notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Képességfejlesztés a világlegegyszerűbb játékával!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért építőkockázzon a gyerek?

Szél Zsuzsi

Minden gyerekszoba elengedhetetlen kellékei az építőkockák, a különböző építőjátékok.  Az egyik legfontosabb fejlesztő játék egy gyermek életében, amelyek nem mellesleg nagy kedvencnek is számíthatnak!  De mégis mely készségeket fejlesztik pontosan a kockák, építőjátékok? Mutatjuk. 

Képességfejlesztés építőkockával!

Számos készség fejlesztésében játszik szerepet ez a végtelenül egyszerű,  időtálló játék,  mely már nagyszüleink polcain is felfedezhető volt. Ha ők nem tudatosan képesség fejlesztésre használták, remekül elmúlatták vele az időt,  a kandalló ropogó tüze mellett.  A mai digitalizált világban, amikor gyermekeink a kütyük  fogságában élnek,  borzasztóan fontos,  hogy ösztönözzük őket a hagyományos játékok használatára – és ha ehhez az kell,  hogy mi magunk is társak legyünk, akkor szánjunk időt a közös játékra, mert a befektetett idő megtérül.

hirdetes

 
Megtérül, hiszen gyermekünk jövője a tét! 

Képességfejlesztés építőkockával!

De hogy is befolyásolhatja a gyerekkori építőjátékok használata a gyerek jövőjét? Az összefüggés egyszerű. A gyermek iskolaérettségének egyik fontos kritériuma a ceruza helyes megfogása. Az óvodában szerzett alapokra épül a majdani szépírás,  így létfontosságú, hogy az intézményi foglalkozásokon túl, mi szülők is tegyünk valamit a cél elérése érdekében. Ennek számos más hétköznapi tevékenységen kívül a legjobb módja az építőkockázás.  

A rombolás-építés a gyerekek lételeme elég sokáig. A tudatos formaalkotás nagyobb óvodás korban párosul a közös, több társsal való alkotással. Szabadon szárnyalhat a fantázia,  fejlődik a kézügyesség.  A színek, formák világa ez a játék, mert felismerésük, és tudatos kombinálásuk alkalmazásánál fejlődik a probléma megoldó képesség,  a kombinatorika, a szem – kéz koordináció.

Képességfejlesztés építőkockával!

A kreativitás és fantázia fejlődésére éppúgy  szükség van,  mint a mechanikus képességek fejlesztésére. A való életet lemodellező építő tevékenység segít a gyerek számára a mindennapi élmények feldolgozásában.  Ha a szülő mellé ül,  és tartalommal tölti meg az építés folyamatát,  számos terület fejlődik a kis porontyban. Az így kialakult szerepjáték során új ismeretekhez jut a gyermek, fejlődik szókincse,  rávezethető az illemre, új fogalmakat ismerhet  meg. Az együtt töltött minőségi idő a kötődést,  bizalmat erősíti.  Az elkészült remekmű megdicsérése az önbizalmat,  önbecsülést hivatott növelni.

Az építőjátékok típusai

Természetes, hogy nagymamáink sima “fa kockái” mellett ma már rengeteg szuper építőjáték megjelent. Alapvetően a szimpla fa építőjátékok is tökéletesen kiszolgálják a fenti igényeket, és a gyerekek rendszerint szeretnek is ezzel játszani. Mégis ha unalmassá válnak vagy csak valami újdonságra vágytok, számos más verziót is találhattok a piacon a kockákon kívül! Nagyon népszerűek például a golyópálya építő játékok, melyek lényege, hogy úgy építsétek meg a pályát, hogy a hozzá tartozó golyó gond nélkül végig tudjon menni rajta. Ez már a logikus gondolkodás fejlesztésére is alkalmas. 

Ha szeretnéd felfedezni az újdonságokat, vagy csak egy klasszikus építőjátékot szereznél be, kattints ide a PindurPalota Játékcentrum hatalmas kínálatáért: építőjátékok gyerekeknek.


Íme néhány játékötlet, amivel segítheted gyermeked fejlődését!

Képességfejlesztés építőkockával!

 – A színek és formák felismerése, sorba rakása kicsi óvodás korban alkalmazható.


 – Bonyolultabbá tehetjük egy konkrét kocka felmutatásával, amit kielemzünk (szín,  forma, méret), majd eldugva megkérjük a gyereket,  hogy egy pont ugyanolyat keressen ki a nagy kupac kockából.


 – Iskola előtti időkben pedig a számfogalmak kialakítása is célként  szerepeljen.  Színekkel, számokkal kombinálva kérjük sorozatok megalkotására a csemetét.

 – A nagyméretű elemeket, amelyeket a fotón is látunk, a térlátás fejlesztésére alkalmazhatjuk.

Forrás: www.szuloklapja.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Gyermekbarát hotel

A tökéletes családi nyaralás   Akinek van gyermeke, az tudja jól, hogy gyerkőccel... Tovább

Tovább a lexikonra
fejlesztő finom motorika gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék