Vitaminszedés okosan!

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Mi a jobb és hatékonyabb a természetes vagy a mesterséges vitamin?

K.A.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ezzel a kérdéssel nagyon sokszor szembesülünk, mégis nehéz rá válaszolni. Szigorúan véve egy vitamin csak akkor tekinthető természetesnek, ha gyümölcs vagy zöldség formájában kerül elfogyasztásra. A növényekből, ásványokból tabletta formába zsúfolt készítmények előállítása hosszú és bonyolult folyamat, így a kivont anyagok legjobb szándékkal is csak természetes eredetűnek mondhatóak.  De melyik a jobb? Van egyáltalán különbség a hatásfokukban?

A természetes vitaminok vagy a mesterséges vitaminok hasznosulnak jobban?

A vitaminok fontosságáról mindenki hallott már. Sokféle készítmény kapható, többféle vitaminozott élelmiszer is forgalomban van. A hatóanyagok hasznosulását azonban nem lehet garantálni. Erre a legjobb példa a főzés. Hiába is vásárolunk méregdrága vitaminnal dúsított élelmiszert, ha utána azt kifőzzük belőle. Igen-igen. Jól hallottátok: kifőzzük. Ugyanis a vitaminok nagyrésze hő hatására elbomlik. Ha pedig nem főzzük el, de el sem fogyasztjuk rövid időn belül, akkor ezeknek a vitaminoknak szintén csökken a hatásfoka, mennyisége az élelmiszerben. A szakértők azt mondják, hogy amikor az adott élelmiszer szavatossága lejár, lényegében lenullázódik a vitamintartalma is.

hirdetes

 

Éppen ezért a legtöbb szakorvos, védőnő arra esküszik, hogy a vitaminok bevitelének legbiztosabb módja, a friss, érett, nyers gyümölcs, zöldség, biocsíra. Az a fajta, ami nem kezeltek vegyszerekkel. Mert bizony, ha mégis, akkor szinte semmit sem érnek.

 

A mesterséges vitaminokat szintetikus anyagokból állítják elő. Hatás szempontjából az azonos szerkezetű vegyületek hatása azonos. A természetes vitaminokkal szemben a mesterségeseket, táplálékkiegészítőket csak kúra szerűen érdemes szedni. 2-3 doboz beszedése után érdemes mindig egy 1-2 hónapos szünetet tartani, hogy a készítmények azon részei, melyek „csak” kiegészítő elemek és nem hasznosulnak, azok ki tudjanak ürülni a szervezetünkből.

 

 

A vitaminokat és ásványianyag készítményeket mindig együtt, étkezés közben vagy után kell bevenni, mert üres gyomorra hamar kiürülnek a szervezetből, így nem hasznosulnak kellőképpen. Szervezetünk, akárhogy is gondoskodunk a megfelelő vitamin ellátásáról, egyértelműen jelezni fogja az igényeit. Nem feltétlenül szükséges tehát, hogy órák hosszat böngésszük a különféle táblázatokat az életkor és mennyiségi beosztást kutatva. A változatos és egészséges étrend elveit követve biztosak lehetünk benne, hogy egyensúlyban tartjuk szervezetünket. Amikor az egészséges működéshez szükséges mennyiség csökken, akkor testünk és lelkünk is leadja a kis segélykiáltását, pótlásra és a pótló elemek hatékonyságra tehát csak és kizárólag ilyenkor van szükség!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

2018-02-18

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

Minden szülő tudni akarja, hogy mikorra fejlődik ki teljesen gyermekének agya. Az agy fejlődése viszont korántsem olyan egzakt dolog, mint gondolnánk. Lehet erre a kérdésre jól válaszolni? Érdemes végig aggódni éveketaz agyfejlődéssel kapcsolatban? Milyen alap dolgokat kell ismernünk ahhoz, hogy szülőként képben legyünk a normális agyfejlődés üteme kapcsán?

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

2018-02-25

Hogyan beszéljünk a szexualitásról?

A gyerek életébe egyre hamarabb betör a szexualitás témája, így egy szülő sem ússza meg, hogy a még mindig tabunak számító témát elővegye otthon. Te mit szeretnél, ha gyerekedet az internet vagy te magad világosítod fel a megfelelő szexualitásról? Ha rosszkor, rossz helyről jön az információ, az komoly gondot is okozhat a későbbi szexualitás szempontjából.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa baba betegség család egészség gyerek gyerekek

Szótár

Konferencia helyszín Budapest

Egy konferencia helyszín kiválasztása a legnagyobb feladat a szervezés során, hiszen a legtöbb... Tovább

Kutyabarát étterem

Kutyabarát étterem az olyan étterem, ahová bátran magunkkal vihetjük négylábú kedvenceinket... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes