notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A leporellóktól a mesekönyvekig - irány a mesék világa!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

A leporellóktól a mesekönyvekig

Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos a gyerekek életében a mese. Gyakorlatilag ebben a képzelet szülötte, színes, vidám, hihetetlen és érzelmes világban nőnek fel. A mi segítségünkkel még jobban belemerülhetnek!

A leporellóktól a mesekönyvekig - irány a mesék világa!

Gügyögéstől az első szavakig

A picik első találkozása a szavakkal, nem csak a család gügyögése, hanem a versikék, mondókák világa. Rímelnek, dallamosak, anya hajlamos énekelni őket, lágy hangja megnyugtatja a pici lelkeket. Rámosolyog a világra, és boldog elégedettséggel ízlelgeti a szájában maradt utolsó anyatejcseppeket. Egészen addig, amíg szomszéd idős néni rá nem csodálkozik, a békésen szundikáló csöppségre a babakocsiban. De nem akárhogy ám! A „Tululululú, babababa, íígen, íígen, cucilililí” és ehhez hasonló igen magasan frekventált szótagok, közel hajoló, csupa fog arc, örök élményt hagynak a gyerekben. Szerencsére ez az időszaka hamar elmúlik, amikor kis értelmük nyílni kezd, a nénikék is rájönnek, hogy a szótagolva kiejtett értelmes szavak hatásosabbak. Észre sem vesszük, mire a keménytáblás leporellók már nem csak rágcsálás céljából kellenek a piciknek, hanem igénylik, hogy a bennük látható rajzok értelmet nyerjenek anya mesélő szavai álltál.

hirdetes
A leporellóktól a mesekönyvekig - irány a mesék világa!

Belépni mesebirodalomba

A mese egy álomvilág, melybe elkísérhetjük gyerekeinket. Ne sajnáljuk az erre szánt időt, hisz nagyon sok jótékony hatása van. Kezdetben csemetéink szókincse fejlődik, a képekhez szavakat rendel, és lelkesen ismétli azokat. Mikor már tartalmasabb mesékre is kíváncsiak, akkor érkezünk csoda országba. Kinyílik a fantázia, a képzelőerő határtalan világa, a maga alkotta vizuális képekkel szelek szárnyán nyargal az Óperenciás Tengeren túlra, hogy fényesen csillogó arany palotában térjen nyugovóra édesanyja keblén. Csodálatos, meghitt, és vissza nem hozható pillanatok ezek az ágyban összebújós, sok puszi adós, mesélős esték. Pici lelkük fejlődik a történetek által, kialakul bennük a jó és a rossz képe, a félelem és a siker, a boldog befejezés szimbolikus képei. A mese nyújt nekik vigaszt, gyógyírt, de egyben örömöt is. Példát mutat a viselkedési szokásokra, megoldást nyújt pici életükben felmerülő problémáikra.

Milyen probléma merülhet fel mesélés közben? A következő oldalon megtudod!

A leporellóktól a mesekönyvekig - irány a mesék világa!

Mindenkivel előfordul, de a legszívetmelengetőbb pillanatokat eredményezi!

Az viszont már a mi problémánk, hogy hogyan ne aludjunk el mesélés közben? Ugyanis mi anyukák olyan tehetségesen jó előadók vagyunk, hogy a sokadik mese után, szemhéjunk kezd hasonlítani a dinamós lámpa teljesítményéhez, hosszabb-rövidebb időre eltűnik előlünk a mesekönyv. Álommanó előbb a mi pillánkra ül, így biztosítva nekünk egy kis pihenőt. Szerencsés esetben a gyermek velünk együtt szenderedik, így nyugodtan ott felejthetjük magunkat egy kicsit mellettük, beleszagolva baba illatú hajukba, és elmerülni ebbe a boldogítóan meghitt pillanatba!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
anyaság