notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mikulás napi program az egész családnak a MÜPA-ban!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tudjátok már, hova fogtok elmenni a gyerekekkel Mikuláskor? Íme egy szuper program, amit az egész család imádni fog!

Mikulás napi programajánló

 

A Mikulás története


A gyerekek a Mikulást leginkább egy piros ruhás, kedves, öreg úrral azonosítják, azonban az eredeti történetét nagyon kevesen ismerik. A Mikulás valójában Szent Miklós népies alakja, aki a gyermekek és diákok védőszentje. A katolikus szent kultusza a 10. században jutott el Németországba, kereskedők által, a Lycia nevű római provinciában fekvő Myrából, melynek Szent Miklós volt a püspöke. 

hirdetes


A középkorban szerepjátékokkal emlékeztek meg Szent Miklósról, ahol a különféle játékokban a kolostori iskolák legfiatalabbjai alakították Miklóst. Később felnőttek vették át ezt a szerepet, ebből alakult ki a Magyarországon is ismert szokás, miszerint az ünnep előestéjén egy Mikulásnak nevezett, piros ruhába öltözött apóka jár házról házra, ahol a gyermekeket dícsérte és halmozta el ajándékokkal, vagy épp ellenkezőleg, megfenyítette és megbüntette őket. 


A magyar néphagyomán szerint december 6-a hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyerekeket, és ha az elmúlt év során jól viselkedtek, megajándékozza őket, ha pedig rosszak voltak, virgácsot kapnak a csizmájukba. A népszokás, miszerint a Mikulás az ablakba kitett csizmákba helyezi el az ajándékot, körülbelül egy évszázadra tekint vissza.

 

Modern Mikulás


Manapság a gyerekek már a Lappföldön élő Mikulás legendáját ismerik, aki évről-évre felszerszámozza rénszarvasait, akik sebesen repülik körbe a földet, hogy a roskadásig megrakott szánkóról minden gyermekhez időben eljusson az ajándék. A Mikulás mára szinte teljesen elszakadt Szent Miklós alakjától, és az eredeti legendát már csak nagyon kevesen tudják.

Hetedhét Táncház a MÜPA-ban december 6-án is!


Ha még ti sem tudjátok, hova menjetek idén december 6-án? Ha jártatok már korábban a MÜPA-ban, akkor bizonyára tudjátok, hogy a havonta egy alkalommal, vasárnaponként megtartott Hetedhét táncház sorozat kiváló program kicsiknek és nagyoknak egyaránt! Ha pedig még nem ismeritek, akkor érdemes ellátogatnotok, ugyanis idén pont Mikulás napjára esik a soron következő előadás. 


A műsor alatt a legkiválóbb muzsikusok, hagyományőrző hangszeres mesterek és táncmesterek segítségével tehetik meg a gyermekek első tánclépéseiket, megismerkedhetnek tájaink hagyományaival, a mesékkel, játékokkal, szokásokkal, zenékkel, dalokkal, és az egyes tájegységek jellegzetes hangszereivel, nemcsak, mint hallgatók, hanem a közös játék résztvevőjeként! Igazán interaktív program, amely minden gyermek számára hatalmas élményt nyújthat, főként ezen az egyébként is mesés napon, Mikulás napján!

Ha a program során megéheznétek, vár benneteket a MÜPA Bohém Étterme, ahol a család együtt fogyaszthatja el ünnepi ebédjét. 

Ne hagyjátok ki ezt a szuper programot, amivel igazán varázslatossá tehetitek a lurkók várva várt napját!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Játék drón

  A drónozás kétség kívül az egyik legnépszerűbb hobbi napjainkban. Ma már azonban... Tovább

Tovább a lexikonra
gyerekek játék naptár népmese