notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vitaminszedés okosan!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mi a jobb és hatékonyabb a természetes vagy a mesterséges vitamin?

K.A.

Ezzel a kérdéssel nagyon sokszor szembesülünk, mégis nehéz rá válaszolni. Szigorúan véve egy vitamin csak akkor tekinthető természetesnek, ha gyümölcs vagy zöldség formájában kerül elfogyasztásra. A növényekből, ásványokból tabletta formába zsúfolt készítmények előállítása hosszú és bonyolult folyamat, így a kivont anyagok legjobb szándékkal is csak természetes eredetűnek mondhatóak.  De melyik a jobb? Van egyáltalán különbség a hatásfokukban?

A természetes vitaminok vagy a mesterséges vitaminok hasznosulnak jobban?

A vitaminok fontosságáról mindenki hallott már. Sokféle készítmény kapható, többféle vitaminozott élelmiszer is forgalomban van. A hatóanyagok hasznosulását azonban nem lehet garantálni. Erre a legjobb példa a főzés. Hiába is vásárolunk méregdrága vitaminnal dúsított élelmiszert, ha utána azt kifőzzük belőle. Igen-igen. Jól hallottátok: kifőzzük. Ugyanis a vitaminok nagyrésze hő hatására elbomlik. Ha pedig nem főzzük el, de el sem fogyasztjuk rövid időn belül, akkor ezeknek a vitaminoknak szintén csökken a hatásfoka, mennyisége az élelmiszerben. A szakértők azt mondják, hogy amikor az adott élelmiszer szavatossága lejár, lényegében lenullázódik a vitamintartalma is.

hirdetes

Éppen ezért a legtöbb szakorvos, védőnő arra esküszik, hogy a vitaminok bevitelének legbiztosabb módja, a friss, érett, nyers gyümölcs, zöldség, biocsíra. Az a fajta, ami nem kezeltek vegyszerekkel. Mert bizony, ha mégis, akkor szinte semmit sem érnek.

A mesterséges vitaminokat szintetikus anyagokból állítják elő. Hatás szempontjából az azonos szerkezetű vegyületek hatása azonos. A természetes vitaminokkal szemben a mesterségeseket, táplálékkiegészítőket csak kúra szerűen érdemes szedni. 2-3 doboz beszedése után érdemes mindig egy 1-2 hónapos szünetet tartani, hogy a készítmények azon részei, melyek „csak” kiegészítő elemek és nem hasznosulnak, azok ki tudjanak ürülni a szervezetünkből.

A vitaminokat és ásványianyag készítményeket mindig együtt, étkezés közben vagy után kell bevenni, mert üres gyomorra hamar kiürülnek a szervezetből, így nem hasznosulnak kellőképpen. Szervezetünk, akárhogy is gondoskodunk a megfelelő vitamin ellátásáról, egyértelműen jelezni fogja az igényeit. Nem feltétlenül szükséges tehát, hogy órák hosszat böngésszük a különféle táblázatokat az életkor és mennyiségi beosztást kutatva. A változatos és egészséges étrend elveit követve biztosak lehetünk benne, hogy egyensúlyban tartjuk szervezetünket. Amikor az egészséges működéshez szükséges mennyiség csökken, akkor testünk és lelkünk is leadja a kis segélykiáltását, pótlásra és a pótló elemek hatékonyságra tehát csak és kizárólag ilyenkor van szükség!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában
hirdetes

Szótár

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Esküvőhelyszín

A tökéletes esküvőhelyszín megtalálása a legfontosabb feladat a szervezés során, hiszen... Tovább

Tovább a lexikonra
anya anyaság apa baba betegség család egészség gyerek gyerekek