notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hozd ki a legtöbbet az egyedülálló szülő szerepköréből is!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Muszáj magányos legyen az egyedülálló szülő?

K.A.

Egyedülálló szülőként nem könnyű feladat megélni a mindennapokat. Sokan meg akarnak felelni nem létező elvárásoknak, rettegnek a külvilág visszajelzéseitől. Megélni egy kapcsolat, házasság elmúlását senkinek nem könnyű. Feszítő érzés feldolgozni, hogy valamit nem sikerült jól, tökéletesen menedzselni az életünkben. A kétségbeesés és az ön- vagy a másik fél hibáztatása nem oldja meg a helyzetet. Az egyedülálló szülők leggyakoribb társa a magány és az érzés, hogy egyedül kell megoldaniuk élethelyzetüket. Az állandó „küzdelem” érzése azonban nem határozhatja meg az életet. Hoztunk 5 biztos tippet, amivel elkerülhetők a legnehezebb pillanatok: az ünnepek, az egyedül töltött esték, a gyerekes hétvégék vagy akár a kamasz lázadások időszakai is.

Az egyedülálló szülők is élhetnek teljes életet

Gyakran a legfontosabb szabályok, a legcélravezetőbb ötletek már ott vannak az egyedülállók fejében, egy határozott bátorítás, megerősítés, azonban mégis hiányzik.  Ha te is magányosan viseled a felnőtt életed, a gyerekeid nevelésének mindennapjait, akkor itt az idő, hogy elgondolkozz azon, hogy mi fér bele az életedbe, hogy az a szürkeségből szivárványszínűvé válhasson. Vedd kezedbe saját életedet és változtasd meg gondolataidat. A terhek elviselése sokkal könnyebben fog így menni. Ne felejtsd el, hogy még mindig jobb egyedül lenni, mint egy bántó kapcsolatban, vagy kompromisszumok között. Legyen vígasz és egy percre se felejtsd el, hogy nem vagy egyedül: több százezer egyedülálló szülőtársad éli át nap, mint nap ugyanazokat az érzéseket, problémákat, mint te!

hirdetes

Jöjjenek hát a mentőövek, amik meg fogják változtatni nem csupán a hozzáállásodat, hanem akár az egész életedet is!

Az egyedülálló szülők is élhetnek teljes életet
  1. Ha nem tudsz minden feladatot teljesíteni, akkor a görcsölés helyett engedd el magad!

Két lehetőség van: vagy felszívod magad és mersz segítséget kérni, vagy maradsz a „büszke vagyok” verziónál és elengeded a napirendbe bele nem férő feladatokat. Nehéz egyedülállóként minden lovat egyszerre megülni. Vagyis inkább lehetetlen. Nem csak te nem tudod megcsinálni, hanem valójában senki. Csak mindenki küzd önmagával és próbál egy pofás kis képet felépíteni kifelé. Mert kudarcot vallani nem szeretünk. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy ez akár meg is előzhető? Mi lenne, ha azt az energiát, amit abba feccölsz, hogy ezt a képet felépítsd, inkább arra fordítanád, hogy lazábban kezeled az életeteket? Képzeld, neked varázserőd van! Mégpedig olyan, amit akkor tudsz aktiválni, ha bátran fordítasz az olyan helyzeteken, amik nem terv szerint működnek.

A pozitív gondolatok és egy csöppnyi gyakorlatiasság, mindent áthidal. Nem végeztél a házimunkával? Hidd el, senki nem fogja helyetted megcsinálni, megvár majd. Mint, ahogy te sem tudod 10 év múlva bepótolni az estimesét. Rangsorolj! Nem kell mindent egyszerre megoldanod. Az élet olyan, hogy bizonyos dolgokat magától is elrendez.

  1. Nem a világvége néhány magányos este. Így nézd a jó oldalát!

Rutinos anyukaként számtalan bevált receptem volt korábban a magányos esték kiaknázására. Program, program hátán. Csak, hát fáradtabb voltam, mintha 100 gyerekkel kellett volna eltölteni egy durva játszóházas bulit. Hamar rájöttem, hogy a kikapcsolódás nem az, ha mindig pörög körülöttem az élet, hanem az, ha azzal töltöm a szabad perceimet, ami igazán feltölt. Időbe telt ez felvállalni. De megérte. Hidd el, nem fájdalmas és nem maradsz ki semmiből, ha egy kiadós bulizós, mozizós, beszélgetős este helyett egy jó könyv vagy egy film lesz a programod. Nem kell látványosan bizonygatni, hogy jól vagy és kerek az élet. Megérdemled a belső és külső csendet. Sőt szükséged van rá, hogy összerakd magad a mindennapokra. Ettől nem leszel vesztes. Emiatt nem fog jobban fájni, hogy nem fekszik melletted senki. Sőt. Közelebb kerülsz ahhoz a nőhöz vagy férfihoz, aki mellett majd jó lesz neked. Nem kétségbeesésből, hanem azért, mert tényleg őt akarod. A türelmetlenség és a fél megoldások csak meghosszabbítják az utadat. Ne pánikolj az egyedülléttől, inkább lassíts le, ez sokkal nagyobb törődés önmagaddal, mint gondolnád. Ha nem félsz, akkor megjönnek a gondolatok is, amivel sokkal jobbá teheted majd a saját és gyerekeid életét is.

Az egyedülálló szülők is élhetnek teljes életet
  1. Felejtsd el a közösségi médiát.

Ha sokat vagy aktív a közösségi médiában, akkor könnyen a rabja leszel. Egyrészt, azt hiszed majd, hogy, ha nem sanyargatod magad mások kreált vagy valós boldogságának apró mozzanataival, akkor az neked rossz. A szakértők szerint is teljesen normális, hogy kínozzuk magunkat mások valósnak vélt vagy tényleg valós örömével. Egy ideig. Csak, tudni kell leállni. Meghúzni a vonalat. Fel kell készülnöd arra, hogy az ünnepek, jeles napok, hétvégék során megsokszorozódnak a csodálatos képek, bejegyzések. Ám ezeknek a nagyrésze valótlan. Ezért, ha tudsz, legyél erős és rakd félre a telefonodat! Legyél inkább hús és vér emberekkel.

  1. Vedd számba egyedülállóságod előnyeit és használd ki, de alaposan!

Lehetnek például új hobbijaid. Olyanok, amiket te akarsz, amire te vágysz, amiben senki az ég világon nem szól majd bele. Ha a gyerekeid látják majd lelkesedésedet és energiádat, amit valami olyanba töltesz bele, amit teljes szívedből szeretsz csinálni, akkor amellett, hogy ők is követni fogják a példádat, büszkék is lesznek rád. Nyilván lesznek, akik furcsán néznek majd rád, de előbb-utóbb a befeszült arcok helyett, majd mosolygósokat találsz magad körül.

Számos előnye van annak, ha egyedülálló vagy: az ilyen felállásokban törvényszerűen szorosabbá kovácsolódik a kapcsolat szülő és gyerek/gyerekek között, jobban értékelik egymás társaságát. Mivel nincs jelen a mindennapokban a veszekedésekkel járó feszültség, nem kell egymásnak feszülő embereknek alkalmazkodniuk egymáshoz, így pontosan azokkal az emberekkel tölteheted az idődet, akiket viszont igazán, tiszta szívedből szeretsz és akik mellett önmagad lehetsz bármilyen körülmények között.

Még ezek után is biztos vagy benne, hogy mindenkinek sokkal jobb az élete, mint neked? Hát, nem. TE sokkal erősebb vagy bárkinél. Megküzdesz bármivel, ami a családodat fenyegeti. Találékonyabb vagy a legtöbb kapcsolatban élő szülőnél. Sőt, bátrabb is.

  1. Ne foglalkozz azzal, hogy „mit és hogyan kellene csinálnod”, inkább hallgass a megérzéseidre és csak olyat hozz kis családod életébe, amihez kedvetek van!

Hogyan kell ezt csinálni? Hát, például, mielőtt egy teljes forgatókönyvet készítesz magadban az elkövetkező 5-10 évre, inkább hallgass az ösztöneidre. Arra, hogy mit súgnak. Te mitől vagy boldog és mi okoz örömet a gyerekeidnek. A közös keresztmetszet lesz a ti életetek legboldogabb forrása. Ha te kiegyensúlyozottabb vagy, akkor gyermekeid is felszabadultabbak lesznek. Ez pedig már egy olyan közös nevező, amivel viszont érdemes foglalkozni. Meg kell ismerjétek egymást. Ki kell alakítsátok a saját életeteket. Olyan mindennapokat, amiben mindannyian jól érzitek magatokat. Akkor és abban a pillanatban, amikor együtt vagytok. Nem csak 2 hét múlva hétvégén, nem bizony. Akkor, amikor éppen abban a szerencsés helyzetben vagytok, hogy együtt élhettek át dolgokat. Mindenki mást csinálna? Nem baj. Egészen addig, amíg te el nem tervezted a fejedben előre, hogy mit kellene csináljatok. Mert a csalódások akkor jönnek, amikor komoly előre tervezés van.

Merj „nem”-et mondani a külvilágra! Nem fér bele a rokonlátogatás a hétvégén? Nincs kedvetek előadni a „tökéletesen vagyunk” darabot? Akkor ne menjetek sehova. Legyél bátor. Irányítsd az életeteket. Gondold át és válaszd azt, amire a leginkább szükséged van neked és a gyerekeknek is. Ne vedd át az életérzést, hogy neked és a gyerkőcöknek egy nehezebb élet jutott, inkább a tipikus programok helyett beszélgessetek. Kérdezz ki mindenkit, hogy mihez lenne kedve, mi teszi boldoggá. Legrosszabb esetben kihúztok majd 3 megvalósítandó tervet a közös ötletekből. Hidd el, meglesz a motiváció és a lendület is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Trambulin

A trambulin egy játszó eszköz, de felnőttként akár edzésekhez is használható. Rugalmas... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Tovább a lexikonra
anya apa család