notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Képességfejlesztés a világlegegyszerűbb játékával!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Miért építőkockázzon a gyerek?

Szél Zsuzsi

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Minden gyerekszoba elengedhetetlen kelléke az építőkocka.  Az egyik legfontosabb fejlesztő játék egy gyermek életében. Megtudhatod milyen képességeket fejleszt a legjobban!

Képességfejlesztés építőkockával!

Számos készség fejlesztésében játszik szerepet ez a végtelenül egyszerű,  időtálló játék,  mely már nagyszüleink polcain is felfedezhető volt. Ha ők nem tudatosan képesség fejlesztésre használták, remekül elmúlatták vele az időt,  a kandalló ropogó tüze mellett.  A mai digitalizált világban, amikor gyermekeink a kütyük  fogságában élnek,  borzasztóan fontos,  hogy ösztönözzük őket a hagyományos játékok használatára.  Ha ehhez az kell,  hogy mi magunk is társak legyünk, akkor szánjunk időt a közös játékra, mert a befektetett idő megtérül.

hirdetes

 
Hogyan térül meg?

 

Képességfejlesztés építőkockával!

A gyermek iskolaérettségének egyik fontos kritériuma a ceruza helyes megfogása. Az óvodában szerzett alapokra épül a majdani szépírás,  így létfontosságú, hogy az intézményi foglalkozásokon túl, mi szülők is tegyünk valamit a cél elérése érdekében. Ennek számos más hétköznapi tevékenységen kívül a legjobb módja az építőkockázás.  

A rombolás-építés a gyerekek lételeme elég sokáig. A tudatos formaalkotás nagyobb óvodás korban párosul a közös, több társsal való alkotással. Szabadon szárnyalhat a fantázia,  fejlődik a kézügyesség.  A színek, formák világa ez a játék, mert felismerésük, és tudatos kombinálásuk alkalmazásánál fejlődik a probléma megoldó képesség,  a kombinatorika, a szem – kéz koordináció.

 

 

 

Képességfejlesztés építőkockával!

A kreativitás és fantázia fejlődésére éppúgy  szükség van,  mint a mechanikus képességek fejlesztésére. A való életet lemodellező építő tevékenység segít a gyerek számára a mindennapi élmények feldolgozásában.  Ha a szülő mellé ül,  és tartalommal tölti meg az építés folyamatát,  számos terület fejlődik a kis porontyban. Az így kialakult szerepjáték során új ismeretekhez jut a gyermek, fejlődik szókincse,  rávezethető az illemre, új fogalmakat ismerhet  meg. Az együtt töltött minőségi idő a kötődést,  bizalmat erősíti.  Az elkészült remekmű megdicsérése az önbizalmat,  önbecsülést hivatott növelni.


Néhány játék ötletet a következő oldalon találsz!

Képességfejlesztés építőkockával!

 – A színek és formák felismerése, sorba rakása kicsi óvodás korban alkalmazható.


 – Bonyolultabbá tehetjük egy konkrét kocka felmutatásával, amit kielemzünk (szín,  forma, méret), majd eldugva megkérjük a gyereket,  hogy egy pont ugyanolyat keressen ki a nagy kupac kockából.


 – Iskola előtti időkben pedig a számfogalmak kialakítása is célként  szerepeljen.  Színekkel, számokkal kombinálva kérjük sorozatok megalkotására a csemetét.

 – A nagyméretű elemeket, amelyeket a fotón is látunk, a térlátás fejlesztésére alkalmazhatjuk.

 

Forrás: www.szuloklapja.hu

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
fejlesztő finom motorika gyerek gyerekek gyereknevelés iskola játék

Szótár

Családi wellness

A családi wellness nagyszerű lehetőség arra, hogy együtt szórakozzon és pihenjen a család... Tovább

Felújítás utáni takarítás

Felújítás, festés, mázolás, burkolás utáni teljeskörű takarításra azért van szükség,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 135

Átlagos értékelés: 5.0