notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milyen foglalkozást választ a gyerek, ha nagy lesz?

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Tűzoltó leszek, ha nagy leszek!

Kósa Krisztina

A gyermeki álmok egész kis korban elkezdenek szárnyalni. A lurkóknak igen sajátos, olykor nagyon gyirsan változó elképzelésük van arról, hogy mivel foglalkoznak majd nagykorukban. Sorozatunkban most azokat a - gyerekek körében is – kedvelt foglalkozásokat vesszük sorra, amelyek valóban azok is, és amelyek megvalósíthatóak a jövőben. 

Mi lesz a gyerekből felnőttként?

Tűzoltó!

Mondja nekem is a fiam már több mint három éve. Kitartó, és nem enged belőle. Mindenki azt kommunikálja felém, hogy majd kinövi, és sok esetben ez így is van, de sokban viszont nem. Van olyan gyerek, aki már egészen kicsi kora óta tudja, hogy ő bizony ez vagy az lesz, ha felnő, és eszerint is alakítja az életét – természetesen szülői segítséggel. A tűzoltó pedig egy igencsak megbecsült szakma, még ha nem is veszélytelen.

hirdetes

Nagy felelősséggel jár, nem kevés bátorság is szükségeltetik hozzá, első helyen holtversenyben pedig három dolgot is felsorolnék: elhivatottság, alázat, empátia. Ezek nélkül neki sem érdemes ugrani, ugyanis ez egy életforma, és ha valaki ezt választja hivatásául, tudomásul kell vennie, hogy bizonyos értelemben még a magánéletét is alá kell rendelnie a szolgálatnak.

Az izgalmas részletekért kérlek, lapozz tovább!

Mi lesz a gyerekből felnőttként?

Ez 24/48-as rendszerben működik, vagyis minden harmadik nap van egy tűzoltó szolgálatban a laktanyában, méghozzá egy teljes napon keresztül. Röviden és tömören ez a következőképpen néz ki: reggel váltás van, majd tematika, gyakorlat, ebéd, sportolási lehetőség, este alvás, majd másnap reggel megy mindenki haza. Mindeközben, ha riasztást kapnak, menni kell. Általában ez van minden hétköznap, hétvégén kevesebb a tematika.

Mivel nagyon sokrétű a munkájuk, az unatkozást még hírből sem ismerik. Ha épp nem tüzet oltanak, akkor egy árokba borult autót mentenek a vezetőjével együtt, vagy a nagyobb viharok okozta károk után távolítják el a vasúti sínekre zuhant fát, és oldják meg a leszakadt felsővezeték okozta kellemetlenségeket. Ha baj van, rájuk mindig lehet számítani.

Amennyiben komolyan vesszük a gyereket már kicsiként is, hamar kiderülhet, csak a szája nagy vagy a lelkesedése is, ugyanis hat éves kortól már arra is lehetőségük nyílik a jelölteknek, hogy ifjúsági tűzoltók legyenek. Ezt oly módon érhetik el, hogy az adott település tűzoltóságán érdeklődnek ennek a menetéről, ahol pontos tájékoztatást adnak a részletekről.

Kívülről nem feltétlenül látszik, milyen embert próbáló munkát is végeznek a tűzoltók – és itt most a munka lelki részére gondolok. Tehát ha a kisfiunk elénk áll, és kijelenti, hogy márpedig ő tűzoltó lesz, ha felnő, nyugodtan legyünk rá büszkék!  

Kép: Szomjoltóság

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Catering szolgáltatás

A catering szolgáltatás egyre népszerűbb Magyarországon, hiszen nem csupán a finom ételeket... Tovább

Eladó panorámás ingatlan

A jó panoráma nagyban befolyásolja egy lakás értékét, és valljuk be, a legtöbben nem is... Tovább

Tovább a lexikonra
anya apa gyerek gyerekek gyereknevelés iskola kisfiú kislány nevelés tanács