Az agy fejlődése fontos minden gyermek életében

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Fogós és ravasz kérdés, ami minden szülőt foglalkoztat. Azonban most szeretnénk mindenkit megnyugtatni, mert a rövid és egyszerű válasz az, hogy soha! Az emberi agy ugyanis folyamatosan fejlődik, alakítja magát annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben alkalmazkodjon a hétköznapi élethez. Ez a fejlődés a fogantatás pillanatában kezdődik és bármilyen hihetetlen, de még felnőttkorban sem áll le.

Ezt kell tudni a baba agy fejlődése kapcsán

Az agy formálódásának természetesen vannak jelentős mérföldkövei, amelyek után bizonyos funkciók talán inkább hanyatlásnak indulnak ahelyett, hogy tovább fejlődnének. Amit viszont biztosan tudunk, hogy az emberi élet, test olyan fantasztikus, mint talán semmi más: az idegsejtek (neuronok) például már 5 hónappal a születésünk előtt kialakulnak (mintegy százmilliárd darab), illetve elképesztő friss bizonyítékok szólnak amellett, hogy az ember élete során igenis új idegsejtek is jönnek létre, melyek funkciójukat tekintve leginkább „hiánypótlóak”, azaz valójában nem gazdagítják tovább az agyat, hanem az elhalt idegsejteket cserélik le.  

hirdetes

 

De ne rohanjunk ennyire előre. A születésnél jelenlévő idegsejtek óriási mennyiségének ellenére, az agy mérete sokkal lassabban növekszik. Ez a növekedés az egyedülálló neuronokban fellépő változásoknak köszönhető, amelyek szerkezete hasonlít a fákéhoz. Minden agysejt egy apró „palántaként” kezdi életútját, majd idővel több száz hosszú, szerteágazó úgynevezett dendritet növeszt magából. Az agy növekedése (amelyet általában tömegben vagy térfogatban szokás kimutatni) főképpen ezen dendritek növekedésének köszönhető, amelyek más neuronok szinaptikus jeleinek befogadóiként szolgálnak.

 

További részletek az agy fejlődése kapcsán, a következő oldalon.

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba baba várás betegség család egészség fejlesztő finom motorika gyerek gyerekek kisbaba kisbabád megszületett nevelés tanács tanulás újszülött várandósság

Szótár

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Diftéria

A diftéria vagy más néven torokgyík Egy fertőző, néha halálos kimenetelű betegség... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes