Miért fontos a gyermekek életében a jó játszótér, mely segíti fejlődésüket?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan járulnak hozzá gyermekünk fejlődéséhez a játszóterek?

Gyerekportál

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A jó játszótér elengedhetetlen része gyermekünk életében, hisz általa fejlődik, épül, ügyesedik, itt kezdi el felfedezni a világot, itt kezdődik el igazán a társadalmi élete. De mire kell figyelni, hogy gyermekünk teljesen ki tudja élvezni a játszóterek örömeit és milyennek kell lennie a megfelelő játszótérnek? Kiderítjük!

Gyermekünk fejlődéséhez elengedhetetlen a jó játszótér!

Habár a gyerekek csupán a szórakozást látják a játszóterekben, ennél sokkal többről szólnak. Nem csak az új barátok szerzéséről szól, hanem a világ felfedezéséről, a testi és lelki fejlődésről, az önfeledt mozgásról. Itt kezd el fejlődni ügyességük, mozgásuk, itt kezdődik a világ felfedezése, habár ezt a gyerekek nagy valószínűséggel nem tudják.

 

Már egészen kicsi kortól elkezdődhet a játszótérre járás ideje. Úgy 6-8 hónapos kortól már elkezdheti a kicsi a homokozó és a hinta felfedezését (természetesen a hintából is csak a zárt fajtát), és azt is csak a szülő felügyeletével. Amint biztosak vagyunk gyermekünk ügyességében, már felfedezheti a többi játszótéri játékot is.

hirdetes

 

A legkisebbeknél ügyeljünk arra, hogy a magasabb mászókára még ne igen másszanak fel, csak akkor, ha már teljesen biztosak vagyunk gyermekünk járó és mászó képességeiben, és akkor is csak felügyelettel engedjük fel őket. Ha látjuk, hogy ügyesen boldogulnak egyedül is, akkor már engedhetjük őket szabadon mászkálni a mászókák között.

 

 

Mindig legyünk közel gyermekünkhöz, ha bármi történne, azonnal ott tudjunk lenni mellette és segíthessünk. Nem szabad erőltetni az olyan játékokat, amikre nem vágyik a kicsi, vagy túl magas, túl veszélyes a számára. A gyermek sok jellemvonását, veszélyérzetét és bátorságát negatívan befolyásolhatja, ha idő előtt olyan helyzetekbe hozzuk, amelyekre még nem érett.

 

Fontos tehát az óvatosság, de ez ne riasszon el semmilyen szülőt attól, hogy a játszótérre vigye kicsinyét, hisz az itt található játékok fejlesztik a mozgáskoordinációt és az ügyességet, itt tanulják meg a társas érintkezés alapszabályait, például hogy hogyan kérje el a másik gyerkőc játékát, vagy, hogy a csúszda és a hinta előtt bizony ki kell szépen várni a sorát. Az önfeledt játék pedig elengedhetetlen egy gyermek egészséges fejlődésének érdekében, hisz életének ezen szakasza erről szól.

Remek gyermekprogramokat Egerben is könnyen találhatunk. Ezek a program lehetőségek nagy mértékben segítségünkre lehetnek a gyermekek fejlődésében, még a felnőttek kellemesen pihenhetnek. 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

Mit tehet egy szülő, ha válogat a gyerek?

2018-02-20

Mit tehet egy szülő, ha válogat a gyerek?

Sok szülő számára jelent problémát, hogy a gyerkőc túlságosan válogatós. Nem hajlandó minden ételt elfogyasztani, így pedig félő, hogy a szervezete sem jut elegendő vitaminhoz, és a szükséges tápanyagokhoz. Néhány tipp segítségével sokat segíthetsz a kicsinek és magadnak is a probléma orvoslásában. Íme a legjobb trükkök a probléma megoldásához!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék kisfiú kislány mozgás nevelés

Szótár

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning lehetővé teszi, hogy a cég munkatársai közelebb kerüljenek... Tovább

Bababarát étterem Budapest

Ha egy megfelelő étteremet keresünk babával, nem egyszerű a helyzet, hiszen számtalan étterem... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.