Meghalt Kertész Imre - 86 éves volt

kapubanner
kapubanner
kapubanner
hirdetes

Meghalt Kertész Imre - 86 éves volt

Kósa Krisztina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sokan akkor ismerték csak meg nevét, amikor a Sorstalansággal egy csapásra világhírű lett, mások azonban végigkísérték életét, műveit, és tudták, hogy ennél ő jóval több volt. 2016. március 31-én, 87. életévében, otthonában érte a halál. 

Elhunyt Kertész Imre

 

Nobel- és Kossuth-díjas író és műfordító volt, akit önéletrajzi ihletésű, a holokauszt borzalmairól szóló műveiért még 2002-ben Nobel-díjjal tüntettek ki. 1929. november 9-én született a fővárosban, és már 14 évesen megjárt a poklot: Auschwitzot. Az a műve, mely a legtöbb magyar számára (a fiataloknak is) ismertté tette – vagyis a Sorstalanság – 1975-ben jelent meg először. Második regénye, A kudarc 1988-ban, majd harmadik, a Kaddis a meg nem született gyermekért 1990-ben látott napvilágot, hogy végül a Felszámolás című könyve tetralógiává növelje mindezeket.

hirdetes

 

A Sorstalanságot 13 évig írta – nyilvánvalóan nem véletlen ez a komoly évszám. Sikert előbb aratott külföldön, mint idehaza, főleg, hogy itthon többen is visszautasították, mikor szerette volna kiadatni. Magyarországon csak a rendszerváltás és a Nobel-díj megkapása után lett széles körben népszerű a regény, melynek főhőse egy kamasz fiú, aki miután bekerül a náci haláltáborba, kénytelen-kelletlen felnő, és később már képtelen visszatérni korábbi életéhez.

 

„A legnagyobb problémát persze az első regényem okozta, a Sorstalanság, ahol azzal kellett szembesülnöm, hogy sokan megírták már, amelyek között nagyon sok rossz változat volt, és egy-két jó. De a lényeg az volt, hogy nem szabad azonosulni. Jól kellett ismerni a nyelv határait. Nagyon világosan kellett tudni azt, hogy az, aki itten beszél, nem egy valódi hús-vér, hanem egy regényfigura, akinek nyelve van. Tehát csak nyelv és semmi más. És ez az a törvény, amely fegyelemben tart, és amelyet átlépve idegen szövegek keletkeznek. Ez jó és világos kontroll, csak nehéz. Úgyhogy a Sorstalanság megírása közben néha évek teltek el két fejezet között. Nem tudtam beilleszkedni abba a stílusba. Mondom, az elsődleges az, hogy aki beszél, az irodalmi figura, az csak egy nyelv, nem hús-vér valóság. És ahogy hús-vér valósággá próbáljuk tenni, elfuserálódik az egész.” – mondta Kertész Imre a saját regényéről. 

 

Lapozz a további információkért!

 

hirdetes
hirdetes

Még több cikk

Kisbabák és a dehidratáció

2018-02-25

Kisbabák és a dehidratáció

Betegség, túlöltöztetésből fakadó izzadás, szájüreg problémák és még megannyi oka lehet annak, ha egy kisbaba életében diagnosztizálható a dehidratáció. Nagyon nehéz kezelni a betegséget, viszont fokozottan kell rá figyelni, hiszen hamar komoly következményei lehetnek. Legjobb, ha egy szülő ismeri a tüneteket és időben lép.Tanácsok a cikkben.

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

2018-03-01

Olvass neki te is, hogy majd később is olvasson

Napjainkban nem tudunk eléggé odafigyelni gyermekeink testi, lelki és szellemi egészségére. Az olvasás rohnó világunkba sokszor már nem fér bele és ennek gyermekeink is kárát látják. Pedig a gyerekek számára nagyon fontos, testi, lelki és szellemi fejlődésüknek, hogy mindennap olvassunk gyermekünk számára.

A vetélés leggyakoribb okai

2018-02-26

A vetélés leggyakoribb okai

Fájdalmas, gyakran kibírhatatlan egy magzat elvesztése. Főleg akkor, ha nehezen jött össze a terhesség. Akárhogy is nézzzük, utána kell járni a lehetséges okoknak, hogy a következő terhességnek már félelem nélkül és sokkal nagyobb reményekkel vághassunk neki. A cikkben összegeztük a vetélés lehetséges okait, amit mindenképpen csak irányadónak szánunk.

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

2018-02-26

A leggyakoribb gyerekkori félelmek

Teljesen természetes, hogy a gyerekek félnek bizonyos dolgoktól. Amíg nem ismerik a világot, addig a félelmek igencsak meghatározhatják az életüket. Szülőként az a feladatunk, hogy az ilyen helyzeteket elmagyarázzuk nekik és megnyugtassuk őket, hogy a világ bizony nem olyan rettenetes, mint azt képzelik.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
anya anyaság apa betegség egészség könyv nevelés olvasás

Szótár

Családbarát szálloda

Családbarát szálloda? Így válaszd ki a tökéleteset!   Bizony nem mindegy, hogy... Tovább

Lakástakarítás Budapest

Minél nagyobb a család, annál gyakrabban kell a lakást takarítani. A... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Tippek, tanácsok gyerekekről, gyereknevelésről szülőknek! Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.