Miért fontos a gyermekek életében a jó játszótér, mely segíti fejlődésüket?

kapubanner
kapubanner
kapubanner

Hogyan járulnak hozzá gyermekünk fejlődéséhez a játszóterek?

Gyerekportál

A jó játszótér elengedhetetlen része gyermekünk életében, hisz általa fejlődik, épül, ügyesedik, itt kezdi el felfedezni a világot, itt kezdődik el igazán a társadalmi élete. De mire kell figyelni, hogy gyermekünk teljesen ki tudja élvezni a játszóterek örömeit és milyennek kell lennie a megfelelő játszótérnek? Kiderítjük!

Gyermekünk fejlődéséhez elengedhetetlen a jó játszótér!

Habár a gyerekek csupán a szórakozást látják a játszóterekben, ennél sokkal többről szólnak. Nem csak az új barátok szerzéséről szól, hanem a világ felfedezéséről, a testi és lelki fejlődésről, az önfeledt mozgásról. Itt kezd el fejlődni ügyességük, mozgásuk, itt kezdődik a világ felfedezése, habár ezt a gyerekek nagy valószínűséggel nem tudják.

 

Már egészen kicsi kortól elkezdődhet a játszótérre járás ideje. Úgy 6-8 hónapos kortól már elkezdheti a kicsi a homokozó és a hinta felfedezését (természetesen a hintából is csak a zárt fajtát), és azt is csak a szülő felügyeletével. Amint biztosak vagyunk gyermekünk ügyességében, már felfedezheti a többi játszótéri játékot is.

hirdetes

 

A legkisebbeknél ügyeljünk arra, hogy a magasabb mászókára még ne igen másszanak fel, csak akkor, ha már teljesen biztosak vagyunk gyermekünk járó és mászó képességeiben, és akkor is csak felügyelettel engedjük fel őket. Ha látjuk, hogy ügyesen boldogulnak egyedül is, akkor már engedhetjük őket szabadon mászkálni a mászókák között.

 

 

Mindig legyünk közel gyermekünkhöz, ha bármi történne, azonnal ott tudjunk lenni mellette és segíthessünk. Nem szabad erőltetni az olyan játékokat, amikre nem vágyik a kicsi, vagy túl magas, túl veszélyes a számára. A gyermek sok jellemvonását, veszélyérzetét és bátorságát negatívan befolyásolhatja, ha idő előtt olyan helyzetekbe hozzuk, amelyekre még nem érett.

 

Fontos tehát az óvatosság, de ez ne riasszon el semmilyen szülőt attól, hogy a játszótérre vigye kicsinyét, hisz az itt található játékok fejlesztik a mozgáskoordinációt és az ügyességet, itt tanulják meg a társas érintkezés alapszabályait, például hogy hogyan kérje el a másik gyerkőc játékát, vagy, hogy a csúszda és a hinta előtt bizony ki kell szépen várni a sorát. Az önfeledt játék pedig elengedhetetlen egy gyermek egészséges fejlődésének érdekében, hisz életének ezen szakasza erről szól.

Remek gyermekprogramokat Egerben is könnyen találhatunk. Ezek a program lehetőségek nagy mértékben segítségünkre lehetnek a gyermekek fejlődésében, még a felnőttek kellemesen pihenhetnek. 

hirdetes
hirdetes
hirdetes
anya anyaság apa egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék kisfiú kislány mozgás nevelés

Szótár

Bababarát étterem Budapest

Ha egy megfelelő étteremet keresünk babával, nem egyszerű a helyzet, hiszen számtalan étterem... Tovább

Balesetbiztosítás gyerekeknek

Balesetbiztosítás gyerekeknek azért olyan fontos, mert manapság a felgyorsult életvitel mellett... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.