Mikulás napi program az egész családnak a MÜPA-ban!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tudjátok már, hova fogtok elmenni a gyerekekkel Mikuláskor? Íme egy szuper program, amit az egész család imádni fog!

Mikulás napi programajánló

 

A Mikulás története


A gyerekek a Mikulást leginkább egy piros ruhás, kedves, öreg úrral azonosítják, azonban az eredeti történetét nagyon kevesen ismerik. A Mikulás valójában Szent Miklós népies alakja, aki a gyermekek és diákok védőszentje. A katolikus szent kultusza a 10. században jutott el Németországba, kereskedők által, a Lycia nevű római provinciában fekvő Myrából, melynek Szent Miklós volt a püspöke. 

hirdetes


A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklósról, ahol a különféle játékokban a kolostori iskolák legfiatalabbjai alakították Miklóst. Később felnőttek vették át ezt a szerepet, ebből alakult ki a Magyarországon is ismert szokás, miszerint az ünnep előestéjén egy Mikulásnak nevezett, piros ruhába öltözött apóka jár házról házra, ahol a gyermekeket dícsérte és halmozta el ajándékokkal, vagy épp ellenkezőleg, megfenyítette és megbüntette őket. 


A magyar néphagyomán szerint december 6-a hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és ha az elmúlt év során jól viselkedtek, megajándékozza őket, ha pedig rosszak voltak, virgácsot kapnak a csizmájukba. A népszokás, miszerint a Mikulás az ablakba kitett csizmákba helyezi el az ajándékot, körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

 

 

hirdetes
hirdetes
gyerekek játék naptár népmese

Szótár

Hemangióma - Mit jelent?

A Hemangióma  (haemangioma) a vérereket képző szövet jóindulatú... Tovább

Osztálykirándulás helyszín Balaton

Ideje elkezdeni az osztálykirándulások szervezését. A gyerekek nagy kedvence a Balaton, így... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.