notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Űrhajós lesz a fiamból? Vagy a lányomból is...?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mi leszek, ha nagy leszek? Űrhajós!

Kósa Krisztina

Ha fiunk van, ha lányunk, bizony már egészen kicsi korban felmerülhet a fenti kérdés. Minden kis lurkónak elnyeri valami a tetszését: hercegnő, orvos, űrhajós, híresség, vagy például tűzoltó. Sorozatunkban most azokat a - gyerekek körében is – kedvelt foglalkozásokat vesszük sorra, amelyek valóban azok is, és amelyek megvalósíthatóak a jövőben.

Űrhajós lesz a gyerek?

Űrhajós!

Vagyis leánykori nevén asztronauta (esetleg kozmonauta, ahogyan az oroszok nevezik). Legtöbbünk fantáziájában ez az egész valódi fantáziaként él – ami ugye egy meglehetősen paradox állítás, de igaz. Egyike azon kevés foglalkozásnak, mely egyben elképesztően izgalmas, ugyanakkor rém ijesztő is. Vagy talán hihetetlen. Hiszen sokan vannak, akik mind a mai napig kételkednek abban, hogy valóban voltunk-e már az űrben, vagy csak szándékosan fals információkat tártak elénk. Voltaképpen mindegy is, hogy honnan közelítjük meg ezt a kérdést, a lényeg akkor is ugyanaz marad: a gyerekünk kitartóan űrhajós akar lenni, és már most egy mini Neil Armstrong, mini Gagarin, vagy mini Farkas Bertalan.

hirdetes

Ha kicsit körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy nem egy szülő véresen komolyan veszi gyermeke abbéli kijelentését, hogy márpedig ő asztronauta lesz. Hogy ne menjünk messzire, „csak” az USA-ig, ott él az a kislány, Alyssa Carson, aki most 14 éves, már négy nyelven beszél, és ő szeretne az első ember lenni a Marson. Ennek megfelelően a NASA táboraiban, rendezvényein vesz részt, és szülei segítségével készül arra, hogy 2033-ban elsőként érinthesse a lába a Mars felszínét. Hogy addig még 17 év telik majd el? Ó, hát igen. Gondolom, vadul bíznak benne, hogy a kamaszlány nem gondolja meg magát, nem tántorítja el semmi a céljától... mondjuk az sem, ha egyszer csak szerelmes lesz, és majd gyerekeket szeretne ő is.

Olvass tovább!

Űrhajós lesz a gyerek?

A mi kisfiunk vagy kislányunk valószínűleg nem marsi babérokra óhajt törni, de ha tényleg érdekli őt ez a különleges és kicsit extrém világ, akkor könnyítsük meg a dolgát, és vegyünk neki például olyan mesekönyveket, gyerekeknek szóló tudományos kiadványokat, melyből kielégítheti a kíváncsiságát. Vagy ami most még nagyobbat szólhat, az az, ha elvisszük a már majd’ egy hónapja megnyílt Nemzetközi Űrkiállításra, mely a felnőtteknek is életre szóló élményt jelenthet. Ha többet szeretnél tudni róla, kattinst IDE

„Szóval űrhajós leszek!” – mondja nekünk a fiunk hónapok, esetleg évek óta, és már minden lehetséges felületet végigbújtunk, valamint a NASA-t megszégyenítő könyvtárunk van otthon az űrkutatás történetéről, és egyéb finomságokról. Esetleg mini szkafandert is kapott legutóbb Farsangra, és azzal bűvölte a lányokat az oviban, de úgy, hogy se Robin Hood, se Zorro nem érhetett a nyomába – sőt, még Amerika kapitány se. És ez így van jól.

Mármint az, hogy némely kisgyerek szinte fanatikusan rajong egy-egy foglalkozásért, és kitartóan imádja a választottját. Mint a sorozat korábbi részében is említettem, ez akár még jól is jöhet, ha majd pályát kell választani, és a kis lurkó még akkor is csupa lelkesedés, és nem kell terelgetni, hanem szépen kitapossa magának az utat – természetesen szülői segítséggel. 

Fotó: Mars One

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Diszlexia

A diszlexia a nyelvvel, a beszéddel és az olvasástanulással kapcsolatos... Tovább

Családi hosszú hétvége

Egy családi hosszú hétvége megszervezése nem egyszerű feladat. Ilyenkor érdemes egy olyan... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa család cuki egészség fejlesztő gyerek gyerekek gyereknevelés kisfiú kislány könyv kreatív mozgás nevelés olvasás óvoda tanács tanulás