azon részét, ami felelős a beszédkészségért, nyelvi- és olvasási képességért.

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Hagynunk kell, hogy a zene jelen legyen az életünkben. Minden észrevétlen pillanatban. A legjobb, ha már annyira természetes a jelenléte, hogy észre sem vesszük. Én mindig muzikális voltam. Annak idején felvettek a rádió gyerekkórusába is. Egész életemet kitöltötte a zene. Emlékszem rá, hogy legkétségbeesettebb pillanataim azok voltak, amikor megfogalmaztam egy-egy gödör mélyén, hogy hiába hallom, nem érzem a zenét. Na, ezek voltak azok az időszakok, amikből sokkal nehezebben másztam ki, mint általában.

hirdetes

 

Amikor gyerekem született, korán rájöttem, hogy a ritmikus hangok, a zenehallgatás milyen hatással vannak a nyugalmára, figyelmére. Biztosan ti is olvastatok száz és száz cikket arról, hogy milyen jótékony hatással van például Mozart egy kismama hasában lévő magzatra. Vagy talán ki is próbáltátok, hogy a ritmikusan mozgó és hangzó mosógép miként nyugtatja meg a kétségbeesetten síró kisbabátokat.

 

Semmi nem véletlen. Hogy miért és hogyan kell jól használni a hangokat és a zenét, most megmutatjuk nektek!

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Már magzati korban, a tizenhatodik héttől, amikor a belső fül kialakul, elkezdenek hallani a kisbabák anyukájuk pocakjában. A terhesség második felében, a 24. hét után, amikor már teljes tisztán hallanak minden apró zörejt a külvilágból, reagálnak is a hangokra. Az újszülöttek, a kutatások szerint, képesek emlékezni a pocakban töltött időszakra. Nem véletlen, ahogy reagálnak édesanyjuk, édesapjuk hangjára. Bizonyított, hogy biztonságérzetet nyújt nekik, ha olyan behatással találkoznak, amit már ismernek.

 

A direkt zenehallgatást már az első naptól kezdve bevezethetjük folyamatosan az életünkbe. Kezdetben érdemes a fokozatosság elvét kövessük és lágy ritmusú zenéket hallgassunk. Leginkább együtt, ügyelve arra, hogy ne ingereljük túl a babánkat.

 

A legjobb, ha olyan muzsikát választunk, amit jól ismerünk és énekelni is tudunk. A tapasztalatok szerint minden olyan közös zenehallgatás, amikor a szülő énekli a magnóból szóló zenét, jobban megmarad, intenzívebben eljut a gyerekhez is. Én emlékszem rá, hogy ezt olyan lelkesedéssel gyakoroltam anno, olyan szépen bekúszott minden percünkbe a zene, hogy hébe-hóba azon kaptam magam, hogy még egyedül, nagybevásárlás közben is a „fürge róka lábak”-at éneklem. Természetesen hangosan…

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

A kutatások azt bizonyítják, hogy az énekléstől, zenehallgatástól és zenetanulástól magasabb lesz a gyerek érzelmi intelligenciaszintje. Ha a kezdeti időkben együtt élvezzük a hangok világát, akkor az szorosabb kötődést is eredményez. Hosszútávon megfigyelhető, hogy azok a babák, kisgyerekek, akik a zene bűvöletében nőnek fel, később sokkal együttműködőbbek lesznek az életben társas kapcsolataikban és logikusabbá válik gondolkodásuk is.

 

A zenetanulás, a hallgatás után egy újabb fejlődési lépcsőfok. A szakértők szerint, azok a gyerekek, akik megismerik a kottát és mélyebben belemerülnek a hangokba, jobban teljesítenek minden reál tantárgyban az iskolában. A szolfézs alapjai lényegében csak elsőre tűnnek bonyolultnak, ám a valóságban nem sokban különböznek egy – egy matematikai szabály alkalmazásától.

 

Nyilvánvaló, hogy a zenehallgatást sem szabad kötelező érvénnyel beiktatni a kicsik életébe. Kedvet kell hozzá csinálni. Ha kiskorban a gyerek azt látja, hogy a szülő élvezi mindazt, amit a zene ad, akkor ő saját maga fog bekapcsolódni. Nálunk évekig gyakorlat volt otthon, hogy péntekenként, amikor mindenki lerakta a munka terhét, akkor fél óráig hangosan hallgattunk valamilyen zenét és közösen kitáncoltuk magunkból a feszültséget. A gyerekek imádták. Együtt tomboltunk a kedvenc számainkra, mindenféle kötöttség nélkül, a végén pedig annyira felszabadultak voltunk, hogy alig vártuk, hogy együtt fussunk neki a hétvégéknek. Az örömnek tehát fontos szerepe van a zenehallgatásban és a zenetanulásban is.

Az agynak és a léleknek is fontos a zenét hallani!

Egyes szakértői vélemények szerint a zenetanulást ennek az örömnek a fokozására érdemes elkezdeni már kisiskolás korban, akár 6 éves kortól, ugyanis akik heti rendszerességgel zenélnek, pozitívan változik meg az agy felépítésük, vastagabb lesz a két féltekét összekötő agyi struktúra, ami a gyors és pontos információáramlásért felelős.

 

A zenetanulás a memóriára is kedvezően hat és az olyan gyerekeknél, akinek problémájuk volt korábban a koncentrációval, nehézkesebb volt a felfogóképességük, azt tapasztalták, hogy minél régebb óta hallgatnak és tanulnak zenét, annál inkább javul az „állapotuk”.

 

Természetesen a passzív zenehallgatásnál sokkal eredményesebb, amikor hangszeren játszunk. A kettőt azonban célszerű nem elválasztani egymástól.

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya apa baba fejlesztő gyerek gyereknevelés nevelés zene zenei nevelés

Szótár

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Kávézó Budapesten

Egy kávézó Budapesten remek választás lehet egy randevúra, egy baráti vagy egy családi... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 204

Átlagos értékelés: 4.9