notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Űrhajós lesz a fiamból? Vagy a lányomból is...?

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner

Mi leszek, ha nagy leszek? Űrhajós!

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha fiunk van, ha lányunk, bizony már egészen kicsi korban felmerülhet a fenti kérdés. Minden kis lurkónak elnyeri valami a tetszését: hercegnő, orvos, űrhajós, híresség, vagy például tűzoltó. Sorozatunkban most azokat a - gyerekek körében is – kedvelt foglalkozásokat vesszük sorra, amelyek valóban azok is, és amelyek megvalósíthatóak a jövőben.

Űrhajós lesz a gyerek?

 

Űrhajós!

 

Vagyis leánykori nevén asztronauta (esetleg kozmonauta, ahogyan az oroszok nevezik). Legtöbbünk fantáziájában ez az egész valódi fantáziaként él – ami ugye egy meglehetősen paradox állítás, de igaz. Egyike azon kevés foglalkozásnak, mely egyben elképesztően izgalmas, ugyanakkor rém ijesztő is. Vagy talán hihetetlen. Hiszen sokan vannak, akik mind a mai napig kételkednek abban, hogy valóban voltunk-e már az űrben, vagy csak szándékosan fals információkat tártak elénk. Voltaképpen mindegy is, hogy honnan közelítjük meg ezt a kérdést, a lényeg akkor is ugyanaz marad: a gyerekünk kitartóan űrhajós akar lenni, és már most egy mini Neil Armstrong, mini Gagarin, vagy mini Farkas Bertalan.

 

Ha kicsit körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy nem egy szülő véresen komolyan veszi gyermeke abbéli kijelentését, hogy márpedig ő asztronauta lesz. Hogy ne menjünk messzire, „csak” az USA-ig, ott él az a kislány, Alyssa Carson, aki most 14 éves, már négy nyelven beszél, és ő szeretne az első ember lenni a Marson. Ennek megfelelően a NASA táboraiban, rendezvényein vesz részt, és szülei segítségével készül arra, hogy 2033-ban elsőként érinthesse a lába a Mars felszínét. Hogy addig még 17 év telik majd el? Ó, hát igen. Gondolom, vadul bíznak benne, hogy a kamaszlány nem gondolja meg magát, nem tántorítja el semmi a céljától... mondjuk az sem, ha egyszer csak szerelmes lesz, és majd gyerekeket szeretne ő is.

 

Olvass tovább!

 

Űrhajós lesz a gyerek?

 

A mi kisfiunk vagy kislányunk valószínűleg nem marsi babérokra óhajt törni, de ha tényleg érdekli őt ez a különleges és kicsit extrém világ, akkor könnyítsük meg a dolgát, és vegyünk neki például olyan mesekönyveket, gyerekeknek szóló tudományos kiadványokat, melyből kielégítheti a kíváncsiságát. Vagy ami most még nagyobbat szólhat, az az, ha elvisszük a már majd’ egy hónapja megnyílt Nemzetközi Űrkiállításra, mely a felnőtteknek is életre szóló élményt jelenthet. Ha többet szeretnél tudni róla, kattinst IDE

 

„Szóval űrhajós leszek!” – mondja nekünk a fiunk hónapok, esetleg évek óta, és már minden lehetséges felületet végigbújtunk, valamint a NASA-t megszégyenítő könyvtárunk van otthon az űrkutatás történetéről, és egyéb finomságokról. Esetleg mini szkafandert is kapott legutóbb Farsangra, és azzal bűvölte a lányokat az oviban, de úgy, hogy se Robin Hood, se Zorro nem érhetett a nyomába – sőt, még Amerika kapitány se. És ez így van jól.

 

Mármint az, hogy némely kisgyerek szinte fanatikusan rajong egy-egy foglalkozásért, és kitartóan imádja a választottját. Mint a sorozat korábbi részében is említettem, ez akár még jól is jöhet, ha majd pályát kell választani, és a kis lurkó még akkor is csupa lelkesedés, és nem kell terelgetni, hanem szépen kitapossa magának az utat – természetesen szülői segítséggel. 

 

Fotó: Mars One

 

hirdetes
További cikkek ebben a témában
anya anyaság apa család cuki egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány könyv kreatív mozgás nevelés olvasás óvoda tanács tanulás

Szótár

Esküvőhelyszín Budapesten

Ha most készültök összekötni az életeteket, akkor bizonyára már tudjátok, hogy az... Tovább

Gyerekbarát wellness szálloda

Gyerekbarát wellness szálloda, ha a tökéletes családi nyaralás a cél Ha egy hamisítatlan,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 190

Átlagos értékelés: 4.8