Vitaminszedés okosan!

showKapubanner();
kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mi a jobb és hatékonyabb a természetes vagy a mesterséges vitamin?

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ezzel a kérdéssel nagyon sokszor szembesülünk, mégis nehéz rá válaszolni. Szigorúan véve egy vitamin csak akkor tekinthető természetesnek, ha gyümölcs vagy zöldség formájában kerül elfogyasztásra. A növényekből, ásványokból tabletta formába zsúfolt készítmények előállítása hosszú és bonyolult folyamat, így a kivont anyagok legjobb szándékkal is csak természetes eredetűnek mondhatóak.  De melyik a jobb? Van egyáltalán különbség a hatásfokukban?

A természetes vitaminok vagy a mesterséges vitaminok hasznosulnak jobban?

A vitaminok fontosságáról mindenki hallott már. Sokféle készítmény kapható, többféle vitaminozott élelmiszer is forgalomban van. A hatóanyagok hasznosulását azonban nem lehet garantálni. Erre a legjobb példa a főzés. Hiába is vásárolunk méregdrága vitaminnal dúsított élelmiszert, ha utána azt kifőzzük belőle. Igen-igen. Jól hallottátok: kifőzzük. Ugyanis a vitaminok nagyrésze hő hatására elbomlik. Ha pedig nem főzzük el, de el sem fogyasztjuk rövid időn belül, akkor ezeknek a vitaminoknak szintén csökken a hatásfoka, mennyisége az élelmiszerben. A szakértők azt mondják, hogy amikor az adott élelmiszer szavatossága lejár, lényegében lenullázódik a vitamintartalma is.

hirdetes

 

Éppen ezért a legtöbb szakorvos, védőnő arra esküszik, hogy a vitaminok bevitelének legbiztosabb módja, a friss, érett, nyers gyümölcs, zöldség, biocsíra. Az a fajta, ami nem kezeltek vegyszerekkel. Mert bizony, ha mégis, akkor szinte semmit sem érnek.

 

A mesterséges vitaminokat szintetikus anyagokból állítják elő. Hatás szempontjából az azonos szerkezetű vegyületek hatása azonos. A természetes vitaminokkal szemben a mesterségeseket, táplálékkiegészítőket csak kúra szerűen érdemes szedni. 2-3 doboz beszedése után érdemes mindig egy 1-2 hónapos szünetet tartani, hogy a készítmények azon részei, melyek „csak” kiegészítő elemek és nem hasznosulnak, azok ki tudjanak ürülni a szervezetünkből.

 

 

A vitaminokat és ásványianyag készítményeket mindig együtt, étkezés közben vagy után kell bevenni, mert üres gyomorra hamar kiürülnek a szervezetből, így nem hasznosulnak kellőképpen. Szervezetünk, akárhogy is gondoskodunk a megfelelő vitamin ellátásáról, egyértelműen jelezni fogja az igényeit. Nem feltétlenül szükséges tehát, hogy órák hosszat böngésszük a különféle táblázatokat az életkor és mennyiségi beosztást kutatva. A változatos és egészséges étrend elveit követve biztosak lehetünk benne, hogy egyensúlyban tartjuk szervezetünket. Amikor az egészséges működéshez szükséges mennyiség csökken, akkor testünk és lelkünk is leadja a kis segélykiáltását, pótlásra és a pótló elemek hatékonyságra tehát csak és kizárólag ilyenkor van szükség!

 

hirdetes
hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba betegség család egészség gyerek gyerekek

Szótár

Budapesti étterem

Egy budapesti étterem jó választás lehet egy randevúra, egy családi összejövetelre, sőt,... Tovább

Páros wellness

Egy páros wellness tökéletes választás lehet arra, hogy egy kicsit a szülők kettesben... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 127

Átlagos értékelés: 4.8