notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért fontos a gyermekek életében a jó játszótér, mely segíti fejlődésüket?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Hogyan járulnak hozzá gyermekünk fejlődéséhez a játszóterek?

Gyerekportál

A jó játszótér elengedhetetlen része gyermekünk életében, hisz általa fejlődik, épül, ügyesedik, itt kezdi el felfedezni a világot, itt kezdődik el igazán a társadalmi élete. De mire kell figyelni, hogy gyermekünk teljesen ki tudja élvezni a játszóterek örömeit és milyennek kell lennie a megfelelő játszótérnek? Kiderítjük!

Gyermekünk fejlődéséhez elengedhetetlen a jó játszótér!

Habár a gyerekek csupán a szórakozást látják a játszóterekben, ennél sokkal többről szólnak. Nem csak az új barátok szerzéséről szól, hanem a világ felfedezéséről, a testi és lelki fejlődésről, az önfeledt mozgásról. Itt kezd el fejlődni ügyességük, mozgásuk, itt kezdődik a világ felfedezése, habár ezt a gyerekek nagy valószínűséggel nem tudják.

Már egészen kicsi kortól elkezdődhet a játszótérre járás ideje. Úgy 6-8 hónapos kortól már elkezdheti a kicsi a homokozó és a hinta felfedezését (természetesen a hintából is csak a zárt fajtát), és azt is csak a szülő felügyeletével. Amint biztosak vagyunk gyermekünk ügyességében, már felfedezheti a többi játszótéri játékot is.

hirdetes

A legkisebbeknél ügyeljünk arra, hogy a magasabb mászókára még ne igen másszanak fel, csak akkor, ha már teljesen biztosak vagyunk gyermekünk járó és mászó képességeiben, és akkor is csak felügyelettel engedjük fel őket. Ha látjuk, hogy ügyesen boldogulnak egyedül is, akkor már engedhetjük őket szabadon mászkálni a mászókák között.

Mindig legyünk közel gyermekünkhöz, ha bármi történne, azonnal ott tudjunk lenni mellette és segíthessünk. Nem szabad erőltetni az olyan játékokat, amikre nem vágyik a kicsi, vagy túl magas, túl veszélyes a számára. A gyermek sok jellemvonását, veszélyérzetét és bátorságát negatívan befolyásolhatja, ha idő előtt olyan helyzetekbe hozzuk, amelyekre még nem érett.

Fontos tehát az óvatosság, de ez ne riasszon el semmilyen szülőt attól, hogy a játszótérre vigye kicsinyét, hisz az itt található játékok fejlesztik a mozgáskoordinációt és az ügyességet, itt tanulják meg a társas érintkezés alapszabályait, például hogy hogyan kérje el a másik gyerkőc játékát, vagy, hogy a csúszda és a hinta előtt bizony ki kell szépen várni a sorát. Az önfeledt játék pedig elengedhetetlen egy gyermek egészséges fejlődésének érdekében, hisz életének ezen szakasza erről szól.

Remek gyermekprogramokat Egerben is könnyen találhatunk. Ezek a program lehetőségek nagy mértékben segítségünkre lehetnek a gyermekek fejlődésében, még a felnőttek kellemesen pihenhetnek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás

Ha nincs kedved vagy időd gyermekeid mellett a lakásod takarításával sokat bajlódni,... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés játék kisfiú kislány mozgás nevelés